Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Huumeiden viikonloppukäyttö kasvaa rajusti - Lahden jätevesissä korkeat ekstaasijäämät

Ekstaasin käyttö on kahden vuoden aikana yli kaksinkertaistunut Suomen kaupungeissa. Samalla jätevesien huumepitoisuudet ovat nousseet. Myös Lahden jätevesissä ekstaasijäämät ovat korkeat. Kokaiini on kadonnut maakunnista, mutta metamfetamiinin käyttö sen sijaan on kasvanut rajusti. Aineen saatavuus on lisäksi helppoa.

Kuva: Tulli

Ekstaasin käyttö on yli kaksinkertaistunut Suomen kaupungeissa kahden vuoden aikana.

Tieto asiasta käy ilmi Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen julkaisemasta laajasta eurooppalaisten kaupunkien vertailusta, jossa on tutkittu huumejäämien pitoisuuksia jätevedestä. Vertailussa on mukana 14 kaupunkia Suomesta.

Ekstaasijäämät kaupunkien jätevesissä ovat 2-4-kertaistuneet muun muassa Helsingissä, Espoossa, Kuopiossa, Joensuussa, Tampereella ja Turussa. Lahdessa ne ovat pysyneet korkealla ja Savonlinnassa jopa 25-kertaistuneet aiemmasta.

Lue myös: Lahden seudulle kristallia tuoneita epäillään törkeästä huumausainerikoksesta
 

Muutos ei vai johtua ekstaasin käyttöannosten kasvusta, vaan kasvun uskotaan johtuvan käyttäjien määrän lisääntymisestä.

- Jos tulokset jopa tuplaantuvat, se kertoo käyttäjäkunnan lisääntymisestä. Ekstaasin saatavuus netin kautta on helpottunut, ja lisäksi asenteet ovat muuttuneet. Osa nuorista aikuisista suhtautuu ekstaasiin bileissä kuin karkkeja napsisi, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo.

- Ekstaasia käyttävät paljon nuoret aikuiset, jotka eivät ole olleet aiemmin poliisin kanssa tekemisissä. Se on yhdenlainen ravintolahuume, jota bileikäinen väki käyttää etenkin viikonloppuisin.

Lue myös: Marittan ankea kokemus korvaushoidosta: "Se on ihan täysin hoitajien mielivaltaa"
 

Jätevesitutkimuksen mukaan ekstaasia löytyy kaupunkien jätevedestä juuri perjantain-lauantain aikaan. Tulos vahvistaa poliisin arvion, että ekstaasista on tullut tietyn baariporukan suosikkihuume.

Rikoskomisario Mikko Sorjonen Itä-Suomen poliisista arvioi, että huumeiden ostaminen on helpottunut valitettavan paljon juuri sen takia, että huumeiden tarjonta on kasvanut anonyymissa Tor-verkossa.

Se on ravintolahuume, jota bileikäinen väki käyttää viikonloppuisin. Rikoskomisario Juha Korhonen

Huumeita haluavan ei tarvitse itse enää tuntea ketään - ei jengiläisiä, ei perinteisiä huumekauppiaita tai laajemmin edes käyttäjäporukkaa.

- On huolestuttavaa, miten kaupanteko on siirtynyt Tor-verkkoon, josta nuorisokin voi tilata mitä tahansa, ja osa voi sitten itsekin myydä aineita.

Kuva: Timo Filpus

Biohajoavat huumeet ja huumelääkkeet eivät näy

Poliisit vahvistavat, että tällä hetkellä Suomessa yleisimmin tavattavia huumeita ovat kannabis, amfetamiini eri muodoissaan ja ekstaasi. Lisäksi erilaisten huumaavien lääkkeiden sekakäyttö on yleistä.

Jätevesistä ei pystytä kuitenkaan tutkimaan biohajoavien kannabistuotteiden pitoisuuksia eikä huumelääkkeitä, joiden jäänteet sekoittuvat jätevedessä luvallisiin lääkkeisiin.

Amfetamiinin kaltaisen metamfetamiinin pitoisuudet jätevesissä ovat myöskin räjähtäneet rajuun kasvuun Suomessa. Esimerkiksi Espoossa, Helsingissä ja Jyväskylässä pitoisuudet ovat 25-60-kertaistuneet ja Kuopiossa viisinkertaistunut kahdessa vuodessa.

Kasvu on nostanut nämä neljä Suomen kaupunkia jo koko Euroopassa kymmenen metamfetamiini-pitoisimman kaupungin joukkoon.

Metamfetamiinista puhutaan usein niin kuin se olisi amfetamiinia vaarallisempaa ja vahvempaa, mutta se ei ole totta. Ne ovat molemmat samanlaisia huumeita, joita molempia esiintyy Suomessa eri pitoisuuksina. Käyttäjätkään eivät aina erota niitä toisistaan.

- Erot kaupunkien välillä voivat johtua vain eri reiteistä, miten huumeita ajautuu eri kaupunkeihin ja kellä on millaisetkin hankintakanavat. Voi olla, että Kuopioon huumeita hankitaan porukalta, jolla on saatavilla metamfetamiinia. Joensuuhun ja Lahteen huumeet voivat tulla toista hankintakanavaa, joka pystyy toimittamaan amfetamiinia, Korhonen pohtii.

Ekstaasin vaikutus

Muuttaa tunteita

Ekstaasi on täysin synteettinen huume, jota käytetään yleensä tabletteina tai jauheena. Se on erittäin vaarallinen huume, joka tekee sosiaaliseksi ja lisää liioiteltua hyväolon ja toisiin ihmisiin saadun yhteyden tunnetta. Samalla aine vaikuttaa voimakkaasti aivojen välittäjäaineisiin, mikä voi vaikuttaa ihmisen luonteeseen, aiheuttaa näköharhoja ja käytön jälkeen lisätä ahdistusta, alakuloisuutta ja keskittymisvaikeuksia.

Euroopan kaupunkien vertailussa Suomen mittaukset on tehnyt Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 14 kaupungissa.

Näytteitä on otettu vuosittain 2011 alkaen, mutta kaikki kaupungit eivät ole otannassa joka vuosi. Viime vuoden näytteiden tulokset julkaistiin tänä vuonna.

Tulosten mukaan kokaiinin käyttö on lähes hävinnyt pääkaupunkiseudun ulkopuolelta lukuun ottamatta Lahtea ja Tamperetta. Kokaiini on erittäin kallis huume, jonka käyttö nousi vuonna 2014, mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolella ilmiö jäi lyhyeksi.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Onko sinulle koskaan tarjottu huumeita?
Onko sinulle koskaan tarjottu huumeita?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi