Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Poliisi ei myy selkään tökättyä puukkoa

Kauppa käy, vaikka löytötavaratoimistojen tulo markkinoille on vähentänyt poliisille tulevan löytötavaran määrää. Kuva: Katja Luoma

Poliisi järjestää löytötavarahuutokaupan lauantaina Lahden Loviisankadulla. Aamuyhdeksältä käynnistyvässä tilaisuudessa myynnissä on totuttuun tapaan enimmäkseen polkupyöriä, mutta myös työkaluja, taidetta, koruja, laukkuja, silmä- ja aurinkolaseja sekä seinäkello, perämoottori ja sähkökitara ja -basso.

– Markkinahenkisesti on tehty myös yllätyskasseja, mutta niiden sisällöstä minulla ei ole tarkempaa tietoa. Tuskin ainakaan kultaa sisältävät, kertoo rikoskomisario Ville Hahl Hämeen poliisista.

Yksityisten löytötavaratoimistojen tulo markkinoille on vähentänyt poliisille tulevan löytötavaran määrää.

– Varsinkin vaatteita tulee selvästi vähemmän kuin ennen. Monilla liikkeillä ja kauppakeskuksilla on nykyään sopimukset yksityisten kanssa.

Myös verkossa on palveluita, joissa ilmoitetaan kadonneista ja löydetyistä tavaroista. Hämeen poliisi ei ainakaan vielä tee löytötavaroilla verkkokauppaa.

– On sitä mietitty, enkä ole ihan varma, onko jo kokeiltu. Sen tiedän, että Oulun poliisi myy löytötavaroita huuto.netissä säännöllisesti.

Lue myös: Raatoja ja mysteerilaatikoita, mitä tarjoat hinnaksi?
 

Kaikki löytötavara ei sovellu poliisin myytäväksi.

– Kännyköitä ja tietokoneita ei myydä. Niiden tyhjentäminen datasta olisi täysin kohtuuton työ. Ne hävitetään asianmukaisesti, jos omistajaa ei löydetä, Hahl sanoo.

Rikosvälineinä käytettyjä puukkoja ja kirveitä ei myöskään ole kaupan.

– Olisi moraalisesti arveluttavaa, jos joku voisi ostaa poliisilta muistoesineeksi toisen selästä löydetyn puukon. Rikokseen käytetty polkupyörä kelpaa myyntiin, jos sillä ei mätkitty ketään hengiltä.

Lue myös: Siitinluu ja kallo sopuhintaan ampujalle
 

Poliisin huutokaupassa on myynnissä muutakin kuin löytötavaraa.

– Tavaraa jää meille esimerkiksi selvitettyjen rikosjuttujen jäljiltä. Asianomistaja saattaa jättää moottorisahansa hakematta, vaikka hänelle olisi siitä ilmoitettu. Säilytämme tavaraa kolme kuukautta tiedonannosta ja sen jälkeen omistusoikeus siirtyy valtiolle.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen