Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

KKO alensi yhden Tapanilan joukkoraiskauksesta tuomitun rangaistusta – oikeus ei pitänyt julkisella paikalla tehtyä raiskausta erityisen nöyryyttävänä

Viisi nuorta miestä lähti seuraamaan naista Tapanilan juna-asemalta maaliskuussa 2015. Kolme heistä raiskasi naisen, kaksi seurasi tapahtumaa läheltä. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Korkein oikeus on alentanut yhden Helsingin Tapanilan joukkoraiskauksesta tuomitun rangaistusta.

Hovioikeus oli tuominnut tekohetkellä 18-vuotiaan Mustafa Nur Mohamedin kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen törkeästä raiskauksesta. KKO katsoi, että Mohamed syyllistyi vain perusmuotoiseen raiskaukseen ja alensi rangaistuksen kahteen vuoteen ja kahteen kuukauteen vankeutta.

Jutussa tuomittiin hovioikeudessa törkeästä raiskauksesta myös kaksi alaikäistä, joiden osalta KKO arvioi ainoastaan rangaistuksen määräämistä. Oikeus päätyi pitämään hovin heille langettamat vuoden ja yhdeksän kuukauden mittaiset ehdolliset vankeusrangaistukset ennallaan.

"Ei erityistä pyrkimystä uhrin nöyryyttämis een"

Viisi nuorta miestä lähti vuoden 2015 maaliskuussa seuraamaan naista Helsingin Tapanilan juna-asemalta. Kolme heistä raiskasi tämän siten, että naisesta pideltiin kiinni ja kaksi miestä työnsi kätensä naisen housuihin ja sormensa tämän emättimeen ja peräaukkoon. Kaksi muuta seurasi tapahtumaa läheltä osallistumatta itse tekoon.

Hovioikeus katsoi, että raiskaus oli törkeä, koska sen tekijöinä oli useita henkilöitä ja se tehtiin erityisen nöyryyttävällä tavalla.

Mohamedin valitusta käsitellessään KKO katsoi, ettei sormin tehtyä raiskausta voitu sinällään pitää vähemmän vakavana tekona kuin sukupuolielimellä tehtyä raiskausta. Myös sitä, että tekijöitä oli useita, voidaan pitää ankaroittamisperusteena. Toisaalta KKO katsoi, ettei raiskaukseen liittynyt erityistä pyrkimystä uhrin nöyryyttämiseen. Lopulta oikeus päätyi siihen, ettei tekoa ole pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Koulunkäynti keskeytyi, alaikäiset joutuivat lastensuojelulaitokseen

KKO:n mukaan teko oli kuitenkin pelottavuudessaan sellainen, että siitä tulisi määrätä ankarampi rangaistus kuin raiskauksesta keskimäärin. Oikeus katsoi, että lähtökohtaisesti rangaistuksen tulisi olla 2,5 vuotta vankeutta.

Oikeus otti kuitenkin lieventävinä seikkoina huomioon kaikkien tekijöiden nuoren iän sekä tapauksen saaman julkisuuden. Mohamedin ja muiden tekijöiden ikäero ei ollut suuri, koska Mohamed oli täyttänyt 18 vuotta vain kaksi kuukautta ennen rikosta.

– Kaikkien vastaajien syyllisyyttä arvioitaessa on ilmeistä, että rikoksen tekemiseen on vaikuttanut ikään liittyvä kypsymättömyys, oikeus totesi tuomiossaan.

KKO:n mukaan vastaajille oli aiheutunut poikkeuksellisen haitallisia seurauksia jutun saamasta julkisuudesta.

– Rikosta koskevissa uutisissa puhuttiin jo esitutkintavaiheessa ulkomaalaisten toteuttamasta joukkoraiskauksesta. Epäiltyjen nimet, kuvat ja yhteystiedot tulivat tässä yhteydessä esille jo ennen oikeudenkäyntiä. Vastaajia kohtaan esitettiin uhkauksia.

KKO:n mukaan vastaajien koulunkäynti oli keskeytynyt ja alaikäiset tekijät oli kiireellisten lastensuojelutoimien kohteena sijoitettu lastensuojelulaitokseen. Näin ollen KKO katsoi, että rikoksesta seurannut julkisuus ja siitä aiheutuneet seuraukset olivat sellainen poikkeuksellinen ja ennakoimaton muu seuraus, joka oli otettava huomioon rangaistusta määrätessä.

KKO:ssa äänestettiin rangaistuksen määräämisestä. Kaksi jäsentä olisi tuominnut tekijät ankarampiin rangaistuksiin. Yksi jäsen olisi tuominnut 18-vuotiaan lievempään rangaistukseen.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen