Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vanhusten kanssa rupattelusta tulossa liiketoimintaa - ainakin kaksi yritystä aloittamassa Päijät-Hämeessä

Yksinäisyys on elämänhallinnan ja toimintakyvyn kannalta yksi merkittävimmistä vanhusten ongelmista, joka alkaa kehittyä jo ennen vanhuutta. Yhteiskunnan kaikki sektorit etsivät siihen ratkaisua.

Muistihoitaja Elli Heikkilä-Anttonen osallistui orimattilalaisen Hoitava Groupin pilottiin, jossa ennaltaehkäistään vanhusten yksinäisyyttä. Kuva: Pekka Agarth

Päijät-Hämeessä aloittaa syksyllä ainakin kaksi vanhuksille seuraa myyvää yritystä.

Toinen niistä on Suomen tiettävästi ainoa pelkästään seuranpitoon keskittyvä yritys, helsinkiläinen Seurana oy.Mirka Saarisen perustama yritys toimii jo pääkaupunkiseudulla ja Riihimäellä. Tavoitteena on kasvaa koko maahan.

- Olen lähtenyt tekemään ihan puhtaasti sitä, mitä itse hain omalle isoisälleni, mutta en löytänyt: säännöllistä ja tuttua juttu- ja kuunteluseuraa ja sitä kautta elämän merkityksellisyyden säilyttämistä, Saarinen sanoo.

- Hoivakotien vanhukset ovat yksinäisiä, kun henkilökunta ei ehdi viedä aktiviteetteihin. Aika nopeasti yksinäistä tulee vanhukselle myös kotona, kun vähän toimintakyky heikkenee, eikä ulos uskalla lähteä.

Vanhusten yksinäisyyttä ennaltaehkäisevää palvelua alkaa tarjota myös orimattilalainen Hoitava Group oy. Toimitusjohtaja Pietari Heikkilä kertoo, että yritys etsii parhaillaan neljää työntekijää Päijät-Hämeeseen. Toimintaa on pilotoitu Kainuussa. Valviran ja aluehallintoviraston toimintalupia yritys on hakenut jo 129 kuntaan.

Lue myös: Lukijalta: Yksinäisyys on hinta, jonka joutuu maksamaan vanhenemisesta
 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Ismo Rautiainen uskoo, että seurapalveluiden hankkiminen vaikkapa omille vanhemmille saattaa lisääntyä.

- Näen erittäin tarpeellisena erilaiset palvelut, jotka kiinnittävät huomiota siihen, että ikäihmiset voisivat elää täysipainoista elämää.

Rautainen kiinnittäisi huomiota yksinäisyyden alkulähteille.

- Vanhuspalveluiden näkökulmasta olisi tärkeää, että kunnat ja kaupungit kiinnittäisivät huomiota yhteisöllisyyden parantamiseen. Eikä se liity pelkästään ikääntyneisiin.

Maakunnan asukkaista lähes joka kymmenes kertoo tuntevansa yksinäisyyttä.

- Sitten kun ollaan vanhuspalveluissa, aika usein ollaan tilanteessa, missä yksinäisyys on syntynyt ajan kanssa, eikä ihminen pysty sille itse mitään tekemään, kun toimintakyky on rajoittunut.

Yksinäisyys on elämänhallinnan ja toimintakyvyn kannalta yksi merkittävimmistä vanhusten ongelmista. Rautiaisen mukaan julkisen sektorin kanssa yhteistyössä toimiva vapaaehtoistyö on merkittävin sektori, joka pystyy auttamaan.

- Tosiasia on, että jos ihmisellä on yksinäisyyttä, niin kotihoito ei voi olla ainoa ratkaisu. Totta kai ihminen tulee kohdata myös kotihoidossa. Ihmisten yksinäisyys ja lähipiiri tulisi tunnistaa kohtaamisissa paremmin.

Kuva: Kati Eloranta

Läheskään kaikilla ei ole läheisiä, ja vaikka olisikin:

- Moni kokee huonoa omaatuntoa, ettei ehdi olla läsnä omalle vanhukselle. Elämän realiteetteihin kuuluu, että ihmisillä on työmatkoja, iltakokouksia, lasten harrastuksia, pitkiä lomamatkoja ja on sitä ja tätä ja omaiset voivat asua toisella paikkakunnalla, Saarinen sanoo.

Rautiainen näkee, että nykymaailmassa korostuu yksilökeskeisyys.

- Emme ole kovin sosiaalisesti orientoitunut kulttuuri.

Toimintansa jo aloittanut yrittäjä on kohdannut ennakkoluuloja palvelua kohtaan.

- Omaiset ovat miettineet jännityksellä, miten vaikka oma äiti suhtautuu. Jotenkin se jää on aina murrettu. Kukaan ei ole vielä sanonut, ettei tarvitse tulla uudestaan.

Heikkilä laskee, että juttukaverin löytäminen laskee myös yhteiskunnan kustannuksia.

- Useat vanhukset hakeutuvat päivystykseen hakemaan apua, vaikka todellinen syy olisi yksinäisyys.

Valtakunnallista vanhusten viikkoa vietetään tällä viikolla. Lahden pääjuhla Kasisalilla torstaina klo 13, toimintapisteet avataan klo 10.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Oletko koskaan kärsinyt yksinäisyydestä?
Oletko koskaan kärsinyt yksinäisyydestä?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi