Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mafiatutkija: Venäjälle pyrkivältä yritykseltä odotetaan suojelurahaa, mutta kerääjä ei nyt ole mafia

Professori Federico Varese haluaa kirjallaan näyttää, että mafiosot eivät ole rikollisia neroja, vaan yhtä fiksuja tai tyhmiä kuin me muutkin.

Oxfordin yliopiston professorilta Federico Vareselta on juuri ilmestynyt suomeksi kirja Mafia - syntymästä kuolemaan. Kirjan tärkeimpiä tavoitteita on demystifioda mafiaa: Mafiaa ei pidä ajatella superrikollisneroina kuten Spectrenä tai Moriartyna. He ovat yhtä fiksuja kuin me ja yhtä tyhmiä kuin me. Kuva: Mauri Ratilainen

Mitä autoritäärisemmäksi valtion johto käy, sitä vähemmän mafiallakin on itsenäisyyttä, sanoo mafiatutkija, Oxfordin yliopiston kriminologian professori Federico Varese. Kehitys on hänen mukaansa selvästi nähtävissä Venäjällä.

- Venäjä on täydellinen esimerkki. Minusta mafiasta on Venäjällä tullut enemmänkin valtion työkalu.

Onko riskinä, että venäläinen mafia hakisi uutta elintilaa Suomesta?

- En tiedä. Mutta yleensä mafia ja laaja maahanmuutto tapahtuvat yhtä aikaa. Enemmänkin odottaisin venäläisten mafiosojen piileskelevän tai pesevän rahaa Suomessa. Mafian ei ole helppoa muuttaa uuteen maahan.

Italialaissyntyinen Varese korostaa, ettei ole tutkinut mafian suhdetta Suomeen. Venäjän mafian hän sen sijaan tuntee hyvin ja on myös haastatellut sikäläisiä mafiosoja. Näiden tutkimusten tulosta on myös Varesen juuri suomeksi ilmestynyt kirja Mafia - syntymästä kuolemaan.

Mafian ja valtion lämpimistä väleistä Venäjällä kertoo Federico Varesen mukaan muun muassa se, että kun tunnettu venäläinen mafioso tapettiin, hänen taskustaan löytyi yhteiskuva korkea-arvoisen poliitikon kanssa.

- Ongelma Venäjällä on, että siellä ei ole selkeää rajaa petoksen, valtion ja rikoksen välillä.

Pitäisikö Suomessa olla tästä huolissaan?

- Vielä 90-luvulla olin todella toiveikas, että neuvostokautta seuraisi demokraattinen Venäjä. Valitettavasti toiveeni ei ole toteutunut. Siinä mielessä meidän kaikkien pitäisi olla huolissaan. Venäjä on kuitenkin hieno maa ja on mahdollista, että se demokratisoituu myöhemmin.

Varese toteaa, että esimerkiksi Venäjälle laajentamaan pyrkivä suomalainen yritys todennäköisesti joutuu tekemisiin korruption kanssa. Vaikka lahjuksia tai suojelurahaa todennäköisesti odotetaan, professori ei usko mafialla olevan asian kanssa paljonkaan tekemistä.

- Kun kävin vastikään Venäjällä ja puhuin sikäläisten liikemiesten kanssa, he kertoivat, että mafia ei nyt kerää suojelurahaa kaduilla, mutta jos haluaa olla liikemies, pitää maksaa oikeille ihmisille. Ennen kaikkea tämä vahingoittaa Venäjän taloutta, sanoo Varese.

Bisnes ei siirtynyt nettiin

Mafioiden perinteiset liiketoimintamuodot rakennus-, kiinteistö- ja jätealalla sekä huumekaupassa ovat edelleen niiden ydintoimintaa, kertoo Varese. Huhujen mukaan mafialla oli näppinsä tiukasti pelissä esimerkiksi Sotšin olympialaisten rakennusurakoissa.

Sen sijaan modernin kyberrikollisuuden mafiat ovat Varesen mukaan jättäneet muille.

- Mafiosot käyttävät internetiä samoin kuin me muutkin, mutta bisnes ei ole siirtynyt nettiin. Itse asiassa internet on jopa tapa ohittaa mafia. Jos esimerkiksi ennen halusi myydä huumeita, se oli tehtävä kadunkulmassa. Jos alueella oli mafioso, hän saattoi nähdä kauppiaan ja pyytää rahaa. Mutta jos myy huumeita netissä, mafia ei voi sille mitään. Innovaatiot eivät aina hyödytä mafiaa.

Varese on tutkinut myös kyberrikollisuutta erityisesti Romaniassa.

- Sain selville, että kyberrikolliset eivät välttämättä itse kuulu mafiaan, mutta mafia suojelee heitä siellä, missä he työskentelevät. Mafiosoa itseään ei näy linjoilla tekemässä huijausta.

Varese huomauttaa, että kyberrikollisuuskaan ei jakaudu sattumanvaraisesti ympäri maailman, vaan on olemassa alan keskittymiä.

- Miksi, jokainenhan voi mennä nettiin missä vaan? Koska kyberrikolliset hyötyvät kovasti paikallisesta korruptiosta ja suojelusta. Myös Venäjällä on massiivinen määrä kyberrikollisuutta.

Huumekauppa keskeinen

Vaikka mafian on vaikea muuttaa uusiin maihin, Varese kertoo Venäjän mafian laajentuneen esimerkiksi Baltiaan ja Kreikkaan.

- Nähdäkseni siinä on kyse huumeista.

Venäjän mafia pyrkii Varesen mukaan parhaillaan mukaan huumekauppaan.

- Jos mafia ei pysty liittymään osaksi isoa huumekauppaa, se marginalisoituu. Mafiat, jotka nyt kasvavat, ovat niitä, jotka ovat onnistuneet pääsemään huumekauppaan. Sisilian mafia ei ole pystynyt tekemään sitä, joten se on laskussa. Sillä on tosin vielä iso paikallinen merkitys.

Muilla huumekauppaa hallitsevilla rikollisryhmillä on Varesen mukaan paljon yhteistä mafian kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi moottoripyöräjengit.

- On tärkeää ymmärtää, että niissä ei ole kyse pelkästään rahasta ja rikoksista, vaan ne ovat yhteisöjä.

Ongelma Venäjällä on, että siellä ei ole selkeää rajaa petoksen, valtion ja rikoksen välillä.

Varese ei lainkaan hämmästy kuullessaan Jari Aarnion tapauksesta.

- Huumekaupassa liikkuu niin paljon rahaa. Houkutus korruptioon on valtava.

Yksi tapa taistella korruptiota vastaan olisi Varesen mukaan poliisien työkierto.

- Jos työskentelee huumepoliisissa 20 vuotta, alkaa tuntea huumemarkkinat varsin hyvin. Olisi parempi, etteivät poliisit työskentelisi niin pitkään samassa yksikössä.

Ei mitään rikollisneroja

Federico Varese on tutkinut järjestäytynyttä rikollisuutta 20 vuotta ympäri maailman. Hänen vastajulkaistu kirjansa on näiden tutkimusten tulosta.

- Mafioilla ympäri maailman on hyvin samankaltaisia rakenteita. Se oli tämän tutkimuksen yllättävin tulos, hän sanoo.

Kirjassaan Varese pyrkii omien sanojensa mukaan tuomaan esiin mafiosojen inhimillisyyttä. Joskus hekin tekevät virheitä tai heitä huijataan.

- Mafiaa ei pidä ajatella superrikollisneroina kuten Spectrenä tai Moriartyna. He ovat yhtä fiksuja kuin me ja yhtä tyhmiä kuin me.

- Mafian demystifiointi on yksi tärkeimmistä tavoitteistani.

Mafiat voidaan kukistaa, korostaa Varese.

Laillisilla markkinoilla on hänen mukaansa tärkeintä rakentaa yhteiskuntaan tehokkaat tavat ratkaista sosiaalisia ongelmia, jotta kansalaiset eivät koe tarvetta turvautua mafian apuun.

- Esimerkiksi Palermossa pienen siviilijutun ratkaisu oikeuslaitoksessa kestää noin kahdeksan vuotta. Jos moottoripyöräsi varastetaan, poliisi ei löydä sitä. Valitettavasti ihmiset tietävät, että jos menee mafian puheille, pyörä löytyy viikossa.

Varese peräänkuuluttaa myös markkinoiden sääntelyä.

- Ajatus siitä, että markkinat järjestäytyvät itse, on väärä. Jos valtio ei sääntele markkinoita, joku muu tekee sen. Ja se joku voi olla mafia.

Rikollisella markkinoilla mafian toimivaltaa voi Varesen mukaan rajoittaa vähentämällä laittomien tuotteiden määrää.

- Emme tietenkään voi laillistaa kaikkea. Mutta kannatan vahvasti esimerkiksi marihuanan laillistamista. Se veisi paljon rahaa pois järjestäytyneeltä rikollisuudelta.

Minna Harmaala / Uutissuomalainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen