Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vanki ei päässyt esikoisensa ristiäisiin - Mikkelin vankilalle moitteet kiellon perustelemisesta

Kuva: Mikko Kivelä

Apulaisoikeusasiamiehen (AOA) mielestä Mikkelin vankilan johto ei ole täysin perillä vankien poistumislupasäännöksistä. Näkemys perustuu tapahtumiin kesällä 2016, jolloin eräs lahtelainen tutkintavanki haki niin sanottua saatettua poistumislupaa esikoislapsensa ristiäisiin.

Myöhemmin samana vuonna vanki haki poistumislupaa lapsensa kummisedän hautajaisiin.

Vankilan johtaja epäsi kummankin luvan. Johtajan mukaan ristiäiset olisi voitu järjestää vankilassa. Hautajaisissa oli kyse "järjestäytyneen rikollisuuden piiriin kuuluvista hautajaisista", joten lupaa harkittaessa oli arvioitava sekä saattajan että vangin turvallisuutta.

AOA:n mielestä päätösten perustelut eivät olleet olleet täysin asianmukaisia. Vangille ei myöskään ollut annettu muutoksenhakuohjausta, joten hän ei ollut voinut hakea rikosseuraamusalueen aluejohtajalta oikaisua kielteisiin päätöksiin. Aluejohtajan päätöksestä puolestaan voi valittaa hallinto-oikeuteen.

AOA totesi Mikkelin vankilaan marraskuussa 2016 tekemällään tarkastuksella, että muutoksenhakuohjauksen antaminen vangeille oli ylimalkaan harvinaista.

Lahtelainen mies oli tehnyt AOA:lle viime syksynä useita kanteluita. Osa kanteluista koski samoja asioita, joihin AOA otti kantaa tarkastuksillaan marraskuussa ja edelleen toukokuussa. AOA ratkaisi kantelut viime kuun lopulla.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi