Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rikolliset siirtymässä muihin valuuttoihin - nykyään bitcoinia käytetään paljon enemmän tavalliseen maksamiseen

Kryptovaluutasta tuli sen julkaisun jälkeen internetin laittomien ostosten, kuten huumeiden, tärkein maksutapa. Näin kriminaalit jäävät kiinni sitä käyttäessään.

Prasos Oy:n Pessi Peura Tawast-kauppakeskuksen Bitcoin-automaatilla. Kuva: Marko Kauko

Bitcoin on saanut paljon julkisuutta sen anonymiteetin takia. Kryptovaluutasta tuli sen julkaisun jälkeen internetin laittomien ostosten, kuten huumeiden, tärkein maksutapa.

Nyt viranomaiset ovat oppineet jäljittämään bitcoin-siirtoja paremmin. Bitcoin-siirrot ovat itsessään anonyymejä. Jokainen tehty bitcoin-siirto kuitenkin pysyy järjestelmässä ikuisesti ja on jäljitettävissä myöhemmin.

Kun kriminaali käyttää bittirahaa muuhun tarkoitukseen, esimerkiksi vaihtaa sen tavallisiksi euroiksi pankkitililleen, hän jää helposti kiinni viranomaisille.

- Ei se ole mikään ihmevaluutta, jolla huumediilerit pääsevät kuin koira veräjästä. Arvioisin, että nykyään bitcoinia käytetään paljon enemmän tavalliseen maksamiseen kuin laittomiin ostoksiin, Prasosin toimitusjohtaja Henry Brage toteaa.

Viranomaisten parempaan bitcoin-tuntemukseen on toki vastattu. Bitcoinin rinnalle on kehitetty muita virtuaalivaluuttoja, esimerkiksi anonymiteetin turvaamiseen erikoistunut Monero. Nettikriminaalit ovat pikku hiljaa siirtymässä bitcoinista niihin.

Bitcoin on edelleen käytetyin kryptovaluutta, mutta nyt sen osuus kaikkien virtuaalivaluuttojen arvosta on enää noin puolet. Vielä pari vuotta sitten bitcoinin markkinaosuus oli yli 90 prosenttia.

Kuva: Minna Rosti
Joonatan Hulkkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi