Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahdesta tulossa todellinen yliopistokaupunki - Rehtori: Ihan kuin kotiin tulisi

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) nimeksi on tulossa Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT. Nimimuutos liittyy yliopiston toiminnan vahvistumiseen Lahdessa. Kuva: Lauri Rotko

Ihan kuin kotiin tulisi, Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) rehtori Juha-Matti Saksa kehuu Lahtea ja lahtelaisia.

- Neuvotteluyhteys eri tahojen kanssa on ollut koko ajan erinomainen. Emme ole hylkäämässä Lappeenrantaa, mutta teemme töitä vakavasti Lahden eteen, Saksa sanoo.

Lut on vaihtamassa nimensä Lappeenrannan-Lahden teknilliseksi yliopistoksi. Nimimuutos liittyy yliopiston toiminnan vahvistumiseen Lahdessa ja uuden korkeakoulukonsernin muodostumiseen.

- Yliopiston nimen muutoksella haluamme osoittaa, että tulemme tosissamme Lahteen. Samalla voimme jo nimellä näyttää, että yliopistolla on jatkossa kaksi kotia. Haluamme luoda Lahteen täysiverisen kampuksen.

Nimenmuutos menee seuraavaksi ministeriön käsiteltäväksi, jonka jälkeen ministeriö tekee esityksen eduskunnalle. Saksan arvion mukaan nimenmuutos varmistunee ministeriön kiireistä riippuen jo tämän vuoden puolella.

120 opiskelupaikkaa

Lahdessa aloittaa syksyllä 2018 kaksi diplomi-insinöörien maisteriohjelmaa ja yksi kauppatieteiden maisteriohjelma. Yhteensä ohjelmissa on 120 opiskelupaikkaa. Lahteen ei ole tulossa kandidaattitasoista koulutusta.

Professoreiden määrä kasvaa alkuvaiheessa nykyisestä 6,5 kymmeneen.

- Aikaa myöten heitä voi olla enemmänkin. Meillä on valmius palkata professorit vaikka heti. Rahoitus on kuitenkin ensin saatava kuntoon. Yhden professorin palkkaus kestää hakuineen kuudesta yhdeksään kuukautta.

Professoreiden ja maisteriopiskelijoiden lisäksi Lahdessa voidaan jatkossa järjestää myös kansainvälisiä konferensseja.

- Lahdella on oma lentokenttä, jota Helsinki-Vantaaksi kutsutaan. Lappeenrannalla on kenttä, mutta ei lentoja, joten kansainvälisten tilaisuuksien järjestäminen on ollut hankalaa. Lahden sijainti on kiinnostava konferenssien järjestämisen kannalta, Saksa perustelee.

Sijainnin ansiosta Saksa uskoo, että Lahteen on helppo löytää myös pätevää henkilökuntaa ja hyviä opiskelijoita.

Luvassa yritysyhteistyötä

Saksan mukaan Lut tekee suomalaisista yliopistoista eniten yhteistyötä yritysten kanssa.

- Lahdessa on erityisen paljon perheyrityksiä, joilla on halua menestyä kansainvälisesti ja laajentaa toimintaansa. Lisäksi kaupungissa on paljon teknologiayrityksiä. Hyviä esimerkkejä tällaisista yrityksistä ovat Oilon, Kemppi ja Raute, Saksa luettelee.

Saksa toivoo, että lahtelaiset eivät odota yliopistolta liikoja.

- Emme ole sateentekijä. Meidän roolimme on tehdä tiedettä. Yritysten kanssa tehtävän yhteistyön kautta lahtelaiset yritykset hyötyvät tutkimuksestamme.

Yliopiston nykyiset toiminnot sijaitsevat Lahden keskustassa Saimaankadulla, Tietoportin talossa. Ensi kesän ja syksyn aikana edessä on kuitenkin muutto Niemen kampukselle. Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla on ollut toimintaa Lahdessa jo 20 vuoden ajan.

Mia Miettinen
mia.miettinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi