Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Puolueet alkavat perata yritystukiviidakkoa - haluavat siirtyä säilyttävästä tuesta uuden luomiseen

Keskusta, kokoomus ja SDP korostavat kilpailukyvyn merkitystä, vihreät ilmastoa. Kalle Jokinen (kok.) muistuttaa, että kolikolla on kaksi kääntöpuolta.

Kuva: Tuija Tyrväinen

Hallitus päätti budjettiriihessä parlamentaarisesta yritystukityöryhmästä. Työryhmä laatii pitkän aikavälin suunnitelman ja esitykset yritystukien uudistamiseksi, joka koskee sekä suoria tukia että verotukia. Jokaisesta eduskuntaryhmästä on pyydetty nimeämään tämän viikon aikana yksi jäsen ryhmään, joka asetetaan ensi viikolla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen mukaan työryhmän tehtävänä on käydä läpi koko yritystukiviidakko, mitä vuosikymmenten saatossa on rakennettu.

- Pitää arvioida se, missä korissa panokset ovat ja sen jälkeen on tehtävä johtopäätöksiä, toisivatko ne parempaa työllisyys- ja talouskehitystä jossain muualla, Jokinen sanoo.

Kolikolla kaksi puolta

Jokinen suuntaisi panoksia monien muiden puolueiden tavoin uusiin innovaatioihin, tuotekehitykseen ja uusille kasvaville aloille. Hän korostaa tukien merkitystä.

- Keskustelussa on sellainen sävy, että yritystuki olisi paha ja huono asia. Sitähän se ei ole, sillä niillä on suuri merkitys työllisyyteen ja viennin kilpailukykyyn.

Jokinen muistuttaa kolikon kääntöpuolesta eli työllisyydestä ja ottaa esimerkin matkustaja-alusten saamasta tuesta. Moni ihmettelee, miksi Tallinnan matkailua tuetaan.

- Kolikon kääntöpuoli on se, että jokaisen laivan ruumassa on kaksi kilometriä rekkoja, jotka pitävät vientiä yllä. Tuki vaikuttaa viennin kustannuksiin, Jokinen sanoo.

Tavoite ja määräaika

Vihreät ovat kritisoineet voimakkaasti yritystukia, koska ne hyödyttävät pääasiassa suuria yrityksiä. Vihreät ovat valmiit karsimaan tukia kovalla kädellä ja niille tulee asettaa tavoite ja määräaika, jonka päättyessä tukien tarpeellisuus arvioidaan uudelleen.

Tavoitteissa korostuu ilmastopäästöjen vähentäminen. Vihreiden mielestä riskilaina tai valtiontakaus ovat suoria tukia parempia instrumentteja.

Vihreiden tuleva puoluesihteeri Kaisa Hernberg kertoi Uutissuomalaisen haastattelussa 14.9., että puheet yritysten lähdöstä muualle ovat turhaa uhoa, jos yritystuki lopetetaan. Tehdas ei hevin siirry. Jokinen on toista mieltä.

- Tehdas jää, mutta työpaikat lähtevät, Jokinen kuittaa Hernbergille.

Liikkeelle saattavia tuuppaajia

SDP:ssä yritystukien kehittämisen tiekarttaa rakentamassa ollut Lauri Ihalainen kertoo, että SDP on esittänyt jo pitkään parlamentaarisen työryhmän perustamista. Ihalainen pitää tärkeänä, että elinkeinoelämä pystyy ennakoimaan pidemmällä aikavälillä, mitä muutoksia on tulossa, joten ratkaisuja on tehtävä asteittain.

- Peruslähtökohta on se, että niiden pitäisi ensisijaisesti olla yritystoimintaa liikkeelle saattavia tuuppaajia ja vähemmän pysyviä. Toiseksi ne voisivat olla enemmän laina- kuin tukinpainotteisia, mutta molempia tarvitaan, Ihalainen sanoo.

Pärjäämistä ei saa vaarantaa

Ihalainen siirtäisi tukien painopistettä vanhan säilyttämisestä uuden luomiseen. Myös hän muistuttaa, että pitkien etäisyyksien takana oleva Suomi lähtee logistiikassa takamatkalta, joten viennin edellytyksiä ei pitäisi tärvellä.

- Jos tukia karsitaan, pitää olla tarkka ja varovainen, ettei vaaranneta Suomen pärjäämistä.

Ihalaisen mukaan SDP ei halua karsia palkkatukea, mikä on yksi yritystuen muoto. Sitä pitäisi lisätä, sillä se kohentaa työllisyyttä ja muuntokoulutusta.

Ihalainen kertoo, että SDP:ssä on näytetty vihreää valoa energiaintensiivisen teollisuuden tuelle. Hän kuitenkin pohtii, voisiko sitä kohdentaa energiatehokkuuden kehittämiseen.

Samanlaiset pelimerkit

Keskustan varapuheenjohtaja ja talousvaliokunnan jäsen Katri Kulmuni pitää työryhmän työtä tärkeänä ja erittäin vaikeana.

- Siellä ovat uusiutuvan energian tuet, sähköverokysymyksiä ja palkkatukea. Kaikki eivät ole suinkaan yritystukia suoranaisesti, Kulmuni sanoo.

Kulmunin mukaan kansainvälistä tutkimustietoa yritystuista.

- Toivottavasti ryhmä tulee tekemään kansainvälistä vertailua. Se on keskeinen tekijä kansakunnalle ja vientiteollisuudelle, että meillä on samanlaiset pelimerkit kuin kilpailijamaissa, Kulmuni sanoo.

Kulmuni torjuu näkemyksen, että keskusta olisi jarruttanut yritystukiremonttia.

- Keskusta on uudistuspuolue. Me tehdään isoja reformeja ja ensimmäistä kertaa vuosiin laitetaan tällainen ryhmä pystyyn, Kulmuni sanoo.

Kasvua ja uudistumista

Elinkeinoelämän keskusliiton suurin jäsenliitto Teknologiateollisuus ry karsisi niitä yritystukia, jotka eivät edesauta kasvua tai yritysten uudistumista.

- Olemme vaatineet tutkimus-, koulutus- ja innovaatiorahoitusta takaisin tasolle, johon se kuuluu, sen sijaan säilyttävistä tuista voi ottaa rahaa pois, viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Nora Elers sanoo.

Hän harmittelee, että Suomi investoi yhä vähemmän tutkimukseen ja tuotekehitykseen,

Suomen Yrittäjät ry on puolestaan esittänyt jo keväällä hallitukselle listan yritystuista, joihin ei järjestön mielestä ole tarvetta.

Suurin säästöpotentiaali on energiatuissa ja merenkulun matkustajaliikenteen tuissa.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi