Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vihreiden uusi puoluesihteeri on löytänyt 8 miljardin euron säästöt

Hernberg kampaisi yritystuet, koska ne tulevat kalliiksi valtiolle ja ympäristölle.

Vihreiden puoluesihteerin sijaisuuden aloittava Kaisa Hernberg kertoo olevansa monissa liemissä keitetty, joten hänellä on hyvät edellytykset pärjätä tehtävässä ja pitää pää kylmänä politiikassa. Kuva: Laura Oja

Vihreiden puoluesihteerin perhevapaan sijaisena aloittava Kaisa Hernberg laittaisi yritystuet perusteelliseen remonttiin. Hernbergin mukaan kyse on kahdeksan miljardin euron potista, kun alennetut arvonlisäverokannat lasketaan mukaan.

Teollisuudelle myönnettävät yritystuet tulevat kalliiksi ja tulopuolella verotuloja jää saamatta.

- On tutkimustietoa siitä, että tuet eivät paranna yritysten kilpailukykyä ja ne vääristävät kilpailua, koska tuet kohdistuvat lähinnä suuriin yrityksiin. Tuki kohentaa niitä yrityksiä, joilla on vahvat kassat ja taseet, Hernberg sanoo.

Huonoa tukipolitiikkaa

Hernberg jatkaa, että osa tuista jarruttaa ilmastotavoitteiden toteutumista eli ne ovat kaikin tavoin huonoa tukipolitiikkaa. Vaikuttavuudeltaan parhaiksi on todettu Tekesin kautta pienille innovatiivisille kasvuyrityksille maksettavat tuet.

- Kaikki muut suorat tuet ja verotuet, noin neljä miljardia euroa, pitäisi kammata. Valtaosa tuista on sellaisia, että ne eivät tuota sitä kansantaloudellista hyötyä, mitä niiden pitäisi tehdä.

Yhtenä merkittävimpänä eränä Hernberg pitää energiaintensiiviselle teollisuudelle myönnettäviä verotukia. Hän leikkaisi myös dieselin ja polttoöljyn alemman verokannan tukia, joihin valuu miljardi euroa vuodessa. Myös turpeen alemman verokannan 129 miljoonan euron tuki joutaa suohon.

Tyhjää uhoamista

Hernbergin mukaan useimmat yritystuet eivät juurikaan vaikuta yritysten sijoittumiseen ja hintakilpailukykyyn. Tässä kohtaa on paljon tyhjää puhetta ja uhoamista.

- Esimerkiksi teräksen tuotannossa hintakilpailukyky ei ole ainoa määräävä tekijä. Isoa tuotantolaitosta ei hevin siirretä maasta toiseen.

Hernbergin mukaan keskustelu polttoöljyllä kotiansa lämmittävien "mökin mummojen" määrästä on osin liioiteltua. Valtio voisi tukea lämmitystavan muutosta. Puun kuljetuksissa Ruotsi on valinnut Suomea viisaammin painottaessaan raideliikennettä.

Hernbergin mukaan biopolttoaineet eivät tule riittämään henkilöautoliikenteessä fossiilisten polttoaineiden korvaajaksi. Hän muistuttaa, että puolet suomalaisista asuu kymmenessä suurimassa kaupungissa, missä liikenteen sähköistyminen on tulevaisuuden ratkaisu samoin kuin se, että ihmiset saadaan auton ratin takaa joukkoliikennevälineisiin.

Puolue iskukuntoon

Hernberg aikoo osallistua poliittiseen keskusteluun ja trimmata puolueen iskukuntoon tulevaa vaalisumaa varten.

- Minulla on vahvaa osaamista talous-, liikenne- ja ympäristöpolitiikassa, Hernberg perustelee.

Yrittäjänä pitkään toiminut Hernberg on noussut politiikan huipulle pikavauhtia. Vuoden 2015 tammikuussa Hernberg sai viestin Facebookissa.

Se oli vihreiden puheenjohtajalta Ville Niinistöltä, johon hän oli tutustunut työnsä puolesta Finpron vienninedistämismatkoilla. Hän kysyi, ”onko kukaan muuten älynnyt pyytää sua vielä eduskuntavaaliehdokkaaksi”.

- Jos en tähän tartu, kadun sitä lopun ikääni, Hernberg kertoo sanoneensa tuolloin.

Puhtaalta pöydältä

Tuleva puoluesihteeri kertoo lentäneensä persiilleen, kun Ylen gallup kertoi vihreiden nousseen toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Puolueen strategiatyöhön osallistunut Hernberg selittää suosion kasvua sillä, että vihreät on ollut tällä vaalikaudella toivon kipinä ja keskittyy tulevaisuuteen, kun muut puolueet haluavat säilyttää.

- Meillä ei ole vuosisadan painolastia. Me lähdemme puhtaalta pöydältä, miten esimerkiksi työelämän rakenteita pitäisi uudistaa.

Hernberg puhuu ympäristöstä, koulutuksesta, köyhyydestä ja eriarvoistumisesta. Miten vihreät eroavat näissä asioissa esimerkiksi SDP:stä, joka on myös huolissaan eriarvoistumisesta?

- SDP:n puheissa ja käytännön politiikassa on epäsuhta. SDP:n työhön liittyvä politiikka on vakituisessa työsuhteessa olevien puolustamista, Hernberg vastaa.

Toivoa ja iloa

Hernberg nostaa vihreiden strategiasta kolme asiaa kärkeen. Ensimmäinen on se, että kaikki pitää ottaa mukaan.

- Toiseksi halutaan kasvaa ja vaikuttaa. Sillä saralla on tapahtunut paljon, Hernberg naurahtaa.

Kolmas on hänelle kaikkein tärkein eli se, että politiikkaa tehdään toivon ja ilon kautta.

- Järjestötyö on raskasta. Sitä ei jaksa, jos ei ole kivaa yhdessä, Hernberg sanoo.

Kuka

Kaisa Hernberg

41-vuotias yrittäjä, kolmilapsisen uusperheen äiti ja ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu Helsingin Arabianrannasta.

Valmistunut media-alalta kandidaatiksi Stirlingin yliopistosta Skotlannista. Opiskellut myös muun muassa kirjallisuutta, journalistiikkaa ja sosiologiaa Tampereen yliopistossa.

Toiminut yrittäjänä vuosikymmenen verran. Työskennellyt konsulttina cleantech- ja ilmastoasioiden parissa, konsultoinut kymmeniä erikokoisia yrityksiä ja kouluttanut lukuisia yrittäjiä.

Puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja. Toiminut Vihreiden yrittäjien puheenjohtajana. Sai vuoden 2015 eduskuntavaaleissa yli 2 000 ääntä. Toimii puoluesihteeri Lasse Miettisen sijaisena Miettisen isyysloman ajan syyskuusta 2017 presidentinvaalien loppuun 2018.

Vetänyt vihreiden strategiatyötä. Siinä tärkein asia se, että politiikkaa tehdään toivon ja ilon kautta.

Vihreiden konkaripoliitikon, kansanedustaja Satu Hassin tytär.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi