Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hallitus kannustaa suomalaisia puolittamaan hiilijalanjälkensä – autoilussa suositaan sähköä ja kaasua, lämmityksessä lämpöpumppua

Ympäristöministeri Tiilikainen kertoi, että valtio luopuu öljylämmityksestä omistamissaan kiinteistöissä vuoteen 2025 mennessä. Lehtikuva / Markku Ulander

Hallitus kannustaa suomalaisia puolittamaan hiilijalanjälkensä vuoteen 2030 mennessä. Hallituksen ilmastosuunnitelman mukaan tämä vaatii toimia etenkin liikkumisessa, asumisessa ja syömisessä.

– Tämä on kampanjointia ja kannustamista, ei pakkotoimia. Siinä on iso ero, sanoi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Tiilikaiselta kysyttiin, miksi kuluttajalta vaaditaan enemmän kuin valtiolta. Valtio on sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjä 39 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

– Meillä on mitä moninaisempia haasteita tälläkin hetkellä, joissa kuluttaja tai yritys voi antaa sitoumuksensa päästöjen alentamiseksi. Olen itsekin muistaakseni sellaisen antanut, että kohtuullisen tiukalla aikataululla päästöt puolitetaan. Tämä on tapa tehdä toimista konkreettista, Tiilikainen sanoi.

Tänään hyväksytty keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma tehtiin nyt ensimmäistä kertaa. Se koskee päästökaupan ulkopuolista sektoria eli liikennettä, rakennusten lämmitystä, jätehuoltoa ja maataloutta.

Päästövähennysten varaa eniten liikenteessä

Parhaat mahdollisuudet vähentää päästöjä ovat liikenteessä, joka aiheuttaa nyt noin viidenneksen Suomen kasvihuonepäästöistä. Ilmastosuunnitelmassa edistetään kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Niitä tukevat hankkeet olisivat suunnitelman mukaan etusijalla kaupunkien liikennesuunnittelussa ja hankkeiden rahoituksessa.

Autoissa suositaan sähkö- ja kaasuautoja. Vanhoja autoja halutaan muuttaa kaasulla tai etanolilla käyviksi, ja autokauppiaiden halutaan esittelevän asiakkaille vähäpäästöisiä vaihtoehtoja.

Myös rakennusten lämmittäminen öljyllä aiheuttaa runsaasti päästöjä. Tiilikaisen mukaan tästä syystä valtio luopuu öljylämmityksestä omistamissaan kiinteistöissä vuoteen 2025 mennessä.

– Kaikkia julkisia toimijoita kannustetaan samaan, ministeri sanoi.

Yksityisiä ihmisiä kannustetaan muun muassa verotuksella valitsemaan lämmitykseen vaikkapa lämpöpumpun.

Myös pellettien ja klapien puhdasta polttoa edistetään. Ilmastosuunnitelman mukaan ihmisiä valistetaan puhtaasta puunpoltosta ja laitteita parannetaan esimerkiksi kehittämällä tuotestandardi.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen