Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uusi alkoholilaki etenee eduskuntaan – bonukset pois juomista

Ruokakaupoissa myytävien juomien sallituksi alkoholin enimmäispitoisuudeksi esitetään 5,5:tä prosenttia. Lehtikuva / Markku Ulander

Kiistelty alkoholilain uudistus etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo, että hallitus on antanut eduskunnalle esityksen uudeksi alkoholilaiksi.

Ruokakaupoissa myytävien juomien sallituksi alkoholin enimmäispitoisuudeksi esitetään 5,5:tä prosenttia. Lisäksi esitetään, että ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja juomia. Uudistus siis sallisi kaupoissa A-oluet, nykyistä vahvemmat siiderit ja väkevistä alkoholijuomista valmistetut long drink -juomat.

Alkoholijuomaostoksista ei kuitenkaan enää saisi kaupan tarjoamia bonuksia tai ostohyvityksiä. Sääntö koskisi myös ulkomailla tai laivoilla ostettuja alkoholijuomia, joista ei enää saisi bonuksia suomalaisen kaupan etukortilla.

Esityksen mukaan ravintoloiden aukioloajat vapautettaisiin täysin, mutta ravintolan omalla ilmoituksella anniskelua saisi jatkaa enintään aamuneljään saakka. Anniskelupaikat voisivat myös myydä alkoholijuomia asiakkaille mukaan otettavaksi kauppojen tapaan. Lisäksi esityksessä linjataan, että nykyisistä A-, B- ja C- anniskeluluvista luovuttaisiin, joten jatkossa yhdellä luvalla saisi anniskella kaikkia alkoholijuomia.

Uutena asiana alkoholilaissa määriteltäisiin käsityöläisoluet, joita valmistajat saisivat myydä suoraan valmistuspaikalta. Lähtökohtaisesti pienen panimon tuotteena eli käsityöläisoluena pidettäisiin juomia, jotka on valmistettu maltaista käymisen avulla ja jotka ovat vahvuudeltaan enintään 12-prosenttisia.

Esityksen mukaan alkoholin ulkomailta tapahtuva etämyynti olisi myös vastaisuudessa kielletty. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo, että säännöstä tarkastellaan uudestaan, kun etämyynnin kieltoa koskeva EU-tuomioistuimessa ollut oikeustapaus ratkaistaan korkeimmassa oikeudessa.

Äänestys näillä näkymin marraskuussa

Käsittely eduskunnassa alkaa näillä näkymin tiistaina. Alkoholin prosenttiluvuista äänestetään todennäköisesti vasta marraskuussa.

Hallituspuolueiden kansanedustajat saavat lakiesityksen sisältökäsittelyssä tehdä kilpailevia esityksiä prosenttirajasta.

KSML: Ehtoollisviinit pannaan verolle

Ehtoollisviinit muuttuvat verollisiksi, uutisoi Keskisuomalainen. Hallituksen esityksessä uudeksi alkoholilaiksi ei ole mainintaa ehtoollisviinien verottomuudesta. Asia on vahvistettu lehdelle valtiovarainministeriöstä.

Verokohtelu muuttuu, koska verovapaudelle ei ole perusteita alkoholijuomien verotusta koskevassa EU-lainsäädännössä. Valtiovarainministeriössä tarkistettiin, olisiko ehtoollisviinien verokohtelussa ollut kansallista liikkumavaraa, mutta sitä ei löytynyt.

Kirkkohallitus on aiemmin arvioinut lehdelle, että ehtoollisviinien verollisuus toisi evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnille vuosittain yhteensä noin 160 000 euron lisäkulut.

Eduskunta päätti vuonna 1994, ettei alkoholivero koske ehtoollisviiniä.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X