Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ehtoollisviinit pannaan verolle, EU-laki ei jousta

Hallituksen esityksessä alkoholilaiksi ei ole mainintaa ehtoollisviinien verottomuudesta. Kirkkohallitus on arvioinut, että ehtoollisviinien verollisuus toisi seurakunnille vuosittain yhteensä noin 160 000 euron lisäkulut.

Kirkkohallituksen mukaan ehtoollisviinien verollisuus vaikeuttaisi entisestään seurakuntien taloudenpitoa. Kuva Lahden Ristinkirkosta. Kuva: plou Pertti Louhelainen

Ehtoollisviinit muuttuvat verollisiksi Kirkkohallituksen vastustuksesta huolimatta. Hallituksen esityksessä uudeksi alkoholilaiksi ei ole mainintaa ehtoollisviinien verottomuudesta.

Asia vahvistettiin valtionvarainministeriöstä Etelä-Suomen Sanomille keskiviikkona. Verokohtelu muuttuu, koska ehtoollisviinin verovapaudelle ei ole perusteita alkoholijuomien verotusta koskevassa EU-lainsäädännössä.

Valtionvarainministeriössä tarkistettiin, olisiko ehtoollisviinien verokohtelussa ollut kansallista liikkumavaraa, mutta sitä ei löytynyt.Valtioneuvosto käsittelee alkoholilain muutosta kokouksessaan tänään torstaina. Lopullisesti uuden lain hyväksyy eduskunta.

Muissakin Pohjoismaissa verollista

Hallituksen esityksessä ei voida edes poliittista harkintaa käyttäen puoltaa selkeästi EU-oikeuden vastaista verottomuutta ehtoollisviineille.

Valtionvarainministeriöstä myös huomautettiin, että muissa Pohjoismaissa ehtoollisviini on verollista.

Lisäksi verottaja on kokenut ehtoollisviinien verottomuuden hankalaksi, koska se on joutunut harkitsemaan eri uskonnollisten yhdyskuntien ehtoollistapoja.

Nykyisessä laissa alkoholi- ja alkoholijuomaverosta todetaan, että ”verottomia ovat viinit ja välituotteet, jotka evankelis-luterilainen tai ortodoksinen seurakunta taikka uskonnonvapauslain mukaisesti rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta käyttää ehtoollisviininä”.

Eduskunta päätti vuonna 1994, ettei alkoholivero koske ehtoollisviiniä samalla kun se päätti EU-jäsenyydestä.

Hallituksen tuoreeseen esitykseen ehtoollisviinien verottomuus ei voi EU-lakien takia sisältyä, mutta eri asia sitten on, mitä eduskunta asiasta lopullisesti päättää, valtionvarainministeriöstä todettiin.

Arviolta 160 000 euron lisäkulut

Kirkkohallitus on arvioinut, että ehtoollisviinien verollisuus

toisi evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnille vuosittain yhteensä noin 160 000 euron lisäkulut ja näin osaltaan vaikeuttaisi seurakuntien taloudenpitoa.

Ehtoollisviinien veroon kuluvat rahat olisivat pois esimerkiksi seurakuntien diakoniasta ja nuorisotyöstä.

Viini kuuluu ehtoolliseen, joka on toinen luterilaisen kirkon pyhistä toimituksista eli sakramenteista. Kirkko katsoo, että kun ehtoollisaineet eli leipä ja viini on siunattu, ne ovat Jeesuksen todellinen ruumis ja veri.

Rai Suihkonen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen