Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuntatyönantaja toivoo malttia korotuksiin - "Julkinen talous on kuitenkin edelleen alijäämäinen"

Kuntatyönantajien Markku Jalosen mukaan liittokierroksen tavoitteena on työrauhan turvaaminen maltillisilla sopimuksilla. Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly arvioi, ettei vuoden 2007 kilpajuoksu toistu.

Kuntamarkkinoilla keskusteltiin palkoista sekä sote-uudistuksesta, joka hallitsui puheenjohtajien paneelia. Edessä vasemmalta, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sekä heidän takana kävelemässä vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto. Kuva: Markku Ulander

Kuntatyöantajien työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan liittokierroksen tavoitteena on työrauhan turvaaminen kustannustasoltaan hyvin maltillisilla työllisyyttä edistävillä sopimuksilla.

Jalosen mukaan viime vuosina tehdyt maltilliset työmarkkinaratkaisut ja kilpailukykysopimuksen vaikutukset alkavat vähitellen näkyä, mutta niiden tuomaa parannusta kustannuskilpailukykyyn ei ole varaa menettää. Hän iloitsi talouden kasvusta ja alenevista työttömyysluvuista, mutta kysyi, kuinka pysyvää kasvu on.

- Julkinen talous on kuitenkin edelleen alijäämäinen, Jalonen muistutti.

Hän myös huomautti, ettei kaikilla kunnilla mene yhtä hyvin kuin esimerkiksi Uudessakaupungissa. Kuntien väliset erot ovat suuret.

Numeroista Jalonen ja SAK:n entinen puheenjohtaja, Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly eivät vielä halunneet puhua mitään.

Miten palkat harmonisoidaan?

Palkansaajajärjestöjen puheenvuoroissa on vaadittu lomarahojen määräaikaisen leikkaamisen purkua. Jalonen muistutti, että leikkaus perustuu yhdessä tehtyyn kiky-sopimukseen. Lomarahojen leikkauksella rahoitetaan kaikkien työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentaminen.

Lyly korosti, että sote- ja maakuntauudistus tulee mullistamaan kuntien työnjaon. Tampere tulee olemaan uudistuksen jälkeen ihan eri kaupunki.

Hän piti 200 000 ihmisen siirtymistä kuntien palkkalistoilta maakuntiin historiallisena muutoksena, joka on käytävä perusteellisesti läpi.

- Palkkojen harmonisointi tulee olemaan iso asia. Miten tässä päästään järkevään ratkaisuun, Lyly kysyi.

Ei palkkakisalle

Hän toivoo, ettei tulevalla liittokierroksella lähdetä samanlaiseen palkkakilpailuun kuin vuonna 2007. Hän ennakoi, että liittokierroksen avaus tulee avoimelta sektorilta.

- Luulen, että avaus, josta teollisuusliitot pääsevät ratkaisuun, on sen verran iso että siitä tulee aika kattava, Lyly sanoo.

Lyly kuitenkin toivoo hyvin maltillisia palkankorotuksia, jotta talouden orastavaa kasvua ei tärvellä ja ratkaisut tukevat taloutta ja työllisyyttä. Lylyn mukaan kaikki mahdollisuudet rauhalliseen liittokierrokseen ovat olemassa.

- Meillä on onneksi hyvä sopimisen kulttuuri taustalla ja olemme tehneet neljä isoa ratkaisua useampana vuona. Toivon, että sitä (malttia) löytyy kummaltakin puolelta pöytää, Lyly sanoi.

Kuntapuolen neuvotteluja Lyly pitää haastavana, koska kuntapuolella on meneillään paljon isoja muutoksia. Myös lomarahojen määräaikaiset leikkaukset luovat paineita neuvottelupöytään.

- Tason pitää olla hyvin maltillinen. Vaikka talouden käänne on tapahtunut, se ei vielä näy kuntien verotuloissa, Lyly sanoi Kuntatyöantajien työmarkkinaseminaarissa Kuntamarkkinoilla.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X