Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tunnissa voi valmistua jopa 3 500 sänkyä - opiskelijoiden edullisesta innovaatiostako ratkaisu pakolaisten majoitukseen?

Tilapäiskalusteista voi tulla Suomen seuraava vientikonsepti. Lahden muotoiluinstituutin innovaatio, Rehome-ratkaisut, esitellään tänään torstaina avautuvilla Habitare-messuilla. Nyt innovaation kehittäneet opiskelijat jännittävät, kiinnostuuko messuilla ensimmäistä kertaa mukana olevan ruotsalaisjätti Ikean johto tai vaikkapa japanilainen Muji heidän keksinnöstään.

Innovaattorit: Rosa-Maria Tolvanen (vas.), Iida Nordgren, Jussi Alanen, Tuuli Latvala, Samuli Strander, Henri Mertanen , Jani Luukkonen. Keskellä istuu Vesa Damski. Kuva: Kai Sinervo

Sängyn kappalehinnaksi on arvioitu noin 6-10 euroa ja automaatiolinjalla sitä voidaan valmistaa noin 3 500 kappaletta tunnissa. Tavallisesta aaltopahvista valmistettu sänky on muotoilijoiden tarjoama käytännöllinen ratkaisu globaaliin hätään: Lähi-idästä ja Afrikasta saapuvaan pakolaisvirtaan, ilmastopakolaisuuteen ja ylipäätään erilaisiin yhteiskunnallisiin poikkeusoloihin.

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin 3. vuosikurssin opiskelijat ovat suunnitelleet kymmenen erilaista aaltopahvi- ja vanerikalustetta, jotka voidaan toimittaa litteissä pakkauksissa ja koota paikan päällä ilman työkaluja. Nämä Rehome-ratkaisut väliaikaisasumiseen esitellään ensi kertaa Helsingin Messukeskuksessa Habitare-messuilla, jotka aukeavat torstaina yleisölle. Rehome-osastolla on sänkyjen lisäksi tilanjakajia ja säilytyskalusteita, istuimia ja ruokapöytä.

- Muotoilun tärkein tehtävä on tarjota ratkaisuja, palveluita tai fyysisiä hyödykkeitä. Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on osa isoa ja mielipiteet jakavaa maailmanlaajuista kysymystä, ja loimme yhden vastauksen 0-budjetilla yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Rehome-hanke on saanut myös Päijät-Hämeen maakunnan kehittämisrahaa, kertoo kalustemuotoilun lehtori Vesa Damski Muotoiluinstituutista.

Rosa-Maria Tolvanen suunnitteli aaltopahvisen pöydän ja jakkarat. Kuva: Kai Sinervo

Tilapäiskalusteet toimitusvalmiita lyhyellä varoitusajalla

Pahviset kalusteet on tehty Stora Enson aaltopahvista yrityksen tuotantomenetelmillä, vaneriset puolestaan Iskun kanssa CNC-robotiikalla.

- Kiinnostava uusi aluevaltaus ja täysin uusi tuotelinja. Tilauksen tultua esimerkiksi aaltopahvisänkyä voitaisiin toimittaa alle kahden viikon toimitusajalla tai hätätilanteessa hyvinkin lyhyessä ajassa, kertoo tuotekehityspäällikkö Mikko Heimola Stora Enso Packagingilta.

Damskin mukaan kalusteet sopivat myös festivaalikäyttöön ja miksei opiskelijaboksiinkin.

- Ikea on mukana Habitaressa ensimmäistä kertaa. Suomen Messut lahjoitti meille osaston loistavalta ja keskeiseltä paikalta, ja jännityksellä odotamme, miten Ikean ja japanilaisen Mujin johtajat ottavat nämä tuotteet vastaan. Tästä voi tulla minulle opettajanakin iso juttu, Damski sanoo.

Konsepti myyntituotteeksi, valmistus tapahtuu paikallisesti

Mikko Heimola kehuu Muotoiluinstituutin Rehome-hanketta erinomaiseksi suomalaiseksi designkonseptiksi. Hän sanoo, että nimenomaan konsepti ja suunnitelmat pitäisi myydä sopiville yhteistyökumppaneille, sillä aaltopahvin valmistus on aina paikallista.

- Aaltopahvi ei paina mitään, mutta se vie paljon tilaa. Kuljetuskustannukset nousisivat aikamoisiksi, jos aaltopahvikalusteita lähdettäisiin viemään pakkauksissaan vaikkapa Irma-hirmumyrskyalueelle. Stora Enso voi hyvin olla tuotteiden valmistaja Suomessa, mutta globaalisti katsottuna kalusteet on järkevintä valmistaa siellä, missä niitä tarvitaan, Heimola sanoo.

Tilanjakajat antavat yksityisyyttä suuressa väkijoukossa. Kuva: Kai Sinervo

Idea kalusteisiin syntyi koiranulkoilutuslenkillä

Idea nopeasti ja edullisesti saatavilla oleviin kalusteisiin syntyi alun perin koiraa ulkoiluttaessa. Vuonna 2015 Vesa Damski käveli koiransa kanssa Hennalan vastaanottokeskuksen nurkilla vain muutama viikko sen jälkeen, kun Lahti on päässyt uutisiin Ku Klux Klan -kaapuun pukeutuneen nuoren miehen tempauksen takia. Vastaanottokeskukseen saapuneita turvapaikanhakijoita vastassa olleet mielenosoittajat saivat Damskin pohtimaan, voisiko muotoilun avulla jotenkin auttaa turvapaikanhakijoita tai pakolaisia hätämajoitustilanteissa.

- On ennustettu, että lähivuosikymmeninä pelkästään Afrikassa kotinsa jättää 200 miljoonaa ilmastopakolaista. Pakolaisvirrat ovat todellisuutta, johon meidän on pakko jotenkin reagoida, Damski sanoo.

Muotoiluinstituutin opiskelijat perehtyivät Rehome-projektia tehdessään vastaanottokeskuksen toimintaan ja vierailivat keskuksessa. He saivat opinnäytetöitään varten konsultaatioapua Suomen Punaiselta Ristiltä. Nukkuminen, säilytys ja yksityisyys nousivat ratkaistaviksi asioiksi. Vanerikerrossängyn suunnitellut Henri Mertanen kertoo lähteneensä liikkeelle yksityisyyden hakemisesta tungoksen keskellä.

- Käydessäni vastaanottokeskuksessa huomasin, että turvapaikanhakijat olivat viritelleet lakanoita kerrossänkyihin saadakseen suojaa katseilta. Heidän versiossaan suojaa sai vain alapedillä oleva. Kehitin ideaa eteenpäin niin, että tein jaloista korkeampia ja sain näin laitettua verhot myös yläpedille, Mertanen kertoo.

Sänky kootaan kiilaliitoksin, mikä vastaa Hennalan vok:ssa esiin tulleeseen ongelmaan.

- Vastaanottokeskukseen oli tilattu kerrossänkyjä, mutta käytössä oli vain yksi akkuporakone, jonka avulla asukkaat pystyivät kokoamaan sänkyjä. Työ eteni siis todella hitaasti. Ilman työkaluja koottavat kalusteet helpottavat kriisien keskellä toimimista, Mertanen sanoo.

Kuva: Kai Sinervo

Aaltopahvikalusteet kestävät jopa vuoden

Emma Sivusalo suunnitteli aaltopahvista lastensängyn. Hän kertoo aaltopahvisten huonekalujen kestävän peruskäyttöä normaaleissa kosteusolosuhteissa jopa vuoden päivät. Turvapaikkaa hakeva joutuu odottamaan päätöstä keskimäärin kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen.

- Aaltopahvi on materiaalina uudenlainen, mutta kun sen työstöön pääsi kiinni, ei työ enää tuntunut vaikealta, Sivusalo kertoo.

Henri Mertanen on vaikuttunut aaltopahvin mahdollisuuksista. Hän kertoo käyttäneensä pahvia ideoidessaan kerrossänkyä.

- Aaltopahvikalusteesta saa tosi vahvoja erilaisilla rakenteilla ja niillä on nopea tuotanto, joten ne ovat erittäin hyvä vaihtoehto.

Kerrossänkyä pahvista ei kuitenkaan onnistuttu tekemään. Henkilövahinkoja ei ehtinyt syntyä testausvaiheessa, sillä pahvin kestävyyttä testattiin ensin pienoismalleilla.

- Ehkä kerrossänkykin onnistuu tulevaisuudessa, kun suunnittelijoiden ideat kehittyvät, Damski sanoo.

Lahtelaisen Pedron sohvassa 280 muovipulloa

Yhteiskuntavastuu ja ekologisuus on näkynyt muotoilussa ja Habitaressa jo monta vuotta. Trash design on hyödyntänyt jätteitä uusien tuotteiden tekemisessä, ja viime vuonna Habitaressa paistettiin messuvieraille ruoaksi hyönteisiä.

Tänä vuonna messuilla on esillä lahtelaisen erikoiskalustevalmistaja Pedron uusi Setti-vuodesohva, jonka sijauspatjoihin on käytetty 56 kierrätyspulloa. Koko sohvassa on hyödynnetty 280 muovipulloa. Seitsemän vuoden aikana Pedron valmistamissa tuotteissa on kierrätetty yli miljoona pulloa.

Tulevaisuuden muotoilussa yritetään entistä enemmän hyödyntää bioinnovaatioita. Tänä vuonna Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Lahden Muotsikan opiskelijat kehittivät yhteistyössä joukon designtuotteita, jotka on valmistettu biomateriaaleista kuten sellusta, hampusta ja turpeesta. Materiaalien valmistuksessa on hyödynnetty erityisesti vaahtorainausteknologiaa. Suomeksi sanottuna esimerkiksi sellua on vaahdotettu, jolloin siitä saadaan kevyempää kuin normaalisti, mutta lujuus pysyy ennallaan. Näin materiaalia kuluu vähemmän.

Kuva: Kai Sinervo

Paperipussista yhtä kestävä kuin muovipussista

Muotoiluinstituutti esittäytyy Habitaressa myös Hiilinielu Design Studio -hankkeessa. Se tehdään yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Design Forum Finlandin kanssa, ja ideana on tutkia biopohjaisia materiaaleja ja etsiä niille uusia käyttötarkoituksia.

- Esimerkiksi paperipussin ominaisuuksia on tarkoitus kehittää niin, että se voisi oikeasti korvata muovipussin, Vesa Damski kertoo.

Bioinnovaatioita esittelevä Habitaren Forrest-osasto on osa Tekesin Green Growth -ohjelmaan kuuluvaa NoMa-projektia, jossa projektikumppaneina ovat VTT:n ja Lamk:in ohella lukuisat yritykset.

Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare Helsingin Messukeskuksessa 13.-17.9. Rehome-kalusteet Messuhallin osastolla 6c58, biomateriaaleista tehtyjä tuotteita osastolla 6c70 ja 6c71.

Päijäthämäläisiä Habitaressa

Ainakin nämä ovat mukana

Design Lahti -osasto, jossa muun muassa Pedron ja Muotsikan opiskelijoiden tekemä Vuodesohva 2020.

Muotoiluinstituutti on mukana neljällä osastolla: Rehome, Forrest, Hiilinielu Design Studio sekä koruja esittelevä Komuista Viis + 3.

Iskulla on messuilla 1 000 neliön osasto.

Lahtelaisen palkitun muotoilijan Tapio Anttilan sekä hollololalaisen Fasetin ja muotoilija Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin tuotteita on esillä Ahead!-osastolla.

Padasjokelaisen Teemu Salosen uniikkeja led-valaisimia, joita on nähty yleensä vain taidegallerioissa.

Lahtelaisen Muoto2:n uusin tuote Baletti-sohvapöydät on valittu Toimittajien Tusinaan, joka on Sisustustoimittajat ry:n vuosittain Habitaren yhteydessä valitsema ja käsittää 12 kiinnostavinta kotimaisen sisustuksen uutuustuotetta.

Lahtelainen Saidan Verhoomo & Vintage on mukana messujen antiikkipuolella.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen