Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Innovaatioseteliä haetaan vanhoihin tuotteisiin: "Lähes puolet hakemuksista jouduttu hylkäämään"

Tekesin 5 000 euron innovaatioseteli ylitti kuitenkin odotukset. 2 097 yritystä on siitä jo hyötynyt.

Tekesille tulleista innovaatiohakemuksista lähes puolet on jouduttu hylkäämään siksi, että idea, tuote tai palvelu on ollut vanha. Innovaatiosetelin saadakseen ei kuitenkaan tarvitse keksiä pyörää uudelleen, eikä tuotteen tarvitse olla kokonaan uusi. Riittää, kun se on yritykselle uusi. Kuva: Marko Kauko

Lähes puolet innovaatiorahoitusta tavoitelleiden pienyritysten hakemuksista on jouduttu hylkäämään, sillä niissä ei ole ollut kyse uudesta tuotteesta tai palvelusta. Tekesin 5 000 euron arvoinen innovaatioseteli on tähän mennessä myönnetty 2 097 mikro- tai pienyritykselle.

Innovaatiorahoituskeskus Tekes käynnisti viime vuoden lokakuussa kokeilun, jossa 5 000 euron arvoisella innovaatiosetelillä vahvistetaan pk-yritysten liiketoiminnan kehittämistä. Tuotepäällikkö Risto Lustila Tekesistä kehuu innovaatiosetelin ylittäneen kaikki odotukset.

- Ajattelimme, että voisi tulla joitakin satoja hakemuksia vuodessa. Nyt niitä on jo ensimmäisen vuoden aikana moninkertainen määrä, Lustila iloitsee.

Kokeilun piti alun perin jatkua vuoden 2018 loppuun. Hallituksen puoliväliriihessä kokeilulle myönnettiin kuitenkin jatkoaikaa vuoden 2019 loppuun asti.

Innovaatiorahoitusta haetaan huomattavasti enemmän kuin sitä on tähän mennessä myönnetty. 45 prosenttia hakemuksista joudutaan hylkäämään, Lustila kertoo.

Huima hylkäämisprosentti vie valtavasti työaikaa.

- Pääosin hylätyiltä yrityksiltä on puuttunut uusi tuote tai palvelu. Kyseessä on ollut vanhan tuotteen parantaminen tai yrityksen yleisen liiketoiminnan konsultointipalvelu. Meidän kriteereihimme riittää, että tuote on uusi tälle nimenomaiselle yritykselle, sen ei sinänsä tarvitsisi olla ennennäkemätön.

Innovaatiosetelin kohderyhmää ovat etenkin yritykset, jotka hakevat ensimmäistä kertaa innovaatiorahoitusta ja hyödyntävät ensimmäisen kerran innovaatiopalveluita. Tarkoituksena on tukea eri kehitysvaiheissa olevia yrityksiä.

Setelikokeilusta on teetetty vaikuttavuusarviointi myös ulkopuolisella arvioitsijalla.

Nuoret ja pienet yritykset hyödyntävät seteliä

Eniten innovaatiorahoitusta on myönnetty Uudellemaalle, 830 yritykselle. Seuraavaksi eniten tukea on lähtenyt Pirkanmaalle, jossa sitä on saanut 210 yritystä ja Pohjois-Pohjanmaalla 198 yritystä.

Tekes tilastoi yrityksiä vain summittaisten toimialojen mukaan. Suurin toimialaryhmä on ollut ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta, jossa innovaatiosetelin sai 534 yritystä. Seuraavaksi suurimmalla toimialalla, teollisuudessa, innovaatiorahoitusta on saanut 387 yritystä ja tukku- ja vähittäiskaupassa 307 yritystä.

Valtaosa hakemuksista on liittynyt IPR-oikeuksiin (Intellectual Property Rights) eli immateriaalioikeuksiin tai aineettomiin oikeuksiin. Niitä ovat esimerkiksi tekijänoikeudet tai teollisoikeudet. Hakemuksia on tullut myös patentointiprosesseihin ja prototyyppien rakentamiseen.

Lustilan mukaan myös luovilla aloilla on mahdollisuus saada innovaatiorahaa.

- Ja on myönnettykin. Siellä on paljon tuoretta ajatusta mukana ihan laidasta laitaan, Lustila sanoo ja mainitsee muun muassa kiertotalouteen, jakamistalouteen sekä franchising-ajatteluun liittyvät kaupallistamisideat.

Innovaatioseteliä voi käyttää myös markkinointistrategian tekemiseen tai kansainvälistymiseen. Tyypillinen innovaatioseteliasiakas on nuori ja pienehkö yritys. 72 prosenttia innovaatiosetelin hyödyntäjistä on ollut mikroyrityksiä. 55 prosenttia yrityksistä on perustettu 2010-luvulla.

Setelin saaja voi ostaa innovaatiotoimintaan liittyviä asiantuntijapalveluita valitsemaltaan palveluntarjoajalta, kuten yrityksiltä, yliopistoilta, ammattikorkeakouluilta ja tutkimusorganisaatioilta. Tekes kerää listaa palveluntarjoajista.

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen
tarja.koljonen@uutissuomalainen.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen