Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Yht'äkkiä kaikki haluvat nähdä, kuka niitä räjähdyksiä järjestää" - Orimattilan tehostemies nähdään kohta useissa tv-sarjoissa

Henri Kiviniemi on nähnyt tuhansia räjähdyksiä. Tiistaina hän kokeili räjähdettä testikentällään Orimattilassa. Kuva: Sami Kuusivirta

- Kolme, kaksi, yksi!

Ilmavirta tuulahtaa kasvoille, kun kumea, voimakasääninen räjähdys jysähtää Orimattilan Käkelän pienellä teollisuusalueella.

Heti perään kuuluu Henri Kiviniemen poikamaisen innostunutta naurua. Lähistöllä olevat ihmiset kääntyvät tuijottamaan kummissaan, mitä on juuri tapahtunut.

- Tässä voisi oikeasti seistä melko lähelläkin. Se on tehosteen ideakin, olla näyttävä, mutta turvallinen, Kiviniemi rauhoittelee.

Kiviniemi on jo vuosi käyttänyt ammatikseen räjähteitä, ensin työmailla kallionlohkonnassa ja sitten tehostemiehenä. Hänen käsistään on paukahdellut useissa video- ja mainospätkissä niin netissä kuin televisiossa.

Kertarysäyksellä Kiviniemestä on tulossa nyt myös teeveestä tuttu kasvo. Syksyn aikana hän esiintyy vierailevana tähtenä useissa tv-ohjelmissa.

- Yht'äkkiä kaikki haluavat nähdä, kuka niitä räjähdyksiä on järjestänyt.

"Eka pilotti oli aivan hirveätä kuraa."

Ensimmäisen kerran Kiviniemen puhelin soi kaksi vuotta sitten. Soittaja ehdotti tv-pilotin tekemistä.

- Eka pilotti oli aivan hirveätä kuraa. Tehostemiesten lisäksi mukana oli kaksi koomikkoa. Sitä sekoilua oli aivan hirveätä katsoa, Kiviniemi muistelee.

Sitten tehtiin toinen pilotti, jossa olivat mukana Kiviniemi, toinen tehostemies Sami Tammi ja julkkisesiintyjä Sara Forsberg.

Kokeilupätkän johdannaisena kuvattiin viime keväänä ja alkukesästä 10 uutta Myytinräjäyttäjät-jaksoa.

Suurin osa ohjelmasta on kuvattu Niinikoskella Kiviniemien maatilalla. Studio-osuudet purkitettiin Käkelässä.

Kummallakaan tehostemiehistä ei ollut aikaisempaa kokemusta siitä, miten talo räjäytetään, mutta silti ohjelmassa nähdään, kuinka talo lentää taivaan tuuliin Orimattilan Tietävälässä. Talo löytyi sosiaalisessa mediassa huhuilemalla.

- Soitin kaverille, ja hän kertoi vinkkejä temppuun. Loppu koko hommassa oli omaa mielikuvitusta ja energiatuntemusta ja käytännössä vahvuuslaskentaa niille seinille.

Henri Kiviniemi on nähnyt tuhansia räjähdyksiä. Tiistaina hän kokeili räjähdettä testikentällään Orimattilassa. Kuva: Sami Kuusivirta

"Sekunnin ajan laukaisun jälkeen päässä on pelkkää mustaa"

Kiviniemi väittää, että jokainen pommien jälkeen tuleva ilon purkaus on aitoa sisältävä kumpuaa iloa.

- Se on ollut itsellenikin yllätysjuttu, koska olen nähnyt tuhansia räjähdyksiä. Siinä hetkessä pieni poika sisälläni kuoriutuu uudestaan.

Kyse on myös vapautuneesta jännityksestä.

- Käytännössä työ on aika stressaavaa. Heti, kun otetaan räjähteitä mukaan, vastuu kasvaa tosi korkeaksi. Kumminkin kyse on isoista voimista, jotka voivat pahimmillaan jopa tappaa ihmisiä. Pitää olla varma, kun nappia painaa, ettei kenellekään koskaan satu mitään.

Jotain on myös sattunut. Tietävälän-autiotalon omistajan oma koti on 20 metrin päässä. 11 kiloa dynamiittia heläytti siitä ikkunat rikki suojaksi asennetuista tuplavanereista ja pehmuista huolimatta.

Suuret voimat saavat varuilleen.

- Sekunnin ajan napin painalluksen jälkeen omassa päässäni on pelkkää mustaa. Kaikki ulkopuolinen ärsytys katoaa. Näen sen hetken hidastettuna, kun alkaa tapahtua. Kun hommat on ohi, alan miettimään kaikkea muuta, mitä ympärillä tapahtuu. Siinä on valmiina toimimaan, jos jotain sattuisi.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X