Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelaisäiti lahjoittaa perheen lapsilisät eteenpäin - "Se on huomattavasti isompi raha jollekin muulle"

Lahtelainen perheenäiti Mia Turpeinen päätti, että hänen lastensa lapsilisät menevät suurempaan tarpeeseen jossain toisessa perheessä. Siksi hän aikoo maksaa joka kuukausi jonkun vähävaraisen perheen ostoksia noin 200 eurolla. Moni muukin on jo innostunut laittamaan hyvän kiertämään.

”Kun olen itse tarvinnut apua, olen sitä saanut. On ihanaa, jos voin olla se, joka vuorostaan auttaa muita”, sanoo Mia Turpeinen. Kuva: Katja Luoma

Lenkillä tihkusateessa se idea tuli. Lahtelainen perheenäiti Mia Turpeinen oli jo aiemmin miettinyt, miten köyhiä lapsiperheitä voisi auttaa. Nyt kimmokkeen pohdinnoille antoi perheiden varallisuutta käsitellyt kolumni, jonka Turpeinen oli lukenut juuri ennen lenkille lähtöään.

Kotiin palattuaan hän esitteli loistoideansa perheelleen: hän lahjoittaisi lastensa lapsilisät jollekin niitä kipeämmin tarvitsevalle perheelle. Mies ja teini-ikäiset tyttäret eivät heti lämmenneet.

- Heidän ensireaktionsa oli, että tuo on järjetön ajatus, Mia Turpeinen kertoo.

Asia vaati kuitenkin vain hauduttelua. Kun Turpeinen viikonloppuna kysyi mieheltään, mitä mieltä tämä nyt oli, mies sanoi pitävänsä sitä oikein hyvänä ajatuksena. Niinpä Mia Turpeinen julkaisi sunnuntaina Facebookin Lahden alueen äidit -ryhmässä viestin, jossa hän lupasi viedä yhden perheen kuukaudessa ostoksille. Turpeinen kuittaa laskun, joka saa olla kahden lapsen lapsilisien verran eli noin 200 euroa. Rahalla voi ostaa ruokaa, vaatteita tai muita lapsiperheen tarvitsemia tuotteita.

Yli 20 viestiä vuorokaudessa

Maanantaiaamuun mennessä Turpeinen oli saanut yli 20 yhteydenottoa. Osa pyytää apua itselleen, osa sukulaiselleen tai ystävälleen. Joukossa on väkivaltaisesta parisuhteesta lähteneitä yksinhuoltajia, työttömiä, erityislasten vanhempia.

Turpeinen ei välttämättä kaipaa enempää viestejä, sillä tuossakin määrässä riittää autettavia pitkäksi aikaa. Hän ei hennoisi alkaa valikoimaan joukosta niitä, ketkä avustusta saavat ja ketkä eivät.

- Olisi hirveää käydä arvottamaan kenenkään hätää, hän sanoo.

Turpeinen sanoo ymmärtävänsä, että yksittäinen lahjoitus ei vaikeaa elämäntilannetta kohenna.

- Se olisi kuitenkin hetkellinen helpotus ja viesti siitä, että välitetään.

Entä, jos joku käyttää Turpeisen auttamishalua hyväkseen? Jos avustus ei menekään oikeaan tarpeeseen?

- Jos joku on niin härski, niin en voi sille mitään. Viestit ovat olleet ainakin hyvin vilpittömän oloisia. Mutta jos joku käyttää hyväkseen, niin se on hänen häpeänsä.

"Lapsilisiä ei ole tarkoitettu osakesalkun kasvattamiseen"

Turpeinen myöntää, että perheen tyttäret eivät ole erityisen innoissaan äitinsä tempauksesta. Hän kuitenkin huomauttaa, että heillä lapsilisät eivät ole menneet suoraan lapsille, vaan ne on käytetty elämiseen.

- Olen myös sanonut lapsilleni, että nämä rahat eivät ole mitenkään heiltä pois.

Yhden lainanmaksun päätyttyä perheen budjettiin tuli enemmän väljyyttä, ja siksi 200 euroa liikenee hyvän tekemiseen.

- Se on huomattavasti isompi raha jollekin muulle kuin meille tässä tilanteessa.

Osa lapsiperheistä laittaa lapsilisät suoraan säästötileille tai sijoituksiin. Turpeisen mielestä siinä on jotain hullua.

- Sellainen tuki, joka tulee valtion verorahoista, ei mielestäni ole tarkoitettu osakesalkun kasvattamiseen.

Mia Turpeinen sanoo sitoutuvansa lahjoittamiseen niin pitkäksi aikaa, kuin heidän perheeseensä lapsilisiä maksetaan ja taloudellinen tilanne sen mahdollistaa.

Hyvä kiertämään

Turpeinen ei halua sädekehää oman päänsä ylle.

- Olisin tehnyt tämän nimettömänä, jos omassa tuttavapiirissä olisi ollut sellaisia, jotka apua kovasti tarvitsisivat. Mietin myös avustamista jonkun järjestön kautta, mutta se on jäykempää, hän kertoo.

Hän toivoo, että hänen esimerkkinsä innostaisi muitakin kykeneviä antamaan omastaan.

Näin on jo käynytkin. Turpeisen viestin innoittamana Facebook-ryhmässä on tarjottu jo ilmaista hiustenleikkuuta ja jalkahoitoa vähävaraisille.

Turpeinen on saanut myös yhteydenoton kaupunginvaltuutetulta, joka on valmis luopumaan kokouspalkkiostaan köyhän lapsiperheen hyväksi. Valtuutettu aikoo haastaa myös muita kollegojaan mukaan.

- On hienoa, jos yhdestä jutusta voi lähteä liikkeelle tällainen hyvän tekeminen, Turpeinen kiittelee.

Veera Malin
veera.malin@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X