Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rakokiven eteläpuolelle perusteilla kivilouhos - aluejohtokunta huolissaan haittavaikutuksista

Maanomistaja Antero Nuuttilan toivomuksesta Selkosaaren alue liitettiin osaksi Nastolaa eli nykyistä Lahtea. Kuvassa Nuuttila maastokäynnillä vuonna 2013. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahdessa haetaan lupaa kalliokiven louhimiseen, kiviaineksen murskaamiseen ja betonijätteen käsittelyyn valtatie 12:n varressa Nastolan Rakokiven eteläpuolella. Selkosaaren kallioalueella sijaitsevalla Knuuttilan tilalla on voimassa oleva maa-aineslupa vuodelta 2005 ja muutoslupa vuodelta 2008. Ottamista ei kuitenkaan ole aloitettu.

Lupahakemuksen jättäneen Pärhä oy:n suunnitelmissa on ottaa vajaan kymmenen hehtaarin laajuiselta alueelta 815 000 kuutiota kiviainesta 15 vuoden aikana.

Kaavailtu ottoalue sijaitsi aiemmin Orimattilan puolella, mutta siirtyi osaksi Lahtea vuoden 2016 alussa. Maanomistaja Antero Nuuttila toivoi kuntarajan muuttamista, koska tieyhteys on järjestettävä Nastolan puolelta.

Kaavailtu kivilouhosalue sijaitsee Valtatie 12:n varressa.

Aluejohtokunta: vaikutukset haitallisia

Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin puolen kilometrin päässä suunnitellusta ottoalueesta. Louhoshankkeen vaikutukset huolestuttavat Nastolan aluejohtokuntaa, joka antoi tiistaina lausuntonsa lupahakemuksesta.

Aluejohtokunnan mukaan kiviaineksen louhimisella ja käsittelyllä on haitallisia vaikutuksia alueen asukkaille, elinympäristölle sekä Rakokiven palveluiden ja asutuksen kehittymiselle.

- Hankkeesta syntyvät vaikutukset tulevat olemaan kerrannaisia ja vaikuttavat koko alueen vetovoimaan heikentävästi, aluejohtokunta toteaa lausunnossaan.

Aluejohtokunta edellyttää ympäristövaikutusten arvioinnin tekemistä. Nyt hankkeesta on tehty vain suppeat arvioinnit ja paikalliset katselmukset.

Lähin asuinrakennus sijaitsee aluejohtokunnan mukaan alle puolen kilometrin päässä louhosalueesta. Aluejohtokunta edellyttää kallioräjäytyksiä koskevan riskikartoituksen tekemistä ja toiminnan meluvaikutusten selvittämistä.

- Murskaaminen on hankkeen toteutuessa tehtävä suojattuna. Myös kuljetus on tehtävä materiaalit peitettynä. Pölyn leviäminen on estettävä eri toimenpitein.

Maa-aines- ja ympäristölupahakemus on nähtävillä Lahden kaupungin verkkosivuilla ja palvelupisteissä 11. syyskuuta saakka.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi