Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sintit talteen ja purkkiin

Laakerinlehti antaa säilykekalalle hyvän säväyksen. Kuva: Riikka Hurri

Kalasäilykkeiden tekeminen kotona ei ole vaikeaa, mutta se on tarkkuutta vaativaa puuhaa. Hygieniasta ja huolellisesta kypsennyksestä ei voi tinkiä botulismivaaran takia. Siksi kalasäilykkeet kannattaakin tehdä aina painekattilassa, jossa säilykkeen lämpötila nousee uunia kuumemmaksi.

Uunissakin säilykkeiden teko onnistuu, kunhan malttaa antaa säilykkeiden kypsyä huolella ja varastoi ne jääkaappia kylmempään paikkaan.

Tarkista ennen tekemistä, että lasipurkit mahtuvat hyvin painekattilaan. Jos käytät painekattilaa ensimmäistä kertaa, lue kattilan ohjekirja huolella.

Purkkikala

lasipurkkeja kansineen (noin kahden litran edestä)

1 kg perkaamattomia muikkuja, särkiä tai ahvenia

2 punasipulia

1 valkosipulinkynsi

kourallinen persiljaa

puolikkaan sitruunan mehu

1,5 rkl hienoa merisuolaa

5 maustepippuria

laakerinlehtiä

rypsi- tai rapsiöljyä

1. Pese lasipurkit ja kannet huolellisesti. Desinfioi ne sen jälkeen kiehuvassa vedessä. Keitä tölkkejä ja kansia 5-10 minuuttia.

2. Perkaa ja pese kalat. Leikkaa kalat suupalan kokoisiksi.

3. Sekoita kalapalojen joukkoon loraus öljyä, punasipulirenkaat, pieneksi silputtu valkosipuli ja kaikki loput mausteet laakerinlehtiä lukuun ottamatta.

4. Lado kalat purkkeihin. Jätä purkkeihin tyhjää noin neljännes. Lisää jokaiseen purkkiin laakerinlehti.

5. Puhdista purkkien suut huolella. Laita purkkeihin kannet. Keitä purkkeja painekattilassa kattilan mukana tulleen välipohjan päällä kaksi tuntia 120 asteessa.

6. Anna paineen tasaantua ja purkkien jäähtyä rauhassa. Tarkista, että purkit ovat umpioituneet eli kansi on painunut kuopalle. Säilytä kylmässä.

7. Jos teet kalasäilykkeen uunissa, kypsennä purkkeja 125-asteisessa uunissa noin kuusi tuntia. Käännä sen jälkeen lämpö pois ja jätä purkit uuniin jäähtymään. Laita purkit jääkaappiin heti, kun ne ovat jäähtyneet.

Olli Sorjonen
olli.sorjonen@karjalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X