Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle tiedustelulain vuoksi

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä kriittinen kysymys on nyt se, mitä tapahtuu turvapaikanhakijalle kielteisen päätöksen jälkeen. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo kutsuvansa eduskuntaryhmät heti syyskauden alussa neuvottelemaan tiedustelulakien uudistuksesta. Hän vetoaa etenkin oppositiopuolueisiin, jotta tarvittava ja perustuslain edellyttämä määräenemmistö saadaan aikaan.

– Uudistusta ei voi enää vitkuttaa, emmekä voi odottaa asiassa ensi vaalikauteen, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen sanoi eduskuntaryhmän kokouksen alussa Savonlinnassa myös, että hallituksen pitää punnita huolellisesti, pitäisikö poliisin, rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin määrärahoja edelleen lisätä budjettiriihessä.

Kaikkonen otti kantaa myös turvapaikkapolitiikkaan, jota pitää hänen mukaansa edelleen osin korjata, sillä nyt järjestelmää voi käyttää väärin.

Laittomasti Suomessa olevat pitää Kaikkosen mukaan saada pois maasta nykyistä nopeammin.

– On harkittava myös sitä, että ne, jotka eivät poistu Suomesta vapaaehtoisesti, kootaan tiukemman valvonnan palautuskeskuksiin. Viranomaisten on tiedettävä, missä paperittomat ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ovat ja mitä he tekevät, Kaikkonen sanoi.

Sipilä: Supo saanut käytännössä sen rahoituksen mitä pyytänyt

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä on kriittinen kysymys, mitä tapahtuu turvapaikanhakijalle kielteisen päätöksen jälkeen, kun palautus toimeenpannaan tai henkilö odottaa valituspäätöksen ratkaisua.

– Se on hyvin kriittistä aikaa. Voi kuvitella, että siinä on syrjäytymisvaara ja henkisesti varmasti raskas aika odottaa. Ja siinä on myöskin vaara radikalisoitumiselle ja erilaisille vaikutuksille, Sipilä sanoi keskustan eduskuntaryhmän kokouksen yhteydessä Savonlinnassa.

Sipilän mukaan tätä aikaa pitää nyt erityisesti pohtia ja etsiä keinoja, mitä sille voitaisiin tehdä.

Sipilä ei suoraan ottanut kantaa perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon esittämään ajatukseen, että paperittomasti maassa olevien vapaata liikkumista voitaisiin rajoittaa.

– Me emme lähde vielä hallina tässä vaiheessa ottamaan yksittäisiin keinoihin kantaa. Me haluamme rauhassa käydä läpi sen opin, mitä Turun tapahtumista on, kun tutkinnat saadaan valmiiksi, ja sen jälkeen on päätöksenteon aika, Sipilä sanoi.

Pääministeri Sipilä ei tällä erää lupaa suojelupoliisille lisärahaa Turun tapahtumien vuoksi. Supon määrärahoja lisättiin kehysriihessä, Sipilä totesi.

– Oikeastaan supo on saanut, mitä on pyytänyt, ja sinne on lisätty suhteessa supon budjettiin merkittävät summat.

Supo kertoi eilen, että Turun puukotuksista epäillystä tuli alkuvuodesta vihje Lounais-Suomen poliisille, joka toimitti tiedon suojelupoliisin käyttöön. Tämäntyyppisiä vihjeitä on tullut viranomaisille parin viime vuoden kuluessa yli tuhat, joten niiden tarkistamista joudutaan supon mukaan priorisoimaan voimakkaasti.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi