Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Toimistopaperin kulutusta on jo vaikeaa vähentää - digitalisaatio on tuonut samalla paperiteollisuudelle uusia mahdollisuuksia

Toimistot: Alkujaan paperinkulutuksen vähentämiseen keskittynyt WWF:n Green Office painottaa entistä enemmän muita ympäristövalintoja ja hiilijalanjäljen pienentämistä. Miten paperin kulutusta voitaisiin vähentää?

Järjestöneuvoja Satu Hoikkala ja PAM-ammattiliiton muut työntekijät säästävät paperia muun muassa tulostamalla arkin molemmille puolille. Lahdenkin toimistolla asiat hoidetaan enenevässä määrin sähköisesti. Kuva: Sami Kuusivirta

Toimistopaperin ja muun graafisen paperin kysyntä Suomessa on vähentynyt viime vuosina jopa neljä prosenttia vuodessa.

Joissain toimistoissa käytetään jo käytännössä vähin mahdollinen määrä papeririisejä.

- Olemme tulleet aiemmilla toimenpiteillä niin pitkälle kuin mahdollista. Nyt ei ole enää ollut keinoa, jolla pystyisimme vähentämään paperinkulutusta, kertoo toimitusjohtaja Kai Tornikoski Flexolahti-yrityksestä.

"Sellaiset 20-30 prosenttia lähti"

Flexolahdella tulostetaan isoja vedoksia, jotta voidaan varmistua painettavan grafiikan oikeista väreistä. ”On jo painokoneita, joissa painokone vertaa automaattisesti radalla olevaa työtä pdf:ään, jolloin vedostamisen tarve jatkossa vähenee”, toimitusjohtaja Kai Tornikoski sanoo. Kuva: Viena Kytöjoki

Flexolahti on nimensä mukaisesti lahtelainen yritys, joka muuntaa pakkauksiin tarkoitettua grafiikkaa ja tekstiä painoon sopivaksi ja valmistaa fleksopainomenetelmässä käytettäviä joustavia kohopainolaattoja.

Yritys on ollut vuodesta 2011 asti mukana ympäristöjärjestö WWF:n Green Office -verkostossa. Verkoston keskeisiä tavoitteita on paperinkulutuksen vähentäminen toimistoissa.

Muiden ympäristöjärjestelmään kuuluvien tavoin Flexolahti siirtyi Green Officeen liittyessään kaksipuoleiseen tulostukseen ja alkoi suosia näytöltä lukemista.

- Silloin alkuun paperinkulutus väheni. Sellaiset 20-30 prosenttia kulutuksesta lähti, toimitusjohtaja Tornikoski sanoo.

Syynä digitaalisuus

Tulostamista on vähentänyt Suomen toimistoissa ennen kaikkea digitaalisuuteen siirtyminen.

Viestit liikkuvat kirjekuorien sijaan sähköpostissa ja entistä enemmän WhatsAppin kaltaisissa pikaviestisovelluksissa. Erilaisissa sähköisissä talous- ja projektinhallintajärjestelmissä asiakirjoja voidaan hyväksyä ja arkistoida ilman paperinpyörittelyä.

- Asiakas voi hoitaa meidän fCloud-pilvipalvelussamme oikeastaan kaikki projektit alusta loppuun: tiedostojensiirrot, hyväksynnät, kommentoinnit ja muut, Tornikoski kehuu yhtiönsä käytössä olevaa järjestelmää.

Paperin ohella sähköiset järjestelmät vähentävät töitä.

- Paperinpyörittelyn väheneminen säästää työaikaa, ja aika on rahaa, muistuttaa WWF:n Green Office -asiantuntija Mikko Kuiri.

"Tietyt proseduurit vaativat paperin käyttöä"

Myönteisestä kehityksestä huolimatta paperittomista toimistoista ei voi Kuirin mielestä edelleenkään puhua.

- Kyllä tekemistä riittää, ja paperinkäyttö on hyvin alakohtaista. Esimerkiksi media- tai it-toimisto voi olla jo lähes paperiton. Sitten on vaikkapa tiettyjä kaupungin ja valtion virastoja, joissa tietyt proseduurit vaativat edelleen paperin käyttöä, Kuiri hahmottaa.

Paperia tarvitaan myös Flexolahdella - tekstiä on helpompi lukea ja merkintöjä kätevämpi tehdä kuin tietokoneelle.

Flexolahden DTP-operaattori Marjut Kärki joutuu ottamaan tulosteita muun muassa tarkkojen ohjeiden tarkastelua varten. DTP tulee englannin kielen sanoista desktop publishing, mikä tarkoittaa julkaisuohjelmistojen käyttöä. Kuva: Viena Kytöjoki

- Kun asiakkaiden lähettämiä, tarkkoja ohjeita tulee, on pakko tehdä muistiinpanoja, selittää painoaineistoja julkaisuohjelmalla valmistava Marjut Kärki.

Tavoitteena nollalinja

Flexolahden Lahden-toimistossa otetaan myös muun muassa isoja vedoksia, jotta voidaan varmistua materiaalin väreistä ja muista yksityiskohdista.

- Tämä on välttämätöntä, jotta laatukontrolli pysyy. Mutta nyt näyttäisi siltä, että on jo ensimmäisiä painokoneita, joissa painokone vertaa automaattisesti radalla olevaa työtä pdf:ään, jolloin vedostamisen tarve jatkossa vähenee, Tornikoski sanoo.

Rata tarkoittaa painokoneessa liikkuvaa materiaalia ja pdf painotoiminnassa käytettyä tiedostomuotoa.

- Tavoite on, että pääsisimme paperinkulutuksesta eroon. Tähän päästään sitten, kun koko ketju on valmis siirtymään digitaaliseen toimintaympäristöön.

Verkkokauppa vaatii kartonkia

Graafisen paperin kysyntä laskee Suomen lisäksi maailmalla ja myös tuotanto Suomessa on vähentynyt. Mitä sanoo metsäteollisuus?

- Samaan aikaan, kun digitalisaatio vaikuttaa paperin kysyntään, esimerkiksi verkkokaupan kasvu on huimaa, aloittaa Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström.

- Vaikkapa Kiinassa tilataan verkosta noin 30 miljardia pakettia vuodessa. Näiden kaikkien tuotteiden kuljettamiseen tarvitaan kääreet ja kartonkia.

Digitalisaatio siis toisaalta vähentää metsäteollisuuden joidenkin tuoteryhmien merkitystä ja toisaalta luo alalle uusia mahdollisuuksia.

Esimerkiksi selluloosan ja kartongin tuotanto on kasvussa.

Tietoisuus luo bisnemahdollisuuksia

PAMin aluepäällikkö Ulla Immonen sammuttaa virrat tietokoneesta ja muista laitteista kytkimellä ennen kotiinlähtöä. Kuva: Sami Kuusivirta

Paperinkulutusta on vähentänyt myös ihmisten aiempaa vahvempi tietoisuus ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävästä elämäntavasta. Juuri tätä tietoisuutta on yrittänyt kasvattaa WWF:n Green Office.

Muutos tuo kuitenkin myös uusia bisnesmahdollisuuksia.

- Puurakentaminen on yksi pikku hiljaa nouseva trendi, ja esimerkiksi fossiilisiin kemianteollisuuden komponentteihin halutaan yhä useammin uusiutuvan raaka-aineen lähteitä, joita metsä- ja puupohjaiset tuotteet ovat, Lindström sanoo.

Lindström korostaa, että myös paperintuotanto on edelleen hyvin merkittävää Suomessa.

- Näen niin, että paperin käyttö toimistossa tuskin koskaan loppuu kokonaan, mutta väistämättä päädytään alhaisemmalle tasolle.

Kuva: Anssi Hietamaa
Paperinsäästö

Näin vähennät kulutusta

Siirry asiakirjojen sähköiseen hyväksymiseen.

Tulosta kaksipuoleisesti.

Ota käyttöön turvatulostus tai lokeritulostus. Tulostus alkaa vasta, kun saavut tulostimelle.

Hyödynnä kertaalleen tulostettuja papereita.

Suosi kierrätysmateriaalista valmistettua, FSC-sertifioitua paperia. FSC-merkki lupaa, että paperiin käytetty puu on kestävästi tuotettua.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi