Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Päivi Nerg toivoo, että oudot puheet saatetaan poliisin tietoon - "Meidän tarvitsee herätellä ihmisiä, jos on pienikin epäily"

Turvallisuus: Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kannustaa ilmoittamaan entistä herkemmin poliisille mahdollisista terrorismiepäilyistä.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kannustaa kansalaisia valppauteen terrorismin suhteen. Kuva: Hanna Marjanen

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toivoo kansalaisten ilmoittavan entistä herkemmin huomaamansa epäilyttävät teot tai puheet poliisille.

Nerg arvioi, että Suomen turvallisuustilanne on muuttunut siinä määrin, että pienetkin epäilyt otetaan viranomaisten taholta erittäin vakavasti.

- Meidän tarvitsee herätellä ihmisiä, että jos on pienikin epäily, että jollakin ihmisellä on joitakin kytkentöjä terrorismiin tai sellaisia puheita, että haluaisi tehdä toiselle pahaa, siihen kannattaa tänä päivänä suhtautua vakavasti, ja poliisi ottaa sen myös vakavasti, Nerg sanoo.

Radikalisoitunut henkilö voidaan Nergin mukaan ottaa viranomaisseurantaan, jos on epäilyä, että hän valmistelee terroritekoa.

Suomesta ei Nergin mukaan voida kuitenkaan poistaa henkilöä pelkän terroriepäilyn perusteella.

- Maasta voidaan poistaa hyvinkin nopeasti, jos on rikoksia taustalla, mutta jos teot ovat vasta epäilyasteella mennään siihen, että viranomaiset alkavat seurata henkilöä, Nerg kertoo.

Suojelupoliisilla on tällä hetkellä seurannassaan noin 300 sellaista henkilöä, joilla on jotakin yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

- Joukossa on monelta taustalta olevia sekä suomalaisia että ulkomaalaisia. Läheskään kaikki eivät ole turvapaikkaprosessissa, Nerg toteaa.

Sellaisia henkilöitä, jotka ovat saaneet kielteisen lainvoimaisen turvapaikkapäätöksen, on Nergin arvion mukaan Suomessa tällä hetkellä jo satoja.

- Heidän on mahdotonta hankkia elantoa laillisin keinoin, jollei heillä ole jotakin verkostoja olemassa. Olemme arvioineet, että heistä voi tulla turvallisuusuhka, jos määrä kovin paljon kasvaa, vaikkeivät he sitä vielä olisi, Nerg arvioi.

"Suomi on kuitenkin tehokas palauttaja"

Aiemmin Suomi pystyi hänen mukaansa palauttamaan lähes kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet, mutta tällä hetkellä palautukset ovat hieman ruuhkautuneet.

- Suomi on kuitenkin tehokas palauttaja verrattuna esimerkiksi Ruotsiin tai Saksaan, Nerg huomauttaa.

Kansliapäällikkö korostaa että terrori-iskusta huolimatta Suomi on yhä edelleen maailman turvallisin maa.

- Terroriteon tutkinta ei nosta Suomea tässä suhteessa kovin paljon huonommalle tasolle, hän sanoo.

Suomi ei ole hänen mukaansa myöskään mitenkään erityisesti valikoitumassa terroristijärjestöjen kohteeksi, siksi uhka-arviota ei ole myöskään nostettu Suomessa samalle tasolle kuin esimerkiksi Espanjassa, jossa se on selvästi korkeampi. Suomessa uhka-arvio on neliportaisen asteikon kakkostasolla.

Nerg on erittäin tyytyväinen siihen, miten Turun puukottaja saatiin taltutettua. Poliisi oli iskupaikalla vain kolmessa minuutissa.

- Meillä on onni, että on ollut aikaa tehdä tätä valmistelutyötä ja on otettu Tukholmastakin kaikki se oppi, mitä sieltä vain on ollut saatavissa. Kyllä se taustatyö näkyy nyt siinä, miten Turussa meni, Nerg toteaa.

Nerg antaa kiitosta myös kansalaisille, jotka riensivät apuun viranomaisen tueksi.

- Totta kai meidän viesti on, että ammattilaisen tehtävä on hoitaa väkivaltatilanteet. Mutta kyllä se on arvostettavaa, että jos näkee naisen olevan hengen hädässä, menee apuun, Nerg kiittää.

Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi