Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yrittäminen tehty helpoksi Yhdysvalloissa - yrittäjä sivaltaa Suomen käytäntöjä: "Jos yrityksen tilaukset loppuvat, ei tarvitse käydä yt-teatteria"

Lahtelainen yrittäjä Oskari Kariste lähti tekemään etätöitä Kaliforniaan, mutta päätyi perustamaan yrttejä kasvattavan Local Greens -yrityksen. Karisteen mukaan yrittäminen on Yhdysvalloissa helpompaa kuin Suomessa, ja kehuja keräävät esimerkiksi joustavat käytännöt työntekijän nopeassakin irtisanomisessa. Ulkomaille pyrkimisessä Karisteen mielestä kaiken a ja o ovat rohkeus ja kontaktit.

Kuva: Juha Tanhua

Kuusi vuotta sitten lahtelainen yrittäjä Oskari Kariste, 39, vietti kauan kaivattua irtiottoa Floridassa. Tuntui mahtavalta, vaikka haaveissa ollut vuoden etätyöskentely Kaliforniassa olikin typistynyt puoleksitoista kuukaudeksi Floridassa. Kariste perheineen nautti auringosta ja hyvästä ruoasta.

Yksi asia kuitenkin harmitti ja askarrutti Karistetta. Hän harrasti ruuanlaittoa, mutta missään ei ollut tarjolla kunnollisia tuoreita yrttejä ja salaatteja. Kulinaristin olisi pitänyt käyttää pitkään kuljetettua, huonolaatuista tavaraa.

Kariste ei voinut olla selvittämättä, mistä yrttipula johtui. Hänen päässään muhi jo uusi bisnes.

- Paljastui, ettei Floridassa viljelty yrttejä myytäväksi ympäri vuoden. Subtrooppisessa ilmastossa tehokasta viljelyaikaa avomaalla oli vain pari kuukautta vuodesta. Eikä kukaan tehnyt bisnestä ruukkuviljelyllä kasvihuoneissa!

Monessa mukana

Kariste oli innoissaan. Hän otti yhteyttä suomalaisiin kasvihuoneteknologian ja -viljelyn yrityksiin, ja sai nekin innostumaan. Syntyi Local Greens -yritys, johon Karisteen lisäksi tuli mukaan kolme yhtiötä. Rahoitusta tuli myös Tekesiltä.

- Kolmen vuoden työn jälkeen aloitamme syksyllä ensimmäisessä, automatisoidussa kasvihuoneessa, ja yrttejä saadaan pian kauppojen hyllyille. Suomalaista osaamista hyödynnetään ja aiotaan markkinoida myöhemmin myös muualle.

Yrttibisnes lämmittää kokeneen yrittäjän mieltä erityisesti siksi, että se aloitti jotain uutta vuosien mainostoimistouran jälkeen.

- Kun lähdin maailmalle, olin haastanut itseni miettimään, missä muussa bisneksessä pärjäisin. En kyllä olisi etukäteen arvannut, että Yhdysvaltain valtavilta kuluttajatuotemarkkinoilta löytyisi rako, joka huutaa tuotetta.

Pari vuotta irtioton jälkeen Kariste muutti perheineen Floridan Naplesiin. Töitä oli paljon.

- Local Greens vie eniten aikaani. Lisäksi olen mukana Nortstartissa, Naples Shellissa, M Roomissa ja Ilme Advertisingissa.

Naplesin Ilme on Karisteen 21 vuotta sitten Lahteen perustaman mainostoimiston Yhdysvaltain-konttori. M Room -parturiliikeketju on aloittanut Suomessa yhdeksän vuotta sitten, ja sen tavoitteena on avata kaksisataa uutta liikettä Yhdysvalloissa parin seuraavan vuoden aikana. Naples Shell on kiinteistösijoitusyhtiö ja Northstart konsulttiyritys, joka auttaa suomalaisyrityksiä Yhdysvaltain markkinoille.

"Jos menestyy Suomessa, kannattaa lähteä kokeilemaan Yhdysvaltoihin"

Yrittäminen on Karisteen mielestä monin tavoin helpompaa Yhdysvalloissa kuin Suomessa. Ihmisiä on niin paljon ja markkinat niin valtavat, että pieneen asiaan erikoistuminen on mahdollista.

Myös amerikkalaisten avuliaisuus ja spontaani ilo ovat tehneet Karisteeseen vaikutuksen. Kontaktien etsiminen ja suhteiden luominen on helpompaa kuin Suomessa.

- Lisäksi valtiovalta Yhdysvalloissa tekee yrittämisen mahdollisimman helpoksi. Tämä näkyy esimerkiksi verotuksessa ja työelämän pelisäännöissä. Jos yrityksen tilaukset loppuvat, ei tarvitse käydä yt-teatteria, vaan irtisanomiset voi hoitaa nopeasti.

Joustavat käytännöt eivät Karisteen mielestä ole julmia työntekijöille. Ne pitävät myös yrittäjän valppaana ja pakottavat huolehtimaan ihmisistä. Jos hyvä työntekijä päättää lähteä, jää yrittäjä äkisti yksin.

Kariste uskoo, että monilla suomalaisyrityksillä olisi mahdollisuuksia Yhdysvaltain markkinoilla. Hänen mielestään lähtöä miettiviltä puuttuu yleensä lähinnä rohkeutta ja kontakteja.

- Jos menestyy Suomessa, kannattaa lähteä kokeilemaan Yhdysvaltoihin.

Nopealiikkeisen energinen

Kun Kariste kesäisenä maanantai-aamuna kertoo bisneksistään Ilmeen Lahden toimistolla, puhe pulppuaa runsaana ja asias­ta toiseen siirrytään vauhdilla. Ei ihme, että Karistetta kuvaillaan nopealiikkeisen energiseksi.

Sellainen hän oli jo kouluvuosina. Oppilaskunnan puheenjohtajana ja Lukiolaisten liitossa Kariste järjesti tapahtumia, organisoi, teki yhteistyötä ravintoloiden ja hotellien kanssa. Ensimmäisen yrityksensä hän perusti 18-vuotiaana, kun piti saada laskutettua markkinointi- ja ohjelmapalveluita.

Kun Ilme kasvoi, Kariste jätti nopeasti suunnittelutyön muille. Hän keskittyi johtamiseen ja kiinnostui entistä enemmän yrityskulttuurista ja työhyvinvoinnista.

Hän halusi mitata, millainen työpaikka mainostoimisto Ilme oli. Ensimmäiset Great Place to Work -tulokset (Suomen parhaat työpaikat) olivat kohtalaisia, vaikka Kariste oli olettanut niiden olevan loistavia. GPW-tutkimuksessa selvitetään työntekijöiden kokemusta työpaikastaan ja analysoidaan organisaatiokulttuuria.

Tulokseen pettynyt yrittäjä sisuuntui. Hän käynnisti kehittämisen ja keskustelun siitä, miten asioita voitaisiin tehdä paremmin. Seuraavana vuonna Ilme sijoittui pienten yritysten sarjassa kuudenneksi ja on pysynyt kärkisijoilla siitä lähtien. Samalla yritys on kasvanut ja tehnyt hyvää tulosta.

Yrittäjä: ole kiinnostunut työntekijöidesi onnellisuudesta

Tärkein asia työyhteisössä on Karisteen mielestä hyvä ja avoin vuorovaikutus.

- Jos esimerkiksi työntekijät eivät anna palautetta asioista, kannattaa selvittää, miksi näin on. Jos syynä on se, että työntekijät kokevat, ettei heitä kuunnella tai että palautteella ei ole merkitystä, on aika kääriä hihat.

Kariste korostaa, että yritys ei voi menestyä, ellei kaikilla ole yhteistä päämäärää, elleivät kaikki tee töitä yrityksen arvojen mukaisesti.

Yrittäjän kannattaa olla kiinnostunut työntekijän onnellisuudesta, hän huomauttaa.

- Ihmiset ovat erilaisia, toinen nauttii vapaalla urheilusta, toinen kulttuurista, joku perhe-elämästä. Meillä jokainen työntekijä voi hyvinvointivalmentajansa kanssa pohtia, mikä tekee juuri hänet onnelliseksi.

Kariste ei olisi yrittäjä, ellei hän olisi käärinyt työyhteisö- ja organisaatioasioitakin bisnekseksi. Floridan Naplesiin on muutamina vuosina matkannut yritysjohtajia viikon seminaareihin pohtimaan organisaatioidensa ongelmakohtia Karisteen johdolla.

Loppukesällä Kariste jatkaa Amerikan valloitustaan. Tällä kertaa vaimo ja kolme tytärtä jäävät Suomeen ainakin syksyn ajaksi. On tullut aika kokeilla, millaista koulunkäynti on Suomessa.

- Jos loka-marraskuussa alkaa ahdistaa, voi olla, että seuraava lukuvuosi aloitetaan taas Floridassa.

Oskari Kariste, 39

Lahdessa syntynyt tradenomi ja yrittäjä.

Mainostoimisto Ilmeen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Ilme toimii Lahdessa, Tampereella ja Floridan Naplesissa.

Työskentelee nyt enimmäkseen Floridassa, jossa Local Greens -yritys vie suurimman osan työajasta. Sai The Business Observerin vuoden yrittäjä -palkinnon kesäkuussa 29Floridassa.

Perheeseen kuuluvat vaimo Jutta Luhtanen-Kariste ja kolme tytärtä.

Hyvän ruoan ystävä, kuuluu paistinkääntäjien Chaîne des Rôtisseurs -järjestöön.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X