Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kiira-myrsky iski voimalla Orimattilaan: kymmeniä puita kaatui tielle, kattoja irtosi, yhdellä tiellä sata puuta

Pelastuslaitoksella oli ollut Orimattilassa sunnuntaipäivään mennessä yhteensä yli 40 tehtävää. Puita kaatui muun muassa teiden ja omakotitalojen päälle. Kuvaa Kotipellontieltä Orimattilasta. Kuva: Nina Räty

Lauantai-iltana alkanut Kiira-myrsky iski Päijät-Hämeessä voimakkaimmin Orimattilaan. Iltakahdeksan ja sunnuntain aamukymmenen välillä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella oli Orimattilassa yli 30 tehtävää, kun koko Päijät-Hämeessä tehtäviä oli yhteensä noin 40.

Sunnuntaipäivän aikana Orimattilaan tuli vielä 10 tehtävää lisää. Henkilövahinkoja ei ole tiedossa.

Ukonilma ja rajut tuulenpuuskat alkoivat Orimattilassa kahdeksan aikaan lauantai-iltana. Lintulan omakotialueella tuuli repi kattoa irti ainakin kolmesta talosta. Pahiten vaurioituneesta peltikatosta irtosi noin kolmannes.

- Tuntui, että Lintulaan osui lähes syöksyvirtaus. Puita kaatui useamman talon päälle ja trampoliinit lensivät pihoissa, kertoo päivystävä palomestari Juha Lahtinen.

Samaan aikaan Helsingintiellä Orimattilan Kankaanmäellä tuuli kaatoi puita ja sähkötolppia. Yhdeksältä illalla Ylöstalontiellä kaatui puita tien yli.

Heinolassa kaatui kaksi puuta nelostien toiselle ajokaistalle.

Iltakymmenen jälkeen puu kaatui Orimattilan Mallusjoentiellä omakotitalon ulko-oven eteen, eivätkä asukkaat päässeet ovesta ulos.

Yhdentoista aikaan illalla Artjärvellä noin sata puuta kaatui Kotipellontielle. Kaksi pelastuslaitoksen yksikköä yritti raivata tietä auki.

- Yöllä työt jouduttiin keskeyttämään, sillä siellä ei ollut turvallista työskennellä. Ketään ei ole motissa, koska toista kautta pystyy kiertämään. Raivaus jatkuu varmaan metsäkoneen kanssa, Lahtinen kertoo.

Myös läheisellä Laaviontiellä oli muutama puu kaatunut tien poikki. Ne saatiin raivattua loppuiltapäivästä.

Aamuviideltä hätäkeskukseen ilmoitettiin, että Köyliöntiellä sähköjohdot ovat pudonneet tielle ja voivat aiheuttaa vaaraa liikenteelle.

Aamuyön ja sunnuntaiaamun aikana tielle kaatuneita puita on Orimattilassa käyty raivaamassa myös Haankujalla, Majasuontiellä, Niinikoskentiellä, Halmantiellä ja Mallusjoentiellä.

Lauttatiellä oli irronnut noin 50 neliömetriä peltikattoa entisestä navetasta.

- Kaikista puiden kaatumisista ei tule meille ilmoitusta. Ja osa paljastuu vasta aamulla, kun ihmiset lähtevät liikkeelle ja näkevät, mitä myrsky on tehnyt, sanoo päivystävä palomestari Harri Paukkunen.

Työt jatkuivatkin sunnuntaina niin kiireisinä, että aamupäivällä pyydettiin raivausapuun sopimuspalokunta Orimattilan vpk.

Kaatuneita puita oli Kalliojärven uimarannan parkkipaikalla, Hilsdahlintiellä, Latolantiellä, Lempiahontiellä, Korvenpääntiellä ja Haankujalla.

Kuivannolla salama oli sytyttänyt yli hehtaarin metsää palamaan. Tuli oli sammunut vesisateessa, mutta pelastuslaitos kävi varmistamassa, ettei metsä jää kytemään. Kankaanmäellä kävelytiellä viisitoista puuta oli kaatunut kuntopolulle ja sen viereen ja vetänyt alas valaisinjohtoja.

Myös Nastolan Uusikartanontiellä käytiin sahaamassa koivu tieltä.

- Joissakin myrskyissä meillä on ollut enemmän tehtäviä, mutta nyt nämä olivat hyvin suppealla alueella. Myrsky rajoittui lähinnä Orimattilaan ja osin Nastolaan, Paukkunen sanoo.

Virenojalla kulki lauantai-iltana mahdollisesti myös trombi, joka niitti puita tieltään. Osaan kylätaajaman taloista sähköt palasivat yhdeksän tunnin jälkeen, mutta muutama talo oli ilman sähköä vielä sunnuntai-iltana, vuorokautta myöhemmin.

Päivitetty tiedot Kotipellontien ja Laaviontien tilanteesta 13.8. kello 15.44.
Päivitetty sunnuntaipäivän tehtävillä 13.8. kello 19.00.
Päivitetty tiedolla Virenojalla lauantai-iltana kulkeneesta trombista 13.8. kello 21.05

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi