Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelainen yrittäjä tylyttää sääntö-Suomea: "Amerikassa ei tarvitse käydä yt-teatteria"

Oskari Kariste nauttii amerikkalaisten avuliaisuudesta ja yrittäjähenkisestä lainsäädännöstä.

Oskari Kariste nauttii yrittämisestä Yhdysvalloissa. Kuva: Juha Tanhua

Lahtelainen mainosalan yrittäjä Oskari Kariste laajensi pari vuotta sitten bisneksiään Floridaan. Yhdysvallat vaikuttaa Karisteen mielestä monin tavoin yrittäjän unelmamaalta. Ihmisiä on paljon ja markkinat ovat niin valtavat, että pieneenkin asiaan erikoistuminen voi olla mahdollista.

Amerikkalaisten avuliaisuus ja spontaani ilo ovat myös tehneet Karisteeseen vaikutuksen. Kontaktien etsiminen ja suhteiden luominen on helpompaa kuin Suomessa.

- Lisäksi valtiovalta Yhdysvalloissa tekee yrittämisen mahdollisimman helpoksi. Tämä näkyy esimerkiksi verotuksessa ja työelämän pelisäännöissä. Jos yrityksen tilaukset loppuvat, ei tarvitse käydä yt-teatteria, vaan irtisanomiset voi hoitaa nopeasti.

Joustavat käytännöt eivät Karisteen mielestä ole julmia työntekijöille. Ne pitävät myös yrittäjän valppaana ja pakottavat huolehtimaan ihmisistä. Jos hyvä työntekijä päättää lähteä, jää yrittäjä äkisti yksin.

Kariste uskoo, että monilla suomalaisyrityksillä olisi mahdollisuuksia Yhdysvaltain markkinoilla. Hän on huomannut, että lähtöä miettiviltä puuttuu usein rohkeutta ja kontakteja.

- Jos menestyy Suomessa, kannattaa lähteä kokeilemaan Yhdysvaltoihin.

Kariste aloitti Lahdessa mainostoimistoyrittäjänä yli 20 vuotta sitten. Yhdysvalloissa hän on nyt mukana monenlaisessa bisneksessä. Eniten aikaa vie Local Greens -yritys, joka alkaa pian tuottaa floridalaisille kasvihuoneessa viljeltyjä ruukkuyrttejä ja -salaatteja.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen