Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Taksien ja kaukoliikenteen bussivuorojen määrää lisätään veturinkuljettajien mielenilmauksen takia

Maanantai-iltana alkava mielenilmaus pysäyttää vaiheittain koko Suomen junaliikenteen. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

Bussit ja taksit tulevat hätiin, kun Veturimiesten liitto aikoo järjestää alkuviikosta junaliikenteen pysäyttävän työnseisauksen. Läheskään kaikkia junavuoroja ei saada näillä kulkuvälineillä korvattua, mutta kaikkein ongelmallisimmille reiteille ne tuovat helpotusta.

Työnseisauksen on määrä alkaa maanantaina kello 18, ja kaikki sen jälkeen lähtevät vuorot Venäjän-junia lukuun ottamatta peruuntuvat. Veturinkuljettajat palaavat töihin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Sipilä: Junaliikenteen kilpailutus monipuolistaa työmarkkinoita

Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki kertoi perjantaina, että mielenilmaus näyttäisi toteutuvan, sillä hallituksen puolelta ei ole oltu liittoon yhteydessä. Mielenilmaus on vastalause päätökselle avata rautateiden henkilöliikenne kilpailulle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolustaa edelleen junaliikenteen kilpailutusta.

Sipilän mukaan myös veturinkuljettajat kannattavat raideliikenteen avaamista kilpailulle. Pääministeri sanoo kilpailun tuovan alalle lisää työnantajia ja monipuolistavan työmarkkinoita.

Kaukojunaliikennettä paikataan busseilla

Bussiyhtiöistä sekä Onnibus että Pohjolan Liikenne ovat varautuneet lisäämään vuoroja, joilla paikataan kaukojunaliikennettä.

– Aina se on niin, että jos meidän bussit meinaavat täyttyä, lisäämme kapasiteettia. Näin tehdään myös tiistaina, mikäli vuorot tulevat täyteen. On jo ollut näkyvissä, että ihmiset ovat lähteneet varaamaan etukäteen, Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke kertoi.

Tiistai on normaalisti Onnibusilla viikon hiljaisin päivä, joten tyhjiä penkkejä on tarjolla enemmän.

Myös Pohjolan Liikenne on valmis lisäämään jonkin verran vuoroja vilkkaimmilla reiteillään Turun ja Helsingin sekä Helsingin ja Kuopion välillä.

– Pyritään varautumaan lisäkysyntään niillä resursseilla, mitä meillä on, Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko sanoi.

Lentoyhtiöiden mukaan junaseisaus ei ole näkynyt kotimaan lentojen kysynnässä. Finnairin ja Norwegianin tiistain lennoille Helsingin ja Oulun sekä Rovaniemen välille on vielä hyvin tilaa.

HSL raapi kasaan 11 bussia

Ehkä pahiten seisauksesta kärsii pääkaupunkiseudun työmatkaliikenne, jossa lähijunia käyttää päivittäin noin 200 000 matkustajaa. Helsingin Seudun Liikenne (HSL) pystyy korvaamaan vain pienen osan junavuoroista bussivuoroja lisäämällä.

– Hyvin pienestä määrästä puhutaan, mutta ne yritetään sitten sijoittaa hankalimpiin paikkoihin. Ei niitä autoja ja kuljettajia vain ole enempää, HSL:n viestintä- ja markkinointipäällikkö Sari Kotikangas kertoi.

HSL kertoi myöhemmin, että liikenteeseen saadaan 11 bussia lisää. Ne ajavat Hakaniemestä lentoasemalle ja Keravalle sekä Rautatientorilta Tikkurilaan.

Satoja takseja lisää

Myös pääkaupunkiseudulla toimivat taksiyhtiöt ovat reagoineet lähestyvään mielenilmaukseen. Tilausvälitysyhtiöt uskovat saavansa tiistaina ajoon koko kalustonsa.

Taksi Helsingillä takseja on reilut 1 300 ja Lähitaksilla noin 1 250.

– Totta kai tämä vaikuttaa taksien kysyntään. Yritetään saada koko kalusto liikkeelle, Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen sanoi.

Näillä näkymin tiistaina liikenteessä on satoja takseja normaalia enemmän.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen