Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mustikan ja puolukan hinnat nousussa - samalla uhkaa marjapula

Marjat: Satojen myöhästyminen ja poimijavaje lisäävät jalosteidenkin hintoja. Mustikkapula uhkaa Eurooppaa.

Sami Laivamaa trukin ohjaimissa ja Timo Paananen auton lavalla purkavat mansikkaerää Pakkasmarjan varastoon Suonenjoella. Kuva: Juha Poutanen

Marjajalosteiden hinnoissa on nousupaineita Suomessa, koska säät ovat heikentäneet useiden marjojen satonäkymiä. Suomessa teollisuuden käyttämästä mustikasta ja puolukasta saattaa tulla vajetta. Ongelmina ovat myöhästynyt metsämarjojen satokausi ja thaimaalaisten poimijoiden vähentyminen kolmanneksella.

Valtaosa Suomen marjoista viedään ulkomaille. Ukrainan mustikkasadon epäonnistuminen lisää kysyntää Euroopassa.

Pakkasmarjat Oy:n toimitusjohtaja Matti Leinonen Suonenjoelta arvioi, että mustikan hinta nousee, mikä heijastuu marjajalosteiden hintoihin.

- Meillä kaikissa tuotteissa on marjaa 80-100 prosenttia. Raaka-aineen hinta näyttelee isoa osaa tuotteen hinnassa, hän sanoi torstaina.

- Metsämustikan sato on vaihteleva Suomessa. Ukrainan sato epäonnistui hyvin pitkälle. Mansikan laatu on rokottanut eniten tuoremarjapuolta, mutta pakastukseen ja ympärivuotisiksi tuotteiksi jalostettavia marjoja tulee kohtuullinen määrä, Leinonen tähdentää.

Hinnat nousussa

Arktiset Aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Moisio arvioi, että teollisuus ostanee mustikkaa pitkään ja sen ostoissa päästäneen lähelle viime vuoden tasoa.

- Puolukka kypsyy niin myöhään, että ulkomaiset poimijat eivät sitä ehdi kerätä kuin aivan viisumikautensa lopussa. Joten sen ostomäärät jäänevät selkeästi viime vuotta alhaisemmaksi, hän otaksuu.

Rovaniemeläisen Polarica Oy:n varatoimitusjohtaja Jukka Kristo kertoo, että yritys on tällä viikolla maksanut poimijoille mustikkakilosta 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Yrityksellä on myös omaa jalostusta.

- Raaka-aineen hinnan nousu näkyy lopputuotteen hinnassa. Ei ole huono asia, jos raaka-aineesta tulee pulaa. Meidän ja thaimaalaisten työllä ei ole jatkuvuutta, jos vain teollisuus hyötyy, hän perustelee.

Mustikkasato viime vuotta jäljessä

Mustikka ja puolukka ovat kotimaisista metsämarjoista tärkeimmät.

- Hillasato oli okei, mutta mustikan sato ei ole niin hyvä kuin viime vuonna. Toivottavasti saadaan kerätä mustikkaa syyskuun alkuun eikä tule yöpakkasia, hän sanoo.

Thaimaalaisia luonnonmarjojen poimijoita on Suomen metsissä tänä kesänä noin 2 500. Edellisinä kausina viisumi myönnettiin 3 400-3 500 poimijalle.

- Mustikkasato on nyt ollut huono Baltiassa, Valko-Venäjällä, Puolassa ja Ukrainassa, Kristo selvittää.

Marjoja ulkomaille

Viime vuonna Suomesta vietiin metsämarjoja 15,8 miljoonaa kiloa. Puolukalle on saatu uusia vientimaista Aasiasta. Puolukkaa vietiin viime vuonna yli 20:een valtioon.

Marja Bothnia Berriesin vientipäällikkö Kåre Björkstrand arvioi hintojen nousevan.

- Satoa kuitenkin vasta aletaan poimimaan Pohjois-Suomessa. Hintojen tasapainottuminen on hyvä alalle. Teollisuus on tottunut liian alhaisiin hintoihin. Pohjoismaisen marjan kysyntä Euroopassa vähentää suomalaisen marjan saatavuutta kotimaassa, hän sanoo.

Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki sanoo, että yrityksellä on satoja thaimaalaisia poimijoita.

- Marjan hinta oli kahtena viime vuotena matalalla, mikä vähensi ansioita ja kiinnostusta tulla Suomeen, hän toteaa.

Sadot

Hillaa paljon, mustikkaa normaalisti

Hillasta saadaan erinomainen sato ja sitä teollisuus ja tuoremarjakauppa saavat tänä kesänä hyvin.

Mustikasta saadaan keskinkertainen sato. Parhaiten marjaa saadaan eteläisestä Itä-Suomesta.

Puolukkasato on hyvä. Marjojen vienti teollisuuspakasteina ja lopputuotteina on selvästi kasvanut viime vuosina.

Pakastemarjan vienti on ollut 9 miljoonaa kiloa ja arvo yli 23 miljoonaa ja jalostettujen tuotteiden 10 miljoonaa euroa.

Lähde: Arktiset Aromit
Kari Manninen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X