Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kohuttu rahasarja ei saa korvaajaa, itsenäisyyspäivän kunniaksi julkaistaan kuitenkin juhlaraha

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) joutui kumoamaan juhlarahasarjasta annetun asetuksen huhtikuussa. Kuva: Martti Kainulainen

Juhlarahalautakunta on päättänyt, ettei kohun takia perutun Itsenäisyytemme vuosikymmenet -rahasarjan tilalle suunnitella korvaavaa juhlarahasarjaa.

- Peruuntuneen sarjan tilalle ei suoranaisesti ole uutta tulossa, vahvistaa lautakunnan jäsen ja valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Juha Halonen.

Kokonaan uuden rahasarjan suunnittelemisen sijaan lautakunta aikoo aikaistaa Itsenäisyysjulistus-juhlarahan julkaisua. Rahan piti alkuperäisen suunnitelman mukaan ilmestyä vasta alkuvuonna 2018.

- Nyt selvitetään, voitaisiinko rahan ilmestymistä aikaistaa. Sen ilmestyminen voisi asemoitua joulukuun alkuun, itsenäisyyspäivän paikkeille, Halonen sanoo.

"Ainakaan nyt ei varmasti ole syytä tehdä toista virhettä"

Itsenäisyyspäivän tienoilla ilmestyvän juhlarahan suunnittelee Ilkka Suppanen, joka oli myös perutun rahasarjan takana. Kohu ei muuttanut suunnittelijavalintaa.

- Tekijä oli jo sovittu. Me lautakunnassa pohdimme, onko mitään perusteita irtisanoa sopimusta, mutta näimme niin, ettei perusteita sellaiseen ole, Halonen kertoo.

Juhlarahan aihetta ei vielä ole päätetty. Halosen mukaan Suppanen on esitellyt juhlarahalautakunnalle muutamia luonnoksia, joihin lautakunta on nyt pyytänyt tarkennuksia.

- Tarkennukset koskevat lähinnä historiallista perspektiiviä, jotta kuvat ovat varmasti oikein, Halonen sanoo.

Noudatetaanko kuva-aiheen valinnassa nyt erityistä varovaisuutta?

- Miten sen nyt sanoisi. Ainakaan nyt ei varmasti ole syytä tehdä toista virhettä.

Päätökset kuva-aiheista ja julkaisusta on Halosen mukaan tehtävä viimeistään syyskuun aikana.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi suunniteltu Itsenäisyytemme vuosikymmenet -rahasarja peruttiin sen kuva-aiheista nousseen kohun vuoksi.

Kritiikkiä herätti erityisesti sarjan ensimmäinen, vuosia 1917-1939 kuvannut kolikko. Sen toisen puolen kuva-aiheena oli kansalaissodan teloitus.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kumosi rahasarjasta annetun asetuksen 25. huhtikuuta. Juhlarahalautakunta päätti toukokuussa, että viisiosainen rahasarja jätetään kokonaan julkaisematta.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X