Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kymmenistä rikoksista epäillyn Janitskinin luovuttaminen Suomeen voi kestää viikoista kuukausiin

Suomi Ensin -yhdistyksen mielenosoitusleirissä Helsingissä esitettiin Ilja Janitskinia presidentiksi maaliskuussa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin luovuttaminen Andorrasta Suomeen voi kestää viikoista kuukausiin, luovutusasioita paljon hoitanut asianajaja Markku Fredman arvioi STT:lle. Oikeusministeriö on lähettänyt Andorraan luovutuspyynnön Janitskinista. Keskusrikospoliisi kertoi viime perjantaina, että Interpol on ottanut miehen kiinni Andorrassa.

Vaikka Andorra ei kuulu Euroopan unioniin eikä Andorraan siten päde eurooppalainen pidätysmääräys, voidaan luovuttamista silti pyytää, hallitussihteeri Taina Neira oikeusministeriöstä kertoo.

Andorra on Euroopan neuvoston jäsenvaltio kuten Suomikin. Maiden välillä noudatetaan rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista koskevaa yleissopimusta.

Yleensä luovuttamiseksi edellytetään, että teosta tuomittava enimmäisrangaistus on vähintään yksi vuosi vankeutta. Kriteeri täyttyy Janitskinin kohdalla.

– Voin kertoa sen verran, että luovutuspyyntö on meiltä lähtenyt, enempää en tästä asiasta voi kertoa, Neira sanoo.

Vastustaminen voi lykätä luovutusta

Fredman kertoo, että käytännössä pyynnön vastaanottanut maa joko ottaa luovutuspyynnön kohteena olevan henkilön säilöön tai määrää tämän matkustuskieltoon.

Yleensä maa tämän jälkeen luovuttaa pyydetyn henkilön. Sille voidaan tarvita tuomioistuimen päätös, jos kohde vastustaa luovutusta. Fredman kertoo, että vaikka oikeus päättäisi luovuttaa pyydetyn henkilön, voi tämä pitkittää sitä valittamalla mahdollisesta oikeuden luovutuspäätöksestä niin pitkään kuin maassa valitusasteita on. Tässä voi kestää kuukausia.

– Jos taas henkilö suostuu heti luovutettavaksi, kyse voi olla viikoistakin, Fredman arvioi.

– Myös heikko terveydentila voi olla käytännön este, jos se ei mahdollista siirtämistä. Kun luovutusmaa on sellainen, jossa hoitoa on saatavilla, se voi lykätä luovuttamista, mutta ei estä sitä, Fredman sanoo.

Janitskin pakeni espanjalaisilta

Espanjalainen tuomioistuin päätti jo viime lokakuussa luovuttaa Janitskinin Suomeen. Mies päästettiin vapaalle jalalle odottamaan luovutusta, minkä jälkeen hän katosi viranomaisten hyppysistä. Janitskinista oli annettu eurooppalainen pidätysmääräys, joka tarkoittaa EU-maiden sisäistä nopeutettua luovutusmenettelyä.

Hänet on vangittu Suomessa jo viime lokakuussa poissaolevana.

Hänet vangittiin epäiltynä törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, tekijänoikeusrikoksesta, salassapitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Rikosepäilyt liittyvät hänen pyörittämäänsä MV-julkaisuun. Tapauksen tutkinnanjohtajan, Helsingin poliisin rikostarkastaja Harri Saaristolan mukaan Janitskinia epäillään yhteensä noin 50 rikoksesta.

– Meillä ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa luovutusprosessin etenemisestä.

Bäckman pyytää apua Janitskinille

Venäjä-mielisenä tunnettu dosentti Johan Bäckman pyytää blogissaan apua Janitskinille. Hän väittää, että Suomen viranomaiset haluavat lopettaa Janitskinin presidentinvaalikampanjan ja sulkea MV-julkaisun, joka hänen mukaansa vastustaa Suomen Natoon liittymisaikeita. Janitskin pyrkii presidenttiehdokkaaksi valitsijayhdistyksen avulla.

Bäckmanin mukaan Janitskin on tällä hetkellä joko poliisivankilassa tai sairaalassa Andorrassa tai Espanjassa. Hänen mukaansa Interpol vei Janitskinin tämän talolta viime perjantaina.

Hän vetoaakin venäläisiin, jotta nämä auttaisivat hänen ystäväänsä Janitskinia.

Johan Bäckmania epäillään Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Rikosepäilyllä on STT:n tietojen mukaan yhteys MV-julkaisun rikosepäilyihin.

Tapaus on tällä hetkellä syyteharkinnassa. Syytteet nostettaneen syyttäjän mukaan syksyllä.

Bäckman on esiintynyt julkisuudessa muun muassa Venäjän ja Suomen välisten lapsiasiakiistojen yhteydessä, ja häntä siteerataan usein venäläisviestimissä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi