Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Moni lapsi matkustaa yksin lomalla - "Tarpeen vaatiessa kuljettajat pitävät lapsia ehkä vähän tarkemmin silmällä"

Yksinmatkustavaa lasta koskevat käytännöt vaihtelevat julkisissa liikennevälineissä. Vastuu on kuitenkin pääosin vanhempien harteilla.

Onnibussilla 12-14-vuotias matkustaja voi matkustaa itsenäisesti, jos vanhempi on antanut matkustamiseen kirjallisen suostumuksen. Arkistokuva. Kuva: Timo-Pekka Heima

Yksin matkustavista lapsista huolehditaan vaihtelevasti julkisissa liikennevälineissä. Lentokoneella matkustavasta lapsesta huolehditaan koko matkan ajan aina lähtöasemalta määränpäähän. Esimerkiksi Finnairin lentokoneella matkustaville 5-11-vuotiaille lapsille järjestetään saattajapalvelu, jolloin lentoyhtiö on vastuussa matkustavasta lapsesta koko matkan ajan.

Junan henkilökunta ei sen sijaan ehdi valvomaan yksin matkustavaa lasta, koska henkilöstö joutuu liikkumaan työnsä takia jatkuvasti junassa. Myöskään linja-auton kuljettajilta ei vaadita lasten jatkuvaa vahtimista.

Koska säännökset ovat lähes olemattomat, yksin matkustavalta lapselta harvoin vaaditaan vanhempien kirjallista suostumusta matkustamiseen. Poikkeuksen tekee Onnibus, jolla 12-14-vuotias voi matkustaa itsenäisesti, jos vanhempi on antanut matkustamiseen kirjallisen suostumuksen.

ExpressBusilla ja Koiviston Auto -yhtymällä on puolestaan käytössä Matkapassi, johon merkitään lapsen nimi sekä saattajan ja vastaanottajan yhteystiedot.

Bussikuski ei ole velvollinen katsomaan lapsen perään

Pohjolan Matkan toimitusjohtajan Johanna Lehtosen mukaan vanhemmilta ei vaadita lapsen matkustamista varten kirjallista suostumusta, mutta toiveena olisi, että kuljettajalla olisi tiedossa niin lapsen saattajan kuin vastaanottajan yhteystiedot.

- Jos lapselle sattuisi jotakin matkan aikana, voi yhteystietonsa antaneisiin henkilöihin olla yhteydessä.

Lehtosen mukaan kuljettajat kohtelevat kaikkia matkustajia yhdenvertaisesti. He eivät siis ole velvollisia katsomaan yksin matkustavien lasten perään.

- Tarpeen vaatiessa kuljettajat pitävät lapsia ehkä vähän tarkemmin silmällä. Lähtökohta on se, että kaikki matkustajat ovat samalla viivalla, Lehtonen kertoo.

Yksin matkustavia lapsia on toimitusjohtajan mukaan hieman normaalia enemmän loma-aikoina sekä viikonloppuisin kuin muina aikoina.

- Yläkouluikäisiä lapsia näkee pääasiassa matkustamassa yksin, mutta toki myös jonkin verran nuorempiakin.

Hyvä nyrkkisääntö on, että lapsi voi matkustaa julkisilla liikennevälineillä yksin, kun vanhemmat ovat sitä mieltä, että lapsi pärjää matkalla ilman huoltajaa.

Yksin matkustaminen

Turvallisesti bussin ja junan kyydissä

Varmista, että lapsella on aina saattaja lähtöpaikalla ja vastaanottaja määränpäässä.

Kerro bussikuskille, että lapsi matkustaa yksin.

Sovi selkeästi kuskin kanssa, millä pysäkillä lapsi jää pois.

Anna kuljettajalle sekä saattajan että vastaanottajan yhteystiedot.

Rohkaise lasta soittamaan hätätilanteessa huoltajalle.

Kerro lapselle, että myös kuskilta tai junan henkilökunnalta voi tarpeen vaatiessa kysyä apua esimerkiksi pysäkillä poisjäämiseen.

Turvallisuuden tunne lisääntyy, jos kuski kertoo lapselle, että matka tulee sujumaan hyvin.

Lastensuojelupäällikkö Esko Oikarinen ja Pohjolan Matkan toimitusjohtaja 29Johanna Lehtonen
Mira Heiskanen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen