Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Anonyymi asekauppa pimeässä verkossa kasvaa - haussa muun muassa käsiase, konepistooli ja sähkötainnutin

Hämeen poliisikin tutkinut paria tapausta. Eräs mies kertoi ostaneensa revolverin.

Hämeen poliisin huumejutun tutkinnan yhteydessä takavarikoimia aseita. Osa aseista oli varastettu Tampereella.

Luvattomien aseitten kauppa pimeässä verkossa on lisääntynyt. Tätä mieltä on KRP:n tutkintaosaston päällikkö Sanna Palo. Ilmiöön reagoiminen edellyttää niin KRP:ltä kuin paikallispoliisilta entistä aktiivisempaa verkkojen seurantaa.

Luvattomia, usein järeitäkin aseita ja räjähteitä kaupataan muun muassa Tor-verkossa.

Palon mukaan KRP:llä ei ole tilastoja osoittamaan asekaupan laajuutta verkossa.

Hämeen poliisilaitos on tänä vuonna tutkinut kahta Tor-verkossa tapahtunutta asekauppaa. Toisessa tapauksessa oli kyse luvattomasta haulikosta ja räjähteistä. Toinen juttu on ollut tutkittavana Päijät-Hämeessä. Eräs mies kertoi ostaneensa revolverin Tor-verkon kautta.

Verkossa käydään feikkikauppaa. Rosvot huijaavat toisia. Siinä on paha mennä poliisille itkemään, että rahat menivät. Sanna Palo

- Anonyymissä verkossa hittien (osumien) saaminen ei ole helppoa, myöntää rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisilaitoksesta. Osumia tulee silloin tällöin.

Myös Sanna Palo myöntää, että Tor-verkko aiheuttaa hankaluuksia.

Hirvonen tähdentää, että pimeän verkon luonteen vuoksi ei ole mahdollista arvioida, kuinka paljon aseita on myynnissä Lahdessa tai edes Päijät-Hämeessä. Verkko ei tunne rajoja.

Joissakin Tor-verkon ostoilmoituksissa on mainittu alue, jolla myyjän tai ostajan voi päätellä asuvan. Tuoreimmissa ilmoituksissa on mainittu muun muassa Turun seutu ja 03-alue eli Häme.

Tor-verkossa ilmoittajat hakevat muun muassa puoliautomaattista käsiasetta, konepistoolia, katkaistua haulikkoa tai sähkötainnutinta. Ostajien joukossa on myös asekeräilijäksi ilmoittautuva.

Pimeitä huijauksia

Tor-verkon kaltaisen foorumin etuna pidetään sen käyttäjälleen suomaa anonymiteettiä. Viranomaiselta vaatii vaivaa päästä verkossa esiintyvän jäljille.

Poliisin on mahdollista tehdä valeostoja Tor-verkossa. Sanna Palo ei halua kommentoida, onko valeostoja myös tehty.

Rikollisten kannalta verkossa piilee myös toisenlainen vaara - toinen rikollinen.

- Verkossa käydään feikkikauppaa. Rosvot huijaavat toisia. Siinä on paha mennä poliisille itkemään, että rahat menivät, Palo sanoo.

Tulli: luvattomia aseita maahan vähän

Myös Tulli on havainnut, että Tor-verkossa käydään asekauppaa. Ympäristönä pimeä verkko edellyttää erilaista otetta kuin avoin verkko. Valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan tutkinnassa on saavutettu hyviä tuloksia.

Tullin mukaan maahan tuodaan erittäin vähän luvattomia aseita. Tyypillisesti ase tuodaan osina tai toimintakelvottomaksi tehtynä eli deaktivoituna.

Viime vuonna Tulli takavarikoi 218 asetta, joista kaasuaseita oli 187 ja tuliaseita 31. Vuonna 2015 takavarikoitujen aseitten määrä oli 287, josta tuliaseita oli 23.

Muutama vuosi sitten Tulli paljasti pirkanmaalaisen metallimiehen, joka oli tuonut maahan runsaasti deaktivoituja aseita sekä aseenosia. Niistä hän oli rakentanut kymmeniä toimivia aseita, joukossa myös sarjatuliaseita.

"Osti aseen tuntemattomaksi jääneeltä henkilöltä"

Hämeen poliisin tutkimat törkeät ampuma-aserikokset liittyvät usein huumausainerikoksiin. Esimerkiksi velanperintää pelkäävä saattaa hankkia turvakseen aseen.

Tuorein tapaus on noin kuukauden takaa. Lahtelaismiehen asunnosta löytyi huumausaineitten lisäksi räjähdysainetta ja ampuma-ase.

Tyypillisesti luvaton ase on peräisin asuntomurrosta. Epäilty kertoo hankkineensa aseen tuntemattomaksi jääneeltä henkilöltä. Poliisi epäilee, että tuo tuntematon henkilö on ollut monen asekaupan takana. Toistaiseksi aseenvälittäjät eivät ole jääneet kiinni.

Viime kesänä poliisi tutki laajaa huumejuttua, jonka yhteydessä se takavarikoi kolme sarjatuliasetta ja viisi muuta asetta. Osa aseista oli anastettu Tampereella.

Kokonaan oma lukunsa ovat sodanaikaiset aseet. Rintamalta palautui huomattavan vähän pistooleja armeijan varikolle. Ne ovat ties missä.

- Maa on täynnä aseita, eräs pitkän linjan aseharrastaja sanoo.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen