Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ikääntyneitä huijataan: valepoliiseista tullut satoja ilmoituksia ympäri maata

Ikääntyneisiin ihmisiin kohdistuneet petosrikokset ovat lisääntyneet rajusti tämän vuosikymmenen alusta lähtien. Tänä vuonna valepoliiseista on tullut satoja ilmoituksia ympäri maata. Hämeen poliisi on alkuvuodesta saakka tutkinut tapausta, jossa erityisesti iäkkäiltä ihmisiltä kyseltiin puhelimitse nettipankkitunnuksia erilaisilla verukkeilla.

Moni ikääntynyt on altis joutumaan petosrikoksen kohteeksi, koska esimerkiksi tietotekniikkataidot ovat puutteelliset. Kuva: Tiina Mutila

Ikääntyneisiin ihmisiin kohdistuneet petosrikokset ovat lisääntyneet rajusti tämän vuosikymmenen alusta lähtien.

Vuonna 2010 poliisille ilmoitettiin noin tuhat petosrikosta, joissa asianomistajana oli yli 65-vuotias. Viime vuonna vastaavia ilmoituksia tuli 3 600.

Luvuissa ovat mukana petokset, vakuutuspetokset ja maksuvälinepetokset, joissa asianomistaja on yli 65-vuotias.

Kasvu on ollut tasaista vuodesta 2010. Esimerkiksi vuonna 2013 ikääntyneisiin kohdistuneita petosrikoksia kirjattiin 2 000 kappaletta.

Myös kaikkien petosrikosten määrä on kasvanut. Vuonna 2010 ilmoitettiin poliisille kaikkiaan 20 000 petosta, vakuutuspetosta ja maksuvälinepetosta. Viime vuonna luku oli jo 40 000.

Yhä enemmän virtuaalisesti

Yhtenä syynä ikääntyneisiin kohdistuneiden rikosten lisääntymiseen on se, että vanhusväestön määrä on lisääntynyt.

Oikeusministeriön yhteydessä toimivan rikostorjuntaneuvoston sihteerin ja oikeusministeriön suunnittelijan Sonja Tanttarin mukaan tietyntyyppisissä rikoksissa ikääntyneet valikoituvat uhreiksi.

- Tällaisia ovat esimerkiksi niin sanotut valepoliisitapaukset. Iäkkäät ihmiset ovat haavoittuvampia tällaisille teoille.

Tanttari on kirjoittanut aiheesta artikkelin rikostorjuntaneuvoston Haaste-lehteen.

Petosrikoksista yhä useampi tapahtuu nykyisin virtuaalisesti. Tanttarin mukaan tämäkin tuo uhreiksi lisää vanhoja ihmisiä.

- Osa iäkkäistä ihmisistä käyttää toki tietotekniikkaa erittäin hyvin. Mutta kaikilla ei näitä taitoja ole eivätkä kaikki tunnista, mikä yhteydenottajan toiminnassa voi olla epäilyttävää.

Tyypillinen ikääntyneeseen ihmiseen kohdistunut petos tapahtuu puhelimitse. Henkilöltä saatetaan udella pankkiverkkotunnuksia tai pankkikortin salasanaa. Niin sanotut valepoliisit toimivat juuri näin.

Tunnuslukuja myös urkitaan pankkiautomaateilla tai varastetaan koko kortti.

Lisäksi erilainen "pakkomyynti" on rikostorjuntaneuvoston mukaan lisääntynyt. Huijarimyyjät saattavat tulla kotiovelle saakka.

- Saatetaan väittää, että henkilö on tilannut esimerkiksi jotain palvelua, joka nyt on maksettava.

Petoksen tekijänä saattaa olla vanhuksen oma sukulainen tai läheinen. Myös edunvalvonta-asioissa ikääntynyttä saatetaan käyttää hyväksi.

Tanttarin mukaan huomattava osa vanhoihin ihmisiin kohdistuneista petoksista jää pimentoon.

- Yksittäinen uhri saattaa menettää melko vähän rahaa, eikä ihminen katso tarpeelliseksi ilmoittaa asiaa poliisille. Monia myös nolottaa, että on langennut johonkin huijaukseen.

Lisäksi oman sukulaisen tai läheisen tekemä teko ei paljastu, ellei ihmisen elämässä tapahdu jotain muuta poikkeavaa, jolloin esimerkiksi ihmisen rahavarat tarkastetaan.

Neuvosto selvittää puuttumiskeinoja

Rikostorjuntaneuvoston työryhmä selvittää parhaillaan petosrikollisuuden tilannetta ja keinoja puuttua siihen.

Sonja Tanttarin mukaan ikääntyneet ihmiset kaipaavat lisää tietoa esimerkiksi siitä, miten netissä voi suojautua huijauksilta. Vastuuta Tanttari perää myös muun muassa pankeilta, jotka voisivat enemmän jakaa tietoa, kuinka maksukorttihuijauksilta voi välttyä.

Myös omaisten tulisi seurata, mitä iäkkään sukulaisen elämässä tapahtuu.

Valepoliiseista epidemia

Niin sanotuista valepoliiseista on tänä vuonna tullut satoja ilmoituksia ympäri maata.

Hämeen poliisi on alkuvuodesta saakka tutkinut tapausta, jossa erityisesti iäkkäiltä ihmisiltä kyseltiin puhelimitse nettipankkitunnuksia erilaisilla verukkeilla.

Rikoskomisario Ville Hahlin mukaan poliisiksi esittäytyneet rikolliset esittivät mielikuvituksellisia tarinoita pankkitunnuksia saadakseen.

- Yleensä kerrottiin jostain uhasta. Sanottiin esimerkiksi, että kansainvälinen rikollisliiga on kaapannut tilin ja poliisi asentaa tiliin esto-ohjelman, ettei liiga pääse viemään rahoja. Osa vastaajista piti kertomuksia täysin uskottavina.

Hahlin mukaan soittajat pyrkivät lähestymään nimenomaan iäkkäitä ihmisiä. Epäillyt muun muassa selvittivät puhelinluetteloista vastaanottajan nimen.

- Ilmeisesti haluttiin nimen perusteella arvioida, että vastaaja on iäkäs. Eräällä paikkakunnalla soitettiin kahdeksalle Rauha-nimiselle naiselle.

Rahaa yritettiin saada ainakin noin 50 henkilöltä. Suurin osa ei luovuttanut pankkitunnuksiaan. Valepoliisit saivat kuitenkin kymmenkunta tunnusta, joiden avulla vietiin poliisin arvion mukaan yhteensä noin 90 000 euroa.

Tapauksen tiimoilta on ollut vangittuna useita henkilöitä. Tämänhetkisten tietojen mukaan vyyhdissä on kaksi päätekijää sekä muutamia bulvaaneja, jotka luovuttivat tilinsä rahansiirtoja varten. Kaikki epäillyt ovat suomalaisia.

Juttu on etenemässä syyttäjälle kesälomien jälkeen.

Valepoliisi-ilmoituksia tuli keväällä poliisin tietoon lähes päivittäin ympäri maata.

- Rikolliset haistavat äkkiä, mikä rikosmuoto tepsii. Ja se kopioituu nopeasti muualle. Tällainen on helppo tehdä omalta kotisohvalta, ei tarvitse koluta epämääräisissä teollisuushalleissa haalimassa jotain varastettavaa.

Toinen Hahlin mainitsema huijausmuoto valepoliiseilla oli Hahlin mukaan houkutella henkilö viemään pankkikortti tunnuslukuineen tiettyyn paikkaan.

Antti Launonen / Uutissuomalainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen