Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lapsiperheille valmisteilla superneuvoloita - saman katon alta puheterapiaa ja apua avioerotilanteissa

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoi SuomiAreenalla 16 maakunnan valmistelevan perhekeskuksia, jotka tarjoaisivat lapsiperheille lähipalveluja saman katon alla. Keskustelua käytiin myös sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta ja vanhustenhoidosta, johon Saarikko kaipaa ripeästi uusia toimintamalleja.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (vas.) osallistui SuomiAreenalla muun muassa Väki vähenee, pidot paranee -tilaisuuteen yhdessä Väestöliiton johtaja Anna Rotkirchin kanssa. Kuva: Martti Kainulainen

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) aikoo keskittyä sote-uudistuksen lisäksi lapsiperheiden ja kotona asuvien ikäihmisten ongelmiin. Hän kertoo työn olevan jo menossa, sillä muutosagentit valmistelevat makunnissa uusien perhekeskusten ja vanhuspalveluiden kehittämistä.

- Kuusitoista maakuntaa valmistelee perhekeskuksia ja niitä voi kutsua superneuvoloiksi, Saarikko kertoi toimittajatapaamisessa SuomiAreenalla eilen keskiviikkona.

Saarikon mukaan superneuvoloiden ideana on, että perheet saavat kaikki palvelut saman katon alta tai ne ovat hyvin verkottuneita yhteen, ja perheet tietävät mitä eri tahot tekevät.

- Neuvola on kaiken sydän ja siinä ympärillä on kaikkea muuta, Saarikko kertoi.

Esimerkkinä hän mainitsi vastasyntyneen neuvolapalvelut, leikki-ikäisen puheterapian ja avioerotilanteissa tarvittavan avun. Myös kolmannen sektorin perhekahvila voi olla samassa yhteydessä.

Kyse lähipalveluista

- Helsingissä toiminta on jo aloitettu ja muualla ollaan jo aika pitkällä. Panostan maakuntavierailuilla siihen, että perhekeskukset toimivat eri puolilla Suomea, Saarikko jatkoi.

Hän korosti, että kyse on lähipalveluista. Uuden toimintamallin tulee olla jokaisen perheen tiedossa, asuvat he sitten missä tahansa. Tavoitteena on, että uusi toimintamalli edesauttaa varhaisempaa puuttumista ja helpottaa lastensuojelutyötä, sillä nyt henkilöstöllä on kohtuuttomat työpaineet.

Perheet moninaisia

Saarikko toivoo, että hän voi vahvistaa puheenvuoroillaan näkemystä, että perheet ovat hyvin moninaisia tämän päivän Suomessa, ja jokainen perhe voisi kokea tulevansa hyväksytyksi.

- Suomi ei ole enää äiti, isä ja kaksi lasta, se on paljon enemmän. Minulle myös yksin elävä on yksi perhemuoto. Yli miljoona suomalaista elää yksin, Saarikko jatkoi.

Hän iloitsi siitä, että hallitus toteuttaa laajan tutkimuksen yksin elävien taloudellisesta toimeentulosta, sillä kyse on länsimaisesta megatrendistä kaupungistumisen kyljessä.

Saarikko on innostunut myös sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta, mutta korosti olevansa asiassa realisti. Siitä ei saa tulla uutta sote-uudistusta.

- Linjat pitää löytää nopeasti se tarkoittaa isojakin muutoksia ajattelussa. Taustalla on työn murros ja väestörakenteen muutos.

Kotipalvelut uusiksi

Helsingin-kodissaan Saarikko kertoi nähneensä, kuinka naapurissa asuvan ikäihmisen hoitajat vaihtuvat päivittäin. Hän pitää kotiin vietävien ikäihmisten palvelujen kehittämistä toisena suurena haasteena.

- Yhteisesti hyväksytty tavoite on se, että ihmiset olisivat pitempään kotona, mutta samaan aikaan ihmisten turvattomuus on lisääntynyt.

Saarikon mukaan ongelmien taustalla ei ole yksin raha vaan työn organisointi. Saarikon mukaan tehostetun palveluasumisen ja kotona asumisen väliin tarvitaan nopeasti uusia toimintamalleja. Hän kaipaisi uusia asumisratkaisuja, joita valtio voisi tukea nykyistä vahvemmin. Esimerkkinä Saarikko heitti ikäihmisten korttelit ja uusien teknologioiden käyttöönoton.

Tuore ministeri arvosteli hoitajamitoituksesta käytyä keskustelua. Hänestä sen mustavalkoisuus johtuu osaltaan vaihtoehtojen vähäisyydestä. Siksi pitää löytää uusia toimintamalleja.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi