Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kännykällä voi maksaa jo joillakin kesän festivaaleilla - "Suomessa mobiilimaksaminen lähtee liikkeelle tosissaan tänä vuonna"

Mobiilimaksaminen tekee tuloaan Suomeen. Kuva: Juha Peurala, Anssi Hietamaa

Älypuhelimella maksamisen mahdollisuudet ovat lisääntyneet puhelimiin ladattavien mobiilimaksusovellusten avulla.

- Suomessa mobiilimaksaminen lähtee liikkeelle tosissaan tänä vuonna, Pivo-mobiilisovelluksen hankejohtaja Hanna Äijälä sanoo.

Äijälän mukaan mobiilimaksaminen on lisääntynyt parin vuoden aikana paljon maailmalla ja Pohjoismaissa. Maaliskuussa Suomessa käyttöön tulleen Siirto-mobiilimaksujärjestelmän avulla raha siirtyy reaaliaikaisesti mukana olevien eri pankkien asiakkaiden välillä.

Äijälä uskoo, että Siirto-palvelun yleistyminen ja uudet mahdollisuudet rahan siirtämiseen lisäävät älypuhelimella maksamista.

- Uskon, että mobiilimaksaminen korvaa käteisellä maksamista tulevaisuudessa esimerkiksi torikaupoilla.

Mobiilisovelluksilla maksaminen käytössä jo joissain tapahtumissa

Viime vuonna kännykällä saattoi maksaa jo Weekend-, Park Live - ja RMJ-festivaaleilla. MobilePay-sovelluksen projektipäällikkö Elisa Lehtinen kertoo, että mobiilimaksaminen on käytössä tänä kesänä Weekend-festivaaleilla eri ruokapisteissä ja Turun Food & Fun -ruokafestivaaleilla, joissa he kokeilevat kesäkuussa julkaistua MobilePay MyShop -mobiilimaksusovellusta.

- Kauppias ei tarvitse erillistä maksupäätettä, jotta maksu päätyy perille, Lehtinen sanoo.

Vaikka mobiilimaksaminen on yleistynyt, Lehtisen mielestä sen käyttöön ottamisessa voi olla opettelemista.

- Suomessa kortilla maksaminen toimii hyvin ja lähimaksaminen on lyönyt läpi.

"Tänä vuonna mennään käteisellä ja korttimaksuilla"

Summer Up -festivaalin tapahtumatuottaja Erik Jääskeläinen kertoo, että mobiilimaksamista ei oteta käyttöön vielä tämän vuoden Summer Upissa.

- Tänä vuonna mennään käteisellä ja korttimaksuilla, Jääskeläinen sanoo.

Summer Upin omistaa Himos Festival Oy, joka järjestää useita festivaaleja kesäisin. Jääskeläisen mukaan älypuhelimella maksaminen on varteenotettava vaihtoehto suureen kesätapahtumaan.

- Totta kai sitä harkitaan. Sitten kun Himos päättää ottaa mobiilimaksamisen käyttöön useilla festareillaan, mekin liitymme mukaan.

Jääskeläisen mielestä suurin hyöty mobiilimaksuissa olisi järjestäjien kannalta jonojen lyheneminen ostettaessa jotakin festivaalialueelta.

- Festarikävijän taas ei tarvitsisi ottaa käteistä välttämättä mukaan. Jos mobiilimaksaminen saadaan toimimaan siten, ettei se lakkaa toimimasta missään vaiheessa festareiden aikana, sen käyttöönotto olisi pelkkää plussaa.

"Sopivaa teknologiaratkaisua täytyy vielä työstää"

Hanna Äijälän mielestä mobiilimaksaminen sopisi hyvin festivaaleille, sillä ostoksen voi tehdä kenties jo jonottaessa.

- Puhutaan etämaksamisesta, jossa tuotteen voi ostaa kännykällä jonottaessa etuajassa ja näyttää ostotapahtuman kännykästä.

Äijälä pitää epätodennäköisenä, että perinteiset maksutavat katoaisivat jossain vaiheessa. Hänen mielestään mobiilimaksamisen laajeneminen esimerkiksi isojen markettien kassoille vaatii vielä tekniikan kehittämistä.

- Sopivaa teknologiaratkaisua täytyy vielä työstää. Iltapäivän ruuhkassa tekniset vaikeudet eivät ole mukavia kenellekään. Puhutaan kuitenkin lähivuosista, että mobiilimaksaminen etenee myös kauppoihin.

Kuva: Anssi Hietamaa
Älypuhelimet

Maksusovellukset

Mobiilimaksusovelluksilla rahaa voi siirtää yleensä kaverilta kaverille.

Suomessa yli 10 000 verkkokaupassa voi maksaa MobilePay-sovelluksella, ja noin 4 000 verkkokaupassa voi käyttää Pivo-sovellusta.

Maaliskuussa 2017 suomalaispankkien omistama Automatia toi saataville Siirto-mobiilimaksujärjestelmän, jonka avulla raha siirtyy reaaliaikaisesti eri pankkien asiakkaiden välillä. Ruotsissa vastaavanlainen Swish-sovellus on ollut käytössä jo usean vuoden.

Kesäkuussa julkaistulla MobilePay MyShop -sovelluksella yritykset voivat vastaanottaa maksuja kuluttajilta MobilePay-sovelluksesta käyttäen älylaitetta maksupäätteenä.

Ira Mellberg
ira.mellberg@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen