Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lisäajasta hyötyä maakuntien perustamiselle

Maakuntahallintojen esivalmisteluvaiheeseen tarvitaan lisää rahaa ensi vuodelle.

Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju vieraili maaliskuussa Vierumäellä. Kuva: Armi Salonen

Muutosjohtaja Pauli Harju valtiovarainministeriöstä ei näe maakuntavaalien ja maakuntien perustamisen siirtymistä ongelmallisena maakuntauudistukselle.

- Valmiudet maakunnissa siirtyä maakuntahallintojen esivalmisteluvaiheeseen olisivat olleet hyvät jo nytkin, mutta nyt esivalmistelutyölle tuli lisää aikaa. Lisäaika on tarpeen etenkin valtakunnallisesti keskitetyille tietojärjestelmähankkeille, sanoo Harju.

Ainoa, missä saatetaan menettää, on maakunnissa tällä hetkellä käynnissä oleva kova tekemisen meininki.

- Kovan tekemisen tatsia saatetaan menettää, mutta toisaalta valmistelu maakunnissa helpottuu, kun varmuus asian etenemisestä on, Harju arvioi.

Uusi aikataulu realistinen ja vastuullinen

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina pitää uutta aikataulua maakuntauudistukselle realistisena ja vastuullisena. Reinakin tuo esiin lisäajan tarpeen tietojärjestelmien uusimiselle, mikä on kriittinen piste koko maakunta- ja soteuudistuksessa.

- Lisäksi täytyy muistaa, että maakuntien tehtäviin liittyvää muuta lainsäädäntöä on työn alla vielä noin 1 500 sivua. On hyvä, että koko uudistuslainsäädäntö on samaan aikaan eduskunnan käsittelyssä ensi keväänä.

Reinan mukaan myös maakuntavaalien pitäminen omina vaaleinaan lokakuussa on myönteistä, vaikka äänestysaktiivisuus lienee matalampi kuin se olisi presidentinvaalien yhteydessä.

- Ehdokkaiden on helpompi kampanjoida, kun maakuntien tehtävät ja vastuut ovat tiedossa lainsäädännön valmistuttua. Vaalit ovat iso kansanvalitustehtävä, kun kansalaisille pitää kertoa, mitä maakunnat ovat ja mitä ne tekevät, sanoo Reina.

Jatkossa maakuntavaalit ja kuntavaalit pidetään samaan aikaan.

Ei kuitenkaan aikaa laiskotteluun

Lisäaika ei kuitenkaan tarkoita sitä, että maakuntauudistukseen liittyvää valmistelua voitaisiin lykätä maakunnissa ja kunnissa.

- Laiskotteluun ei ole aikaa millään osa-alueella, muistuttaa Reina.

Useimpiin maakuntiin jo perustetut, maakuntahallintoa valmistelevat väliaikaiset valmistelutoimielimet toimivat epävirallisesti siihen saakka, kunnes maakuntalaki on hyväksytty.

Vapaaehtoisen valmistelutyön kriittisin tekijä on rahoitus. Tämän vuoden loppuun toiminta on turvattu 22 miljoonan euron lisäbudjetilla. Harjun mukaan maakunnat saavat pian päätökset rahoituksesta.

- Oleellista loppuvuoden rahoituksen osalta on se, että rahoituksen rajaaminen esivalmistelulta poistui, eli rahaa voidaan käyttää esivalmisteluun. Lisäksi on turvattava vuoden 2018 esivalmisteluajan alueellinen rahoitus, jotta väliaikaishallinnot voivat aloittaa lain tultua voimaan, muistuttaa Harju.

Sari Vanninen / Uutissuomalainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen