Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sote-uudistusta ja maakuntavaaleja lykätään – Sipilä: Valinnanvapauden lainsäädännöstä kokonaan uusi valmistelu

Maakuntavaalit oli määrä järjestää ensi tammikuussa presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan perustuslakivaliokunnan reputtama lainsäädäntö valinnanvapaudesta sote-uudistuksen yhteydessä menee kokonaan uuteen valmisteluun. Sipilän mukaan työn laajuus kävi selväksi kun perustuslakivaliokunnan lausuntoa käytiin läpi viikonlopun aikana.

– Vielä viime viikolla arvioitiin, että annetaan täydentävä esitys, mutta nyt kun tuo on huolella käyty läpi tuo työn suuruus, niin on todettu, että annetaan kokonaan uusi hallituksen esitys.

Uusi esitys annetaan eduskunnalle ensi keväänä ja hyväksytään ennen kesätaukoa. Maakuntavaalit voidaan näin ollen järjestää lokakuussa 2018 ja koko uudistus tulee voimaan 2020 alussa, Sipilä linjasi.

– Toimeenpanoon saadaan alkuperäistä aikataulua pitempi aika, ja perustuslakivaliokunnan huomiot pystytään ottamaan huomioon. Seitsemän kuukautta tästä eteenpäin valmistellaan valinnanvapautta uudelleen.

Sipilä sanoi olevansa tyytyväinen sote-uudistuksen lisäaikaan, koska esimerkiksi uudistuksen vaatimien ict-järjestelmien rakentamiseen jää lisää aikaa.

Vaikka toimeenpano nyt lykkääntyy yli seuraavien eduskuntavaalien, ei Sipilä nähnyt tarvetta ottaa oppositiota mukaan ja laajentaa valmistelua parlamentaariseksi. Oppositio pääsee mukaan perustuslakivaliokunnan ja eduskuntakäsittelyn kautta.

– Parlamentaariseen työhön ei tässä vaiheessa enää ole aikaa. Uudistusta on tehty jo kymmenisen vuotta, Sipilä sanoi.

Sipilä tviittasi aiemmin keskiviikkona iltapäivällä, että maakuntavaalit lykkääntyvät ensi vuoden lokakuulle ja sote-uudistus lykkääntyy vuodella. Vaalit oli alunperin tarkoitus järjestää tammikuun lopulla presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä.

Alunperin sote-uudistuksen piti tulla valmiiksi vuonna 2019.

Maakuntauudistukseen kytketty perustuslakivaliokuntaan tyssännyt soten valinnanvapauslaki vaatii täydentävän esityksen ja uuden lausuntokierroksen. Valiokunnan mukaan suurimmat perustuslailliset ongelmat liittyivät velvoitteeseen yhtiöittää julkisia palveluja ja alueelliseen yhdenvertaisuuteen.

Orpo: Lisävuosi varmistaa soten toimeenpanon sujuvuuden

Sosiaali- ja terveysuudistuksen voimaantulon lykkääntyminen vuodella varmistaa sen, että sote-lainsäädäntö on hyvin kirjoitettu ja uudistuksen toimeenpano on sujuva, sanoo valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Orpon mukaan uudistukselle on nyt selkeät aikataulut ja askelmerkit, vaikka valinnanvapauslainsäädäntö joudutaankin kirjoittamaan uusiksi. Orpo kuitenkin korostaa, että perustuslakivaliokunta hyväksyi keskeiset elementit suunnitellusta valinnanvapaudesta pakkoyhtiöittämistä lukuun ottamatta.

Nykyisellä aikataululla sote-uudistus tulee voimaan vasta eduskuntavaalien jälkeen. Orpo ei silti pidä riskinä sitä, että uusi hallitus torppaisi uudistuksen. Hän uskoo, että ilman pakkoyhtiöittämistä valinnanvapaudesta saadaan aikaiseksi laajasti hyväksytty lopputulos.

– Uudistusta on tehty useamman eduskunnan aikana, ja peruselementit ovat samat. Asiaa käsitellään vielä keväällä eduskunnassa, joten tästä saadaan kestävä paketti, Orpo kommentoi STT:lle.

Orpon mukaan uudistus saadaan näin liikkeelle jo ennen eduskuntavaaleja.

– Yksikään järkevä puolue ei lähde sitä purkamaan.

Orpo pitää kuitenkin harmillisena sitä, että syksyllä käytävät maakuntavaalit tulevat keskelle vaaliruuhkaa. Tämä voi aiheuttaa kansan keskuudessa vaaliväsymystä.

– Otetaan tämä haasteena puolueille ja poliittiselle järjestelmälle näyttää, että maakuntavaalit ovat mahdollisuus vaikuttaa. Annetaan demokratian voittaa.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X