Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hurja tilanne lastensuojelussa: Ei vapaita laitospaikkoja, päivystystilanteisiin ei voida vastata

Jyväskylän SOS-lapsikylässä työskentelevät Janne Kankaanniemi ja Mari Tirkkonen ovat huomanneet lastensuojelun tungoksen. Kuva: Mikko Vähäniitty

Lastensuojelulaitokset ovat valtakunnallisesti todella täynnä. Erityisesti sosiaalipäivystyksen kautta tuleville lapsille ja nuorille on vaikea löytää kiireellisiä sijoituspaikkoja laitoksista.

Laitosten täyttyminen alkoi viime syksynä, ja tilanne on jatkunut samanlaisena kesään asti.

– Tilanne on poikkeuksellinen. Yhteydenottoja on tullut huomattavasti enemmän tänä keväänä kuin yleensä, kertoo SOS-Lapsikylän Pohjois-, Keski- ja Itä-Suomen aluejohtaja Janne Kankaanniemi.

Sijoitusten määrä kääntymässä kasvuun?

Lähes kaikille aluehallintovirastoille on tullut kevään aikana pyyntöjä, että laitosten paikkalukuja saataisiin ylittää. Lain mukaan yhden lastensuojelulaitoksen osastolla saa olla yhtä aikaa seitsemän sijoitettua lasta.

Joidenkin arvioiden mukaan lastensuojelulaitosten tiukka tilanne saattaa kertoa siitä, että sijoitusten määrä on kääntymässä nousuun. Yksi selitys on myös se, että osa lapsista voi todella pahoin. Monessa kunnassa on tarve nimenomaan vaativalle laitoshoidolle.

– On nuoria, joiden oireilu vaatii todella osaavaa henkilökuntaa ja paljon tukea. Heillä voi olla esimerkiksi rajua väkivaltaa. Tällaisille nuorille paikan löytäminen voi olla todella haastavaa, toteaa Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Susanna Hoikkala.

Suvi-Tuulia Nykänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi