Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rakennusmies X: Me rakensimme homekoulun

"Rakennusalalla mitään ei enää tehdä niin, että se kestäisi", sanoo rakennusalan työntekijä. Etenkin homeongelmat tuntuvat nykyään olevan rakennuksissa yleisiä. Lue, mitä muuta työntekijä kertoo alastaan ja sen käytännöistä. Onko suomalaiselle työntekijälle enää alalla tilausta?

Kuvituskuva.

Rakennusyritysten suurin ongelma on se, etteivät työntekijät tiedä, mitä tekevät. Rakennusten tilaajat taas eivät tiedä, mitä haluavat. Koko ajan on kiire, työt tehdään mahdollisimman halvalla ja työmaa pitää vain saada valmiiksi. Siksi työn laatu heittelee todella paljon.

Ennen rakennus saattoi kestää 60 vuotta, kun se tehtiin kunnolla, nyt ne kestävät korkeintaan 10 vuotta, jos edes sitäkään. On järkyttävää, että rakennus saattaa olla jo kahdessa vuodessa pilalla.

Kaikista surullisimpia esimerkkejä ovat homerakennukset, varsinkin lasten käyttämät koulut. Homeongelmia aiheuttavat juuri kiire ja huolimattomuus, kun eristeet kastuvat eivätkä seinäpinnat ehdi kuivua kunnolla. Kun viimeksi teimme koulun, sekin oli homekoulu. Koulu kesti kolme vuotta.

Eli hyvin meni.

Rakennusalalla mitään ei enää tehdä niin, että se kestäisi.

Asioista vastaavat rakennusmestarit eivät välitä kohteista tippaakaan. He eivät käy rakennustyömailla ollenkaan. Välttämättä kukaan ei käy työmaalla katsomassa ja tarkastamassa esimerkiksi pesuhuoneen eristyksiä tai talojen salaojituksia.

Mukavampihan se toki onkin istua kopissa kahvilla kuin kiertää rakennustyömaita. Sinänsä ymmärrettävää toimintaa rakennusmestareilta, rakennusyritysten ainoa tarkoitushan on tehdä rahaa.

Ja kun asiat sitten ovat menneet pieleen, niitä korjaillaan todella erikoisilla tavoilla. Esimerkiksi yhdessä uudessa kerrostalossa ikkunat menivät homeeseen puolitoista vuotta rakentamisen jälkeen. Rakennusmiehet tulivat, home hiottiin pois ja maalattiin päältä uudestaan. Puolentoista vuoden päästä taas sama homma. Aivan uskomatonta.

Hyvin yleinen esimerkki kiireestä on se, ettei seinien tai lattioiden anneta kuivua kunnolla. Sitten kun asukkaat valittavat rakennusvirheistä, ei olekaan enää ollenkaan kiire. Rakennusyrittäjät syyttelevät toisiaan ja vetkuttelevat asian kanssa kuukausia.

Lopulta syyllinen löytyy, mutta oho, se olikin ulkomainen aliurakoitsija. Asialle ei sitten voidakaan tehdä mitään, koska eihän tämä meidän vikamme ole.

Yhtä kohdetta saattaa tehdä todella moni eri yrittäjä. He välittävät vain omasta työstään. Yrittäjien väliltä puuttuu kommunikaatio täysin. Jos esimerkiksi yhdelle työntekijälle sanotaan, että laita matto lattiaan, hän laittaa maton lattiaan - oli se sitten märkä tai kuivunut - eikä kysele muilta mitään. Tärkeintä on, että omat asiat valmistuvat.

Suomalainen työntekijä ei kelpaa enää rakennustyömaille hommiin, koska hänelle pitää maksaa palkkaa. Ulkomaalaiset taas heiluvat töissä ja hiki lentää, mutta mitään ei saada aikaan - kun ei tiedetä, mitä tehdään.

Työntekijää ei kuitenkaan voi syyttää. Työntekijä tekee, mitä hänen käsketään tehdä. Jos työntekijälle sanotaan, että laita pussi tätä tuohon, hän laittaa. Vaikka se pussin sisältö olisikin sitten väärää tavaraa.

Remonttien tekeminen on nykyisin kuin ostettaisiin hiustenkuivaaja. Eli ostetaan kahden kuukauden kuluttua uusi, kun vanha menee rikki. Halutaan helvetin halpaa ja hemmetin hyvää. Kysellään, että eihän tämä vain maksa paljon. Nykyisin hinta ja laatu valitettavasti vain kävelevät usein käsi kädessä.

Rakennusalalla mitään ei enää tehdä niin, että se kestäisi.

Ristiriitaisinta tässä on se, että rakennusyrityksillä menee taloudellisesti hyvin. Töitä on paljon ja tilauskannat ovat hyvät. Asiakas sitten maksaa virheet laskussaan.

Sunnuntaisuomalaisen palstalla eri alojen ammattilaiset kertovat asioista, joista ei voi puhua omalla nimellä. Palsta ilmestyy lehdessä joka toinen viikko.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi