Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rillit haussa? Lue tästä silmälasitermien aakkoset

Silmälasikaupoilla voi välillä mennä sormi suuhun termien kanssa. Kuva: Mirja Hussain

Ohennetut linssit, syväterävät linssit, fototrooppiset linssit... silmälasikaupoilla hämmentyy helposti erilaisten vaihtoehtojen kanssa. Mitä termit tarkoittavat?

Näkökyky

Likitaitto eli likinäköisyys eli miinusnäkö tarkoittaa, että ihminen näkee huonosti kauas.

Kaukotaitto eli kaukonäköisyys eli plusnäkö tarkoittaa, että ihminen näkee huonosti lähelle.

Ikänäkö eli aikuisnäkö tarkoittaa lähelle näkemisen kyvyn heikkenemistä vanhemmiten.

Hajataitossa eli astigmatismissa silmä taittaa valoa eri suunnissa eri tavoin. Näkö voi olla esimerkiksi vaakasuuntaan tarkka, mutta pystysuuntaan epätarkka. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikkapa pystyviivat ovat epätarkkoja ja vaakaviivat tarkkoja. Sekoitetaan usein karsastukseen, mutta on eri asia.

Karsastuksessa silmät eivät pysty katsomaan samaan pisteeseen samanaikaisesti. Ilmikarsastuksessa silmät katsovat eri suuntiin.

Linssityypit

Yksiteholinssejä ovat perinteiset lukulasit ja kaukolasit. Niillä korjataan joko kauko- tai lähinäköä, mutta ei molempia yhtä aikaa.

Moniteholinssejä käytetään, kun korjataan sekä lähi- että kaukonäköä. Moniteholasit ovat yleislasit, joita voi käyttää niin auton ratissa kuin tietokonetta käyttäessä. Ne ovat yksiteholinssejä kalliimmat.

Syväterävät linssit päässä ei kannata lähteä auton rattiin. Yksiteholinsseistä kehitetyt syväterävät linssit on tarkoitettu näyttöpäätetyöskentelyyn, eikä niillä näe hyvin kauas. Niillä näkee hyvin työpöydälle ja näytölle.

Lisukkeet

Korkeataitekertoiminen eli ohennettu linssi on tavallista linssiä ohuempi. Muovilinssit ovat lisäksi ohennettuina keveämmät ja sirommat. Ohennuksesta on etua miinusnäköisille, sillä heidän linsseissään on paksut reunat. Ohennettu linssi naarmuuntuu ja heijastaa valoa normaalia muovilinssiä enemmän, jos siinä ei ole pinnoitetta.

Kova ja heijastamaton pinta on ohennetuissa linsseissä tärkeä. Linssin pinnasta on tehty lakkakäsittelyllä kovempi, mikä suojaa laseja naarmuilta. Heijastuksen poistaminen päästää enemmän valoa linssin läpi. Siitä on apua esimerkiksi kaihista kärsiville. Myöskään pimeällä vastaan tulevien autojen valot eivät heijastu linsseistä eikä aurinkolaseja pitäessä näe omien silmien heijastusta.

Asfäärinen linssi on tavallaan ohennetun linssin versio pluslaseille. Se on tavallista pluslinssiä litteämpi ja optiikaltaan kehittyneempi. Se ei suurenna silmiä yhtä paljon kuin tavalliset pluslinssit.

Fototrooppinen linssi tummuu auringossa ja toimii silmälasien lisäksi aurinkolaseina. Autossa fototrooppiset linssit eivät kuitenkaan toimi aurinkolaseina hyvin; ne tarvitsevat UV-säteilyä, jota jo auton tuulilasi estää.

UV-suojauksella käsitellyssä linssissä lyhytaaltoinen eli sininen valo suodattuu laseissa paremmin. Nykyaikaiset muovilinssit suodattavat UV-säteilyä suhteellisen tehokkaasti jo muutenkin.

Sinivalosuojaa käytetään erityisesti lähityölaseissa. Sininen valo aiheuttaa silmässä epätarkkuutta ja vaikeuttaa nukahtamista. Sinivalosuoja estää sen pääsyä silmään. Toimivuuden suhteen tutkimustuloksia on puolesta ja vastaan.

Antistaattinen pinta tulee linsseihin usein mukaan automaattisesti nykyisten pinnoitteiden mukana. Sen tarkoitus on estää pölyn tarttuminen laseihin.

Lähteet: Optometrian yliopettaja Kaarina Pirilä, Metropolia Ammattikorkeakoulu; Terveystalo; Piilolinssioptikko.net; instru.fi

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen