Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

KSML: Pakkotoimien käyttö psykiatrisessa hoidossa vaihtelee jyrkästi alueittain

Pakkohoitokeinot psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa ovat osissa sairaanhoitopiirejä moninkertaisesti yleisempiä kuin toisissa, uutisoi Keskisuomalainen. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

Pakkohoitokäytännöt psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa vaihtelevat eri puolilla Suomea merkittävästi, uutisoi Keskisuomalainen. Mielenterveyspotilaan eristäminen, sitominen lepositeisiin ja tahdonvastainen injektio ovat osissa sairaanhoitopiirejä moninkertaisesti yleisempiä kuin toisissa.

Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keräämistä tilastoista.

Esimerkiksi eristäminen oli vuonna 2014 sitä useimmin käyttävissä Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiireissä 20 kertaa yleisempää kuin tätä pakkotoimea vähiten käyttävässä Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä.

Psykologian professori, psykiatri Jukka Aaltonen pitää eroavaisuuksia pakkotoimiin turvautumisessa hätkähdyttävinä. Ne eivät hänen mukaansa selity vain ihmisten alueellisesti vaihtelevalla sairastavuudella.

– On ilmeistä, että hoidon taso vaihtelee maan eri alueilla hyvin huolestuttavasti. Kyse on mahdollisesti isoista eroista alueellisissa hoitokulttuureissa, ehkä myös hoitoetiikassa, Aaltonen arvioi Keskisuomalaiselle.

Alueellisten eroavaisuuksien tarkkoja syitä ei tunneta. THL:n ylilääkärin Jutta Järvelinin mukaan terveydenhoidon alueellisissa yksiköissä on yleisesti havaittavissa eroja, joita eivät selitä pelkästään yksiköiden voimavarat tai ”tarvetekijät”.

– Eri alueilla on tiettyjä omaksuttuja hoitokäytäntöjä ja paikallisia linjauksia siitä miten toimitaan. Se voi heijastua näihin.

Kokonaisuudessaan pakkotoimet ovat vähentyneet kymmenen vuoden aikana.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X