Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Linja-autonkuljettajia tutkittiin – vieraasta kulttuurista tulevilla hankalampi suhde suomalaissyntyisiin työkavereihin

Maahanmuuttajien ja suomalaissyntyisten työkaveruutta selvitettiin väitöstutkimuksessa haastattelemalla linja-autonkuljettajia ja mekaanikkoja. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Maahanmuuttajat ja suomalaissyntyiset tulevat työpaikoilla sitä paremmin toimeen, mitä lähempänä heidän kulttuurinsa ovat toisiaan, osoittaa tuore väitöstutkimus.

Kun kulttuurien etäisyys oli suurempi, maahanmuuttajat kokivat työtoverisuhteet suomalaissyntyisiin vähemmän myönteiseksi. Suuri etäisyys kasvatti myös riskiä joutua työpaikkakiusaamisen kohteeksi ja sosiaalisesti eristetyksi. Asia ilmenee Barbara Bergbomin tuoreesta Tampereen yliopistossa tarkastetusta psykologian väitöskirjasta.

Ihmiset kokivat suhteet omaan kulttuuriin kuuluvien työtoverien kanssa myönteisemmiksi kuin muihin kulttuureihin kuuluvien kanssa.

Tutkittavat olivat linja-autonkuljettajia ja mekaanikkoja, joista osa oli maahanmuuttajataustaisia ja osa valtaväestöön kuuluvia.

Bergbomin mukaan läheisiä ja myönteisiä työtoverisuhteita oli kuitenkin sekä maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä että eri maista tulleiden maahanmuuttajien kesken. Joka kuudes maahanmuuttaja kertoi, että läheisin työtoveri on muusta kulttuurista tai maasta kuin hän itse. Suomalaissyntyisistä näin kertoi joka kymmenes.

Mitä myönteisemmäksi tutkittavat kokivat työtoverisuhteet, sitä tyytyväisempiä he olivat myös työhön.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X