Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pahoinpitelyt parisuhteissa vähentyneet - tilanne lähisuhteiden väkivallassa toinen

Rikokset: Väkivallasta kirjatut rikosilmoitukset pariskunnilla vähentyneet viidenneksen viiden viime vuoden aikana. Toinen väkivallan laji on pysynyt ilmoitusmääriltään samana.

Lähisuhdeväkivallan ilmoitukset vuositasolla ovat vähentyneet lähes 1300 tapauksen verran. Kuva: armi salonehn

Poliisin tietoon tullut lähisuhdeväkivalta on kääntynyt viiden viime vuoden aikana laskuun.

Rikostilastot asiasta ovat vertailukelpoisia vasta vuodesta 2011 alkaen, jolloin voimaan tulleet lakimuutokset lisäsivät rikosilmoituksia puolisoiden välisistä tai lapseen kohdistuneista pahoinpitelyistä.

Sen jälkeen jaksolla 2012-2016 rikosilmoitukset lähisuhdeväkivallasta ovat vähentyneet 13 prosenttia eli vuositasolla lähes 1 300 tapauksen verran.

Muutos on hyvin merkittävä, sillä tutkimusten mukaan ilmoituskynnys lähisuhdeväkivallassa on kuitenkin samaan aikaan parantunut.

Kodeista tulee poliisille ilmoituksia viikoittain. Pekka Koistinen

Vähennys tulee suurelta osin puolisoiden välillä tapahtuneesta väkivallasta. Se on pudonnut jopa viidenneksen. Myös entisten avio- ja avopuolisoiden välinen väkivalta on vähentynyt.

Sen sijaan rikosilmoitusten määrät muusta lähisuhdeväkivallasta eli vanhemman lapseensa kohdistamista pahoinpitelyistä, sisarusten väkivallasta tai lapsen vanhempaansa kohdistamasta väkivallasta ovat pysyneet ennallaan.

Syytä muutokselle ei tiedetä. Ainakaan laki tai poliisin puuttumiskynnys ei ole muuttunut. Osin kyse voi olla myös tilastollisesta vaihtelusta.

Lisäksi yksi suuntaa selittävä tekijä voi olla alkoholin kulutuksen tasaantuminen. Uutta tutkimusta väkivallan vähentymisen syistä ei ole kuitenkaan vielä tehty.

- Kodeissa tapahtuvasta väkivallasta tulee poliisille ilmoituksia viikoittain. Moniin tilanteisiin liittyy alkoholin käyttö niin kuin muihin pahoinpitelyihin, komisario Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisista arvioi.

- Toistensa tuntevien ihmisten väliseen tilanteeseen liittyy kuitenkin se piirre, että rikosilmoituksia perutaan paljon enemmän kuin tapauksissa, jossa on joutunut pahoinpidellyksi esimerkiksi kadulla.

- Harva peruu ja haluaa luopua vaatimuksistaan, jos tuntematon lyö kadulla tai ravintolassa. Sen sijaan perheen sisäisiin tekoihin liittyy paljon herkkiä asioita siitä, mistä ilmoitetaan, perutaanko ilmoitus ja onko osapuolilla halua selvittää asiaa poliisille.

Julkisuudessa on välillä kauhisteltu poliisin kysymyksiä osapuolille, kun poliisi yrittää tutkia raiskauksesta tehtyä rikosilmoitusta. Poliisi joutuu kysymään molemmilta osapuolilta suoria kysymyksiä, jotta asia tulisi selvitettyä ja kirjattua oikein.

- Sama asia voi tulla vastaan perheväkivallankin tutkimisessa, Koistinen sanoo.

Kaikki ylipäätään pahoinpitelyjä tutkivat poliisit tutkivat myös rikosilmoituksia lähisuhdeväkivallasta. Tapauksia on niin paljon, ettei niitä voida keskittää vain tietyille rikostutkijoille. Poliiseille kuitenkin järjestetään koulutusta esimerkiksi uhrien kohtaamisesta.

- Jos tilanteessa on mukana lapsi, asiasta tehdään myös lastensuojeluilmoitus ja avuksi pyydetään sosiaalityötä.

Mahdollisesti kasvava ongelma jatkossa voivat olla lasten vanhempiinsa kohdistamat pahoinpitelyt. Usein kyse on aikuisesta päihdeongelmaisesta lapsesta, joka esimerkiksi kiristää rahaa ja pahoinpitelee iäkästä vanhempaansa. Aikuisten ongelmiin ei ole samanlaista järjestelmää kuin lastensuojeluilmoituksen tekeminen.

- Niissä tapauksissa ilmoituskynnys vaikuttaa olevan liian korkealla, Koistinen arvioi.

Kuva: Timo Filpus
Tilastot

Useita mittareita

Lähisuhdeväkivaltaa tilastoidaan eri tavoin. Kotihälytystilastot eivät kerro perheväkivallasta, vaan antavat suuntaa, mihin paikkoihin poliisit saavat hälytystehtäviä.

Rikostilastot ja uhritutkimukset kertovat väkivallan yleisyydestä, ilmoittamisaktiivisuudesta sekä muutoksista eri vuosien välillä.

Tilastojen mukaan lähisuhdeväkivallassa on alueellisia eroja. Syytä ei tiedetä. Tilastopiikkeihin voi vaikuttaa yksittäinen rikossarja eli esimerkiksi yksi mies, josta puoliso tekee useita ilmoituksia kerralla esimerkiksi turvakodin tuella.

Epäillyistä 78 prosenttia on miehiä. Naisten osuus on noussut.

Myös henkirikokset lähisuhteissa ovat vähentyneet.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X