Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kolmas kerta toden sanoi - Lapin matkailusuunnitelmilla huijanneelle lahtelaismiehelle ehdollista törkeästä petoksesta

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut lähes kahdeksankymppisen lahtelaismiehen törkeästä petoksesta 1 vuoden ja 4 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä mittaviin, 220 000 euron vahingonkorvauksiin. Kuvituskuva. Kuva: Taina Kivijärvi

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut lähes kahdeksankymppisen lahtelaismiehen törkeästä petoksesta 1 vuoden ja 4 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä mittaviin, 220 000 euron vahingonkorvauksiin.

Vastaaja oli hankkinut 1970-luvulla tuttavansa kanssa puoliosuuksin yli 300 hehtaarin tilan Kittilästä metsästysmaaksi. He sopivat, että vastaaja ottaa hoitaakseen tilan jatkojalostamisen. Vastaaja näki Levin lähellä sijaitsevissa maissa matkailupotentiaalia kylpylähotelleineen ja kymmenine loma-asuntoineen.

Vastaajan tuttavan omistama puolikas tilasta siirtyi tämän jälkeläisille. Vastaaja esitti heille kymmenen vuotta sitten suunnitelmat alueen kaavoittamisesta matkailua palvelemaan. Hän pyysi heitä panttaamaan omaisuuttaan eli tilanpuolikkaan matkailuhanketta varten otettavien 600 000 euron lainojen vakuudeksi.

He suostuivat pyyntöön, sillä vastaaja oli esittänyt asiansa vakuuttavasti. Hanke oli kuin "satukirja ja kultakaivos".

Vastaaja veloissa jo entuudestaan

Vastaaja nosti lainat, mutta rahat menivätkin häntä lähellä oleville, talousvaikeuksista kärsiville yhtiöille. Maansa pantanneet pyysivät saada nähdäkseen kuitit siitä, mihin lainat oli käytetty, mutta niitä ei esitetty.

Vastaajan poika on omistajana osassa yhtiöitä.

Vastaaja kiisti syytteen. Todistajana kuultuna hän ei osannut kertoa, mihin rahat olivat menneet. Hän korosti, että hankkeessa oli kyse kokonaisuudesta, johon hänen läheisyhtiönsä liittyivät.

Käräjäoikeus piti maansa pantanneitten asianomistajien kertomuksia johdon- ja yhdenmukaisina. Vastaajan ja tämän pojan kertomukset olivat epämääräisiä. He olivat muun muassa vedonneet kirjanpitoon, jota heillä ei ollut esittää.

Heidän kertomuksia tukivat vain heidän itsensä laatimat asiakirjat, jotka loivat vakavaraisen ja luotettavan kuvan.

Vastaaja oli velkaantunut seitsennumeroisesti jo ennen Lapin-hankkeeseen tarkoitettujen lainojen nostoa.

"Sain äijän kiikkiin"

Käräjäoikeuden mielestä vastaaja oli toiminut suunnitelmallisesti. Hän oli käyttänyt hyväkseen asianomistajien häntä kohtaan tuntemaa luottamusta, jotta hänen ja vastaajien isän ja isoisän läheinen suhde vahvisti.

Vastaaja on ollut poliisin rikostutkinnan kohteena kahdesti aiemminkin. Tutkinta liittyi samaan asiaan. Esitutkinta oli päätetty poliisin päätöksellä. Kolmas, aiempia laajempi tutkinta paljasti petoksen.

- Sain äijän kiikkiin, toteaa yksi asianomistajista.

Hän sanoo tehneensä siviilihenkilönä kahden vuoden ajan paljon työtä asian selvittämiseksi. Hän vaati, että vastaajan on korvattava hänen asianosaiskulujaan 10 000 euroa. Oikeudenkin mielestä asianomistaja oli käyttänyt selvittelyyn paljon aikaa ja velvoitti vastaajan korvaamaan kuluja 800 euroa.

Lainojen vakuutena ollut kiinteistö on myyty pakkohuutokaupalla. Asianomistajien osuudesta vouti on tilittänyt velkojille 220 000 euroa. Oikeus velvoitti vastaajaa korvaamaan summan asianomaisille, 40 000 - 80 000 euroa kullekin.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen