Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Orpo: Perussuomalaisten johdon on hyväksyttävä demokratian ja ihmisyyden arvot

Petteri Orpo sanoi Kultarannassa, että perussuomalaiset on nyt eri puolue kuin kaksi vuotta sitten. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Perussuomalaisten uuden johdon on hyväksyttävä länsimaiset demokratiaan ja ihmisyyteen kuuluvat arvot, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo.

Orpon mukaan perussuomalaiset on nyt eri puolue kuin kaksi vuotta sitten, joten nyt täytyy käydä tarkkaan läpi se, ovatko hallitusohjelman periaatteet ja arvopohja voimassa.

– Pelkkä hallitusohjelmaan sitoutuminen ei riitä, vaan kyse on myös siitä hengestä ja niistä periaatteista, jotka Smolnassa kaksi vuotta sitten vallitsivat hallituspuolueiden kesken, kun hallitusohjelmaa kirjoitettiin, Orpo sanoi saapuessaan presidentin kesävirka-asunnolle Kultarantaan.

Orpo osallistuu Naantalissa presidentti Sauli Niinistön isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on moittinut kokoomusta siitä, että se vaatii perussuomalaisia sitoutumaan kokoomuslaisiin arvoihin. Orpo tyrmäsi Halla-ahon puheet Kultarannassa.

– Tämä ei ole vain kokoomuslainen arvopohja, vaan se on yleinen länsimainen, ihmisyyteen liittyvä arvopohja, Orpo sanoi.

– Perussuomalainen puolue ei ole se sama perussuomalainen puolue kuin Jyväskylään mennessä. Muun muassa henkilövalinnat on yksi keskeinen elementti tässä. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on vakavan pohdinnan paikka, Orpo tiivisti.

Orpon mukaan kokoomuksen puolue-elimet pohtivat lähiaikoina, onko olemassa edellytyksiä hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Hän ei suostunut valottamaan keskustelujen yksityiskohtaisempaa aikataulua.

– Meillä on huomenna pääministerin kutsuma tilaisuus, ja sen jälkeen kokoomusväki kokoontuu. Myöskin varmasti käydään tiiviisti keskusteluja pääministerin kanssa, Orpo sanoi.

Hallituspuolueiden puheenjohtajien on määrä tavata huomenna aamupäivällä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) koollekutsumana.

"Taktisia kuvioita voi pohtia, arvokysymyksiä ei"

Helsingin tuore pormestari ja kuntavaalien ääniharava Jan Vapaavuori (kok.) sanoo, että kokoomus ei voi jatkaa hallituksessa perussuomalaisten eilisten puheenjohtajavalintojen jälkeen. Hän ottaa kantaa asiaan blogikirjoituksessaan.

Vapaavuori toteaa, että ihmisarvon ja vähemmistöjen puolustamisen, suvaitsevaisuuden ja sydämen sivistyksen arvot on kirjoitettu niin syvälle kokoomuksen ytimeen, että hallitusyhteistyö ei ole mahdollista näitä arvoja kyseenalaistavien kanssa.

– Jos liberaalia demokratiaa ja valistunutta länsimaista ihmiskäsitystä ei puolusteta nyt, niin koska sitten, hän kysyy ja huomauttaa, että oikeusvaltiossa on arvoja, jotka eivät ole neuvottelukysymyksiä ja joita ei tarvitse kirjata mihinkään.

– Asioita, jotka löytää pohtimalla ihmisyyttä ja oikeutta olla yhteisön jäsen, ei tutkimalla hallitusohjelmia tai perustuslakia, hän kirjoittaa.

Vapaavuori muistuttaa myös, että taktisia kuvioita voi pohdiskella päiväkausia, mutta arvokysymyksiä ei.

– Vastuullisen päättäjän tehtävä on kuitenkin suunnitella arvolähtöistenkin ratkaisujen jatkoaskeleet tavalla, joka minimoi turhan kaaoksen.

Pääministeripuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioi, että hallitusyhteistyön jatko on nyt vaakalaudalla. Hänen mukaansa tilanne tulee ratkaista pian, mieluiten jo lähipäivinä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi