Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vaalirahailmoitus tekemättä lähes kolmanneksella - aikaa maanantaihin saakka

Kuntavaaleissa valittujen valtuutettujen ja varavaltuutettujen on tehtävä vaalirahoitusilmoitus.

Vaaleissa ehdokkailta rahaa kuluu esimerkiksi mainontaan. Kuva: Timo Mustalampi

Vaalirahoitusilmoitus on tekemättä vielä lähes kolmanneksella kunnanvaltuutetuiksi ja varavaltuutetuiksi valituista. Vaalirahoitusilmoitusten viimeinen jättöpäivä on ensi maanantai.

- Perinteisesti viimeisellä viikolla tulee paljon ilmoituksia, kertoo tilintarkastuspäällikkö Jaakko Eskola Valtiontalouden tarkastusvirastosta.

Kuntavaaleissa poikkeuksellista on ilmoitusten suuri määrä, koska vaaleissa valittuja valtuutettujakin on paljon. Huhtikuun kuntavaaleissa valittiin 8999 valtuutettua kunnan- ja kaupunginvaltuustoihin. Koska myös varavaltuutetut tekevät vaalirahoitusilmoituksen, ilmoituksia pitäisi tulla yhteensä 17 532 kappaletta.

- Yleensä kuntavaaleissa toista tuhatta vaalirahoitusilmoitusta jää määräaikaan mennessä tekemättä, sanoo Eskola.

Ilmoitus puuttui yli 5000:lta

Keskiviikkoiltaan mennessä tehtyjen ja vaalirahoitus-sivustolle päivittyneiden vaalirahoitusilmoitusten mukaan ilmoituksen oli tehnyt noin 12 500 valtuutettua ja varavaltuutettua. Ilmoitus puuttui runsaalta 5 000 valitulta, mutta toki aikaa ilmoituksen tekoon on vielä useita päiviä.

Sähköisesti tehdyt vaalirahoitusilmoitukset päivittyvät Valtiontalouden tarkastusviraston vaalirahoitussivustolle reaaliajassa. Pääosa ilmoituksista tehdään sähköisesti, mutta kirjepostinakin tulee vielä vajaat 20 prosenttia ilmoituksista.

Jo ilmoituksensa tehneiden joukossa on paljon valtuutettuja ja varavaltuutettuja, joiden tuen kokonaismäärä on nolla euroa. Se johtuu siitä, että nämä ilmoitusvelvolliset ovat vakuuttaneet, että vaalirahoitus on jäänyt alle 800 euroon. Tällöin ilmoitukseen kirjautuu nolla euroa. Monet valituista ovat eritelleet myös alle 800 euron suuruiset lahjoitukset.

Monella tunnetulla poliitikolla ilmoitus jää viime tippaan

Moni tunnettu poliitikko on jättänyt ilmoituksen tekemisen viimeisille päiville. Esimerkiksi Helsingin pormestariksi valittu, äänikuningas Jan Vapaavuori (kok.) ei vielä keskiviikkoiltana ollut jättänyt ilmoitustaan. Tunnetuista helsinkiläispoliitikoista ilmoitus puuttui samaan aikaan myös vihreiden puheenjohtajaksi pyrkivältä Emma Karilta, perussuomalaisten puheenjohtajaksi pyrkivältä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholta ja SDP:n presidenttiehdokkuudesta kieltäytyneeltä Eero Heinäluomalta.

Keskeisistä valtuustoihin valituista ministereistä vaalirahoitusilmoituksen tekeminen loppusuoralle on jäänyt muun muassa ulkoministeri Timo Soinilta (ps.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.).

Valtuustoihin valituista ministereistä vaalirahoitusilmoituksensa hyvissä ajoin ovat jättäneet perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.), työministeri Jari Lindström (ps.) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

Keskiviikkoiltaan mennessä tehtyjen ilmoitusten perustella eniten rahoitusta ovat saaneet kokoomuksen ehdokkaat, yhteensä noin 345 000 euroa ja seuraavaksi eniten SDP:n ehdokkaat, yhteensä noin 296 000 euroa. Vihreät olivat ilmoittaneet 139 000 euron, keskustalaiset 90 000 euron, RKP:n ehdokkaat 86 000 euron, vasemmistoliitto 73 000 euron, perussuomalaiset 24 000 euron ja kristillisdemokraatit 12 000 euron tuista. Tukisummat kasvavat, kunhan loputkin vaalirahailmoituksista tehdään.

Määräajan jälkeen tulleet ilmoitukset merkitään myöhässä saapuneiksi. Mikäli ilmoitusvelvollinen ei kehotuksesta huolimatta tee ilmoitusta tai jos ilmoitus havaitaan virheelliseksi tai puutteelliseksi, Valtiontalouden tarkastusvirasto voi velvoittaa ilmoituksen tekoon sakon uhalla.

Sari Vanninen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi