Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tallukka tyhjenee torstaina - asukkaat ripotellaan kahdeksaan eri vastaanottokeskukseen

Vääksyn Tallukan vastaanottokeskus tyhjenee asukkaista torstaihin mennessä. Kuva: Mirja Hussain

Vääksyn vastaanottokeskus tyhjenee nopeasti. Yksikön toiminnasta vastanneen Kotouma oy:n liiketoiminnanjohtaja Janne Autio kertoo, että vastaanottokeskuksen tilojen on tarkoitus olla tyhjinä torstaihin mennessä.

Tallukan asukkaat joudutaan sijoittamaan uusiin kohteisiin. Autio kertoo, että vastaanottokeskuksen asukkaat joutuivat odottamaan Maahanmuuttovirastolta (Migri) tietoa uusista sijoituskohteista myöhään.

- Ihan tarkkaa päivää tiedon saapumisesta en osaa sanoa, sillä en ole ollut asiasta suoranaisesti vastuussa. Pitää kuitenkin paikkansa, että lopulliset listat uusista vastaanottokeskuksista saatiin vasta muutamia päiviä sitten.

Aution mukaan Tallukan asukkaille kerrottiin uudet kohteet pikimmiten, kun tieto Migristä saatiin.

- Kun saimme tulkkaukset ja muut varattua, ilmoitimme asiakkaille niin pian kuin mahdollista.

Autio muistelee, että Tallukan asukkaat siirretään yhteensä kahdeksaan eri vastaanottokeskukseen. Keskukset sijaitsevat Aution mukaan laajalla alueella.

- Oletan pikaisen aikataulun johtuvan siitä, että tällä hetkellä vastaanottojärjestelmässä on hyvin vähän ylimääräistä tilaa. Sen vuoksi suhteellisen suurien asiakasmäärien sijoittaminen on ollut hankalaa. Vapaan tilan vähäisyydestä kertoo jo sekin, että Vääksyn asiakkaat joudutaan sijoittamaan näin moneen eri paikkaan, Autio sanoo.

Muuttokuormien kokoa pyritään hillitsemään

Erään Vääksyn vastaanottokeskuksessa toimineen vapaaehtoisen mukaan Tallukasta muuttoa tekevät asukkaat saisivat ottaa uuteen osoitteeseensa mukaan vain rajatun määrän henkilökohtaisia tarvikkeitaan. Loput olisi heitettävä siirtolavalle Tallukan pihaan.

Aution mukaan tilanne ei ole ihan niin yksioikoinen. Hän kuitenkin sanoo, että ohjeistukset on tehty tiukoiksi, jotta ylimääräistä tavaraa ei muuton mukana siirtyisi suunnattomia määriä.

- Asiakkaiden tavaramäärät ovat välillä hyvinkin suuria. Tavarat eivät välttämättä ole sellaisia, joita pystyisi tulevassa asumismuodossa edes hyödyntämään. Paljon riippuu siitä, millaisiin tiloihin ihmiset uudessa yksikössä sijoitetaan. Jos majoituskohde on esimerkiksi valmiiksi kalustettu huone, on hieman haasteellista, jos mukaan on hamstrattu vaikkapa ruokailusarjoja, Autio sanoo.

Kiveen hakattuja ohjeistukset eivät Aution mukaan kuitenkaan ole.

- Keskustelua käydään aina sekä vastaanottajayksikön että asiakkaiden kanssa. Pyrimme löytämään sellaisen ratkaisun, johon kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä.

Lahden vastaanottokeskus Hennalassa, Valolinnan vastaanottokeskus Heinolassa sekä Lammin vastaanottokeskus Hämeenlinnassa jatkavat yhä toimintaansa lähialueilla. Hennalan vastaanottokeskusta pyörittää Suomen Punainen Risti, jolla on sopimus Migrin kanssa tällä hetkellä vuoden loppuun asti.

Viimeisimmistä Hennalaa koskevista majoituspaikkojen vähennyksistä Migri päätti viime vuoden lopussa. Tuolloin määrättiin vähennettäväksi 50 lisäpaikkaa kesäkuun loppuun mennessä.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi