Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kopterikameralla on mukava ikuistaa valmistujaiset - kunhan ei tule loukanneeksi naapurin kotirauhaa

Kamerakopteri on lennokki, kun se on harrastuskäytössä. Sen sijaan ammattikäytössä kyse on kauko-ohjatusta ilma-aluksesta. Molemmissa tapauksissa laitteen lennättäjän on tunnettava alan pelisäännöt. Kuva: Mirja Hussain

Valmistujaisjuhlat tai koulun pihalle viimeistä kertaa kokoontunut luokkakavereiden porukka voivat olla houkuttelevia ikuistaa kopterikameralla. Muutama rajoitus kannattaa kuitenkin pitää mielessä, jotta kuvaaminen ei saisi kiusallisia käänteitä.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola muistuttaa, että naapureiden yksityisyyttä ja kotirauhaa on kunnioitettava. Kopterin jatkuva pörrääminen voi herättää lähistön asukkaissa pelon salakatselusta.

- Ei ole huono ajatus vaikka informoida heitä kuvaustoiminnasta. Silloin kenenkään ei tarvitse ihmetellä, ohjeistaa Hannola.

Harrastajakuvaajan pitää muistaa vielä sekin, ettei kopterikameralla saa lentää yleisöjoukon yläpuolella. Tosin 250 grammaa painavat tai sitä kevyemmät laitteet ovat vapaat tästä säännöstä.

Ammattilaiselle kameran lennättäminen yleisön yllä on tietyillä edellytyksillä luvallista.

Kopterikameran eli dronen käyttäjä on vastuussa mahdollisesta vahingosta, jonka hän tulee aiheuttaneeksi. Hannolan mukaan on suositeltavaa, että myös harrastajakuvaajat ottavat lennokkiaan varten vastuuvakuutuksen. Ammattilaisille vakuutus on pakollinen.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X