Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hämeenkoskelle avautui Minnesota-päihdehoitokeskus - "Ihmisillä on harhakuva, että alkoholismi on juomisen seurausta"

Esa Latvalan mukaan suurin osa potilaista tulee hoitoon työelämästä ja palaa työelämään. Suurimmat potilasryhmät ovat yrittäjät, terveydenhuoltoalan ihmiset ja opettajat. Kuva: Armi Salonen

Hollolan Hämeenkoskelle on perustettu uusi alkoholismin hoitoon keskittyvä Minnesota-hoitokeskus.

Toukokuun alussa avattu 20-paikkainen hoitola on toinen Minnesota-Hoito Oy:n ylläpitämistä keskuksista Suomessa. Tähän saakka ainoa keskus on ollut Lapualla.

Minnesota-hoito on Yhdysvalloista lähtöisin oleva alkoholismin hoitokeino, jossa ajatellaan, että vain itse alkoholismista toipunut voi auttaa toista alkoholistia toipumaan. Sen vuoksi kaikki keskuksessa työskentelevät ovat itsekin toipuneita alkoholisteja tai heidän läheisiään. Ryhmäterapiaan perustuvassa hoidossa tavoitteena on täysraittius ja myös alkoholistin perhe otetaan mukaan hoitoihin.

Hämeenkosken keskuksen päihdeterapeutti Esa Latvala sanoo, että Minnesota-hoito poikkeaa täysin muista alkoholismin hoitokeinoista.

- Alkoholismia käsitellään liikaa sosiaalisena ongelmana tai luonteen heikkoutena, vaikka se on tautiluokituksen saanut sairaus. Ihmisillä on harhakuva, että alkoholismi on juomisen seurausta. Näin ei ole, vaan juominen on seurausta sairaudesta nimeltä alkoholismi.

Minnesota-hoito kestää yhteensä vuoden, ja hoitojakso maksaa 6500 euroa. Hoitojakso alkaa perushoitojaksolla, jolloin alkoholismista kärsivä viettää neljä viikkoa Minnesota-keskuksessa Hämeenkoskella tai Lapualla. Perushoitojakso on Kelan korvaamaa sairaslomaa. Perushoitojaksoa seuraa 11 kuukauden viikoittainen jatkohoito, jota annetaan useissa toimipisteissä ympäri Suomen.

Uusitalo Kaisa
kaisa.uusitalo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi