Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tietokoneet vanhenevat käsiin Lahden kouluilla - uusia vuokrattava tuhat kappaletta vuodessa

Möysän koululla opeteltiin kirjoittamista tietokoneella tammikuussa 2015. Kuva: Teemu Hämäläinen

Lahden perusopetuksen tietokoneita on uusittava tuhannen laitteen vuosivauhdilla. Sivistystoimen mukaan ensi vuonna olisi vuokrattava 340 kannettavaa tietokonetta ja 660 kevyempää laitetta. Vuonna 2019 uusia vuokralaitteita hankittaisiin yhteensä 1 100.

Uusia tietokoneita tarvitaan, koska iso osa perusopetuksen ict-laitteista vanhenee käsiin.

Sähköisen oppimateriaalin käyttöönotossa on ongelmia useilla kouluilla, koska vanhentuneisiin laitteisiin ei saada tehtyä välttämättömiä päivityksiä.

Kouluilla on noin 1 500 kaupungin omistuksessa olevaa ikäloppua laitetta, joilla useat on hankittu 6-7 vuotta sitten. Näistä pöytä- tai kannettavista tietokoneista noin tuhat tulee tänä vuonna käyttöikänsä päähän.

Laitteita on liian vähän

Viime vuonna käyttöön otettu opetussuunnitelma edellyttää digitalisaation mahdollisuuksien huomioimista kaikessa opetuksessa. Sähköisen oppimateriaalin ja laitekannan on täytettävä ajanmukaiset vaatimukset.

Lahdessa on vuodesta 2015 alkaen koulutettu opettajia sähköisen oppimateriaalin käyttöön ja oppimisympäristö Peda.netin hyödyntämiseen. Oppilaille ja opettajille on hankittu sähköpostit ja verkkotyökalut.

Laitekannan vanhentumisen lisäksi ongelmana on, että tietokoneita on liian vähän. Laitteita on keskimäärin yksi neljää oppilasta kohden.

Laitteet jakaantuvat epätasaisesti eri koulujen kesken, mikä johtuu muun muassa pitkään odotetuista koulusaneerauksista. Tilannetta korjataan kiireellisillä laitesiirroilla koulujen välillä.

Sivistystoimen mukaan laitteita tarvittaisiin noin 600 lisää, jotta kolmea oppilasta kohti olisi yksi tietokone.

Ei enää osteta

Kaupunki ei enää hanki tietokoneita omaan omistukseensa vaan vuokraa laitteita. Kannettava kone ylläpitoineen ja ohjelmistoineen maksaa noin 345 euroa vuodessa. Kevyemmän laitteen vuosimaksu on noin 240 euroa.

Ensi vuonna perusopetuksen ict-laitteiden vuokramenot kasvavat noin 276 000 eurolla.

Tiistaina kokoontunut sivistyslautakunta hyväksyi perusopetuksen ict-ympäristön kehittämissuunnitelman vuosille 2017–19. Lautakunnalle tuodaan syksyllä selvitys kokonaiskustannuksista.

– Selvitys koskee sitä, mitkä kustannukset kokonaisuudessaan ovat. Sisältääkö vuokrahinta esimerkiksi kaikki huolto- ja lisenssikustannukset, kertoo puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.).

Lahdessa on runsaat 10 000 perusopetuksen oppilasta. Hildén uskoo, että parin vuoden päästä heidän käytössään on yli 3 000 tietokonetta.

– Näiden panostusten myötä päästäisiin ainakin oikeaan suuntaan.

Lisätty Sirkku Hildénin kommentit.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi